Latvijos premjeras: sprendimas paskelbti KGB archyvus buvo teisingas | KaunoDiena.lt

LATVIJOS PREMJERAS: SPRENDIMAS PASKELBTI KGB ARCHYVUS BUVO TEISINGAS

Sprendimas paskelbti dalį Latvijos SSR KGB archyvų kėlė daug abejonių, bet buvo teisingas. Tai trečiadienį pareiškė šalies ministras pirmininkas Maris Kučinskis.

„Nors buvo daug abejonių, mūsų bendras sprendimas pagaliau padėti tašką šiuo klausimu buvo teisingas. Šiaip ar taip, aš tikėjausi dar didesnės visuomenės reakcijos į tai. Vieną sykį reikėjo padėti tašką, ir dabar kiekvienas gali pasakoti, kodėl jis ten buvo, bet mes galime būti tikri, jog ateityje mitai ir spekuliacijos baigsis. Tai tiesiog reikia persirgti, kiekvienas turi pasidaryti savo išvadas, ir reikia gyventi toliau“, - sakė premjeras interviu televizijos kanalui LNT.

Anot jo, anksčiau Latvijos specialiųjų tarnybų išsakyti būgštavimai dėl KGB archyvų publikavimo buvo šiek tiek perdėti. „Paaiškėjo, kad mūsų visuomenė kur kas labiau išsilavinusi ir suprantanti, bet, žinoma, ir smerkianti“, - pareiškė vyriausybės vadovas.

Latvijoje 2018 metų gruodžio 20 d. buvo paskelbta dalis Latvijos SSR KGB archyvų. Tarp paskelbtų dokumentų - KGB darbuotojų telefonų knygos, agentūros kartotekos, neetatinių darbuotojų kartoteka ir t. t. Susipažinti su jais gali visi pageidaujantieji, prieš tai užsiregistravę ir nurodę savo asmeninius duomenis, taip pat dokumentų naudojimo tikslą. Planuojama, kad nuo 2019 metų gegužės 1 d. bus prieinami ir kiti KGB dokumentai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS