Latvijoje prasideda neterminuotas šeimos gydytojų streikas | KaunoDiena.lt

LATVIJOJE PRASIDEDA NETERMINUOTAS ŠEIMOS GYDYTOJŲ STREIKAS

  • 0

Šimtai Latvijos šeimos gydytojų pirmadienį pradės neribotos trukmės streiką, reikalaudami didesnių atlyginimų ir protestuodami prieš, anot jų, ydingą sveikatos apsaugos reformą.

Vidurdienį daugiau nei 600 šeimos gydytojų visoje šalyje pradės streiką ir nebeteiks valstybės apmokamų sveikatos priežiūros paslaugų.

Sveikatos apsaugos ministerijos ir šeimos gydytojų nuomonės labiausiai išsiskiria dviem klausimais – dėl medikų reikalavimo padidinti apmokėjimą už prisirašiusius gyventojus (kapitacijos mokestį) ir sveikatos priežiūros sistemos reformos numatyto šeimos gydytojų bendrųjų praktikų sukūrimo.

Latvijos šeimos gydytojų asociacijos (LGAA) vadovė Sarmitė Veidė anksčiau pranešė, kad Sveikatos apsaugos ministerijos pateikti siūlymai yra toli nuo LGAA iškeltų reikalavimų.

Šeimos gydytojai reikalauja 30 proc. padidinti vadinamąjį kapitacijos mokestį, o Sveikatos apsaugos ministerija siūlo didinti į jį įeinantį atlyginimą. Tačiau į kapitacijos sumą įtraukta ne tik šeimos gydytojo alga už gydymą, bet ir įvairios administracinės išlaidos, nes šeimos gydytojas yra ir praktikos vadovas.

Bendrųjų praktikų sukūrimas reikštų budėjimus vakare bei savaitgaliais, tad būtų pakeistas visas ankstesnis šeimos gydytojų darbo modelis.

Šeimos gydytojai yra pasirengę nuo rugsėjo 1 dienos pereiti prie darbo elektroninėje sveikatos priežiūros sistemoje, tačiau su sąlyga, kad sistema veiks pakankamai greitai, o nedarbingumo pažymėjimuose nebus reikalaujama įvardyti diagnozę. Kol kas elektroninė sveikatos priežiūros sistema veikia per lėtai ir kelia medikams daug problemų, pabrėžė S.Veidė.

Pasak LGAA vadovės, streiko metu liksiančios dirbti slaugytojos ir gydytojų padėjėjai aiškins gyventojams streikininkų reikalavimus ir teiks minimalią pagalbą.

Pagal ministrų kabineto patvirtintas taisykles slaugytojos gali leisti vaistus ir daryti perrišimus, konsultuoti pacientus, matuoti kraujospūdį. Jei slaugytojos negalės suteikti būtinos pagalbos, jos informuos pacientus, kur ji galėtų būti suteikta.

Daugiau pagalbos pacientams galės suteikti gydytojų padėjėjai. Pagal patvirtintas taisykles jie gali priimti skubius ligonius, išrašyti receptus nekompensuojamiems vaistams ir nedarbingumo pažymėjimus ne ilgesniam nei dešimties dienų terminui.

Tačiau streiko metu dirbs ne visi šeimos gydytojų kabinetai, nes kai kuriuose nėra slaugytojų arba gydytojų padėjėjų, kai kur slaugytojos atostogauja. Kabinetuose, kur nėra slaugytojų, patys gydytojai darbo valandomis teiks pacientams informaciją ir aiškins streiko priežastis.

Šeimos gydytojai žada tęsti streiką, kol Sveikatos apsaugos ministerija įvykdys jų reikalavimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS