Latvijoje prasideda didžiausios nuo nepriklausomybės atkūrimo karinės pratybos | KaunoDiena.lt

LATVIJOJE PRASIDEDA DIDŽIAUSIOS NUO NEPRIKLAUSOMYBĖS ATKŪRIMO KARINĖS PRATYBOS

  • 0

Latvijoje pirmadienį prasidėjo didžiausios nuo nepriklausomybės atkūrimo karinės pratybos „Nameisis 2018“, pranešė Gynybos ministerijos spaudos tarnyba.

„Po ketverius metus trukusio intensyvaus pasiruošimo vyksiančios karinės pratybos bus didžiausios nuo Latvijos nepriklausomybės atkūrimo. Jų metu bus patikrintas ginkluotųjų pajėgų pasirengimas apginti Latviją nuo bet kokių grėsmių. Šios pratybos yra galimybė treniruoti ne tik Nacionalines ginkluotąsias pajėgas, bet apskritai visus Latvijos gynybinius pajėgumus, nes mokymuose dalyvaus ir mūsų partneriai“, – sakė Latvijos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas leitenantas Leonidas Kalninis. 

Pratybose dalyvaus daugiau nei 10 tūkst. žmonių, tarp jų Latvijos ir sąjungininkų kariai bei nacionalinės gvardijos savanoriai, rezervo kariai, Gynybos ministerijos, policijos ir valstybės sienos apsaugos tarnybos darbuotojai.

Pratybų aktyvioji fazė vyks ne tik Adažių poligone, bet ir kituose kariniuose objektuose – iš viso mažiausiai 36 Latvijos regionuose. Buvo sudaryta daug susitarimų su privačiais asmenimis dėl infrastruktūros ir žemės naudojimo pratybų metu. Statybų įmonės pratyboms parūpins technikos, tokios kaip buldozeriai. 

Vienas iš kelių pratybų scenarijų numato spontaniškų riaušių Jekabpilyje ir Valmieroje malšinimą. Riaušes kurstys ginkluoti asmenys be karinių skiriamųjų ženklų. Pirmieji į neramumus reaguos teisėsaugos pareigūnai, kuriems padėti malšinti riaušių atskubės kariai. 

„Pratybų metu bus atsižvelgta į įvykių Ukrainoje patirtį, todėl į jas įtraukti hibridinio karo elementai, konkrečiai, spontaniški neramumai šiuose dviejuose miestuose dalyvaujant ginkluotiems asmenims be skiriamųjų ženklų. Iš pradžių neramumus malšins vidaus reikalų sistemos struktūros, o tada joms į pagalbą atskubės ginkluotosios pajėgos. Priešininkų vaidmenį atliks NATO sąjungininkų kariai“, – anksčiau sakė L. Kalninis.

„Per pratybas treniruosimės ginti mūsų šalį pasitelkus gynybos operacijas. Visos brigados bus perkeliamos ir dalyvaus užtikrinant konkrečių miestų vietos gynybą. Nacionalinės gynybos struktūra bus išbandyta visu 100 procentų. Nerengsime scenarijaus, nukreipto prieš kažkurią konkrečią valstybę, nes ruošiame Nacionalines ginkluotąsias pajėgas ginti Latviją nuo bet kokių grėsmių“, – kalbėjo kariuomenės vadas.   

Pratybos „Nameisis 2018“ vyks nuo rugpjūčio 20-osios iki rugsėjo 2 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS