Latvijos išduotas rusų programišius JAV nuteistas kalėti 6,5 metų | KaunoDiena.lt

LATVIJOS IŠDUOTAS RUSŲ PROGRAMIŠIUS JAV NUTEISTAS KALĖTI 6,5 METŲ

  • 0

Latvijos 2017 metais Jungtinėms Valstijoms išduotam Rusijos piliečiui Virdžinijos valstijos Rytų apygardos federalinis teismas penktadienį už kibernetinį sukčiavimą skyrė šešerių su puse laisvės atėmimo bausmę, pranešė ruso advokatas.

„Paskelbtas nuosprendis Jurijui Martyševui, kuris iš anksto prisipažino kaltas dėl dviejų kaltinimo punktų: bendrininkavimo ir neteisėtos prieigos prie kompiuterio. Bausmė už šiuos kaltinimus iš viso galėjo siekti 15 metų laisvės atėmimo," – naujienų agentūrai TASS sakė advokatas Aleksejus Tarasovas.

„Teisėjas skyrė jam 78 mėnesius, tai yra 6,5 metų, kalėjimo. Už gerą elgesį bausmės laikas gali būti sutrumpintas maždaug dar metais. Iki šiol Jurijus jau praleido nelaisvėje dvejus metus, todėl jam liko kalėti apie trejus su puse metų," – pridūrė jis. 

Anot A. Tarasovo, rusui taip pat paskirta „simbolinė“ 200 JAV dolerių bauda. Be to, jis privalės atlyginti 8,8 mln. dolerių žalą už įvykdytus nusikaltimus.

„Tačiau tau nereiškia, kad jis privalo atiduoti šiuos pinigus rytoj," – pridūrė advokatas.

Nuosprendis nebus skundžiamas, nes rusas pasirašė susitarimą dėl kaltės pripažinimo.

J. Martyševas kaltinamas padėjęs teikti paslaugą, leidusią kibernetiniams nusikaltėliams išbandyti kenkėjišką programinę įrangą prieš rengiant atakas.

Pilietybės neturintis 38-erių Latvijos gyventojas Ruslanas Bondaras pernai JAV buvo nuteistas kalėti 14 metų už nusikalstamą veiką, susijusią su jo sukurta antivirusine paslauga „Scan4you“. Ji padėjo programišiams nustatyti, ar jų sukurtus kompiuterių virusus ir kitą kenkėjišką programinę įrangą aptiks antivirusinės programos – ypač programos, naudojamos apsaugoti didžiųjų JAV mažmeninės prekybos tinklų, finansų institucijų ir vyriausybės įstaigų kompiuterius nuo įsilaužimo.

Remiantis parodymais ir teismo dokumentais, R. Bondaras šią paslaugą siūlė už tam tikrą mokestį mažiausiai nuo 2009 iki 2016 metų.

Pavyzdžiui, vienas „Scan4you“ vartotojų testavo kenkėjišką programinę įrangą, kuria pasinaudojęs vėliau iš mažmeninės prekybos vietų visoje Amerikoje pavogė apie 40 mln. kredito ir debeto kortelių numerių, 70 mln. adresų, telefonų numerių ir kitų asmens duomenų. Dėl to kiekvienas nukentėjęs mažmenininkas vidutiniškai patyrė apie 292 mln. dolerių išlaidų. Teismas nustatė, kad bendra žala siekė 20,5 mlrd. dolerių.

Kitas „Scan4You“ dalyvis 36-erių maskvietis J. Martyševas prisipažino kaltas, kai buvo sulaikytas Latvijoje ir išduotas JAV.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS