Latvijos prezidentas atšaukė J. Bordano kandidatūrą į premjerus | KaunoDiena.lt

LATVIJOS PREZIDENTAS ATŠAUKĖ J. BORDANO KANDIDATŪRĄ Į PREMJERUS

  • 0

Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis ketvirtadienį oficialiai atšaukė Naujosios konservatorių partijos (NKP) lyderio Janio Bordano kandidatūrą į premjerus, pranešė oficialusis leidinys „Latvijas Vestnesis“.

Lapkričio 15 dienos įsaku R. Vėjuonis paskelbė negaliojančiu lapkričio 7-osios įsaką dėl vyriausybės formavimo pavedimo J. Bordanui.

Iš derybų dėl vyriausybės formavimo pasitraukus trims partijoms, J. Bordanas buvo priverstas pripažinti, kad nesugebės suformuoti naujo ministrų kabineto. Dabar prezidentas turi iškelti naują kandidatą į premjerus.

Lapkričio 7 dieną R. Vėjuonis nusprendė vyriausybės formavimą pavesti J. Bordanui. Prezidentas paragino jį iki lapkričio 21-osios pasiūlyti vyriausybės sudėtį ir užtikrinti jai parlamentinės daugumos paramą.

NKP per rinkimus gavo 16 vietų parlamente.

Ankstesnės į parlamentą patekusių partijų derybos dėl koalicijos formavimo konkrečių rezultatų nedavė. Tarp šešių derybose dalyvaujančių partijų iniciatyvos ėmėsi NKP, populistinė partija „Kam priklauso valstybė?“ (KPV LV) ir liberalusis susivienijimas „Už plėtrą/Už!“.

Svarstys A. Gobzemo ir A. Pabriko kandidatūras

Latvijoje tęsiantis pastangoms suformuoti naują vyriausybę, prezidentas Raimondas Vėjuonis pirmiausia ketina svarstyti Aldžio Gobzemo iš populistinės partijos „Kam priklauso valstybė?“ (KPV LV) ir Arčio Pabriko iš liberaliojo susivienijimo „Už plėtrą/Už!“ kandidatūras į premjerus.

„Per praėjusius Saeimos rinkimus rinkėjai labiausiai parėmė neseniai įsteigtas partijas, tad pirmas mano pasirinkimas buvo kandidatą į premjerus paskirti iš šių partijų. Pirmuoju kandidatu į premjerus nusprendžiau paskirti Naujosios konservatorių partijos (NKP) lyderį Janį Bordaną”, – penktadienį interviu Latvijos televizijai sakė R. Vėjuonis.

Kadangi pirmojo kandidato bandymas suformuoti vyriausybę žlugo, prezidentas dabar turi rinktis iš A. Gobzemo ir A. Pabriko.

Prezidento žodžiais, A. Gobzemas būtų geresnis „naujosios politikos“ atstovas, o A. Pabrikas yra politikos veteranas, tačiau, kita vertus, A. Pabriko patirtis taip pat yra vertingas dalykas, kuris padėtų jo vyriausybei greičiau imtis darbo.

Visuomenė išreiškė pageidavimą, kad būtų vykdoma naujoji politika, ir dar yra iš ko rinktis kandidatą į premjerus, sakė prezidentas.

Tuo pačiu metu jis mano, kad patirties trūkumas buvo viena priežasčių, nulėmusių J. Bordano bandymo suformuoti vyriausybę nesėkmę. Naujoms politinėms partijoms trūksta derybinių įgūdžių, sakė prezidentas.

Kita pirmųjų derybų dėl vyriausybės suformavimo žlugimo priežastis buvo ta, kad visi norėjo vadovauti ir niekas nebuvo pasirengęs nusileisti, sakė R. Vėjuonis ir pridūrė, kad dabar jis turi imtis iniciatyvos.

Prezidentas taip pat pažymėjo, jog buvo kalbų, kad kai kurie politikai nori pirmalaikių rinkimų, bet pabrėžė, kad jo darbotvarkėje tokio scenarijaus nėra.

Komentuodamas spėliones, kad pirmasis bandymas suformuoti vyriausybę buvo tik šou, R. Vėjuonis išreiškė viltį, kad partijos rimtai vertina derybas ir kad nė viena jų nežaidžia su valstybe.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS