Latvijos užsienio reikalų ministras: Astravo AE blokados nesvarstome | KaunoDiena.lt

LATVIJOS UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAS: ASTRAVO AE BLOKADOS NESVARSTOME

Latvija nesvarsto galimybės paremti Lietuvos iniciatyvą blokuoti elektros importą iš Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės (AE), pareiškė Latvijos užsienio reikalų ministras.

„Toks klausimas Latvijoje dabar nesvarstomas“, – vizito į Baltarusiją išvakarėse interviu Baltarusijos portalui tut.by sakė Edgaras Rinkevičius.

„Esame suinteresuoti šios jėgainės atitikimu aukščiausiems saugumo standartams. Tuo suinteresuotas visas regionas, taip pat ir Baltarusija. Tačiau mes nemanome, kad galime priimti kažkokius ypatingus įstatymus, kurie draustų pirkti nesaugiais būdais pagamintą elektros energiją. Pirmiausia, aš nežinau, kaip galėtume atskirti, kuri elektra pagaminta Astrave, o kuri – kitur“, – kalbėjo Latvijos ministras.

E.Rinkevičiaus žodžiais, Latvija supranta Lietuvos susirūpinimą dėl Astravo AE saugumo, tačiau renkasi dialogą su Baltarusija.

„Mes tai aptarinėjome ir aptarinėjame. Tačiau mes suprantame, kad jėgainė statoma. Ir šią problemą būtina spręsti mus dominančiu klausimu – o tai yra saugumas, o ne garsiais pareiškimais. Taip, mes suprantame Lietuvos susirūpinimą, bet kalbamės tiesiogiai su kolegomis iš Baltarusijos“, – sakė Latvijos diplomatijos vadovas.

Anot jo, Latvija nori, kad ir Tatenos, ir galbūt Europos Sąjungos ekspertai įvertintų AE statybos procesą bei pateiktų išvadas.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad AE statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų, todėl žada neįsileisti jos gaminamos elektros ir ragina iniciatyvą paremti kitas regiono šalis.

Europos Komisija tokią iniciatyvą vertina atsargiai – Briuselio teigimu, kyla klausimų, kaip draudimas importuoti elektrą dera su Pasaulio prekybos organizacijos nuostatomis ir kaip tai padėtų sustiprinti branduolinį saugumą.

Lietuvos Seimas praėjusį mėnesį įstatymu įtvirtino, kad Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Šiuo teisės aktu siekiama pagrįsti elektros importo ribojimus.

Minskas priekaištus dėl branduolinės jėgainės saugumo atmeta. 50 kilometrų nuo Vilniaus esančią Astravo AE stato Rusijos korporacija „Rosatom“.

L.Linkevičius: Latvija neblokuos Astravo AE elektros

Latvijos užsienio reikalų ministrui pakartojus, kad šalis neketina blokuoti Astravo atominės elektrinės (AE) pagamintos elektros, Lietuvos užsienio reikalų ministras neatmeta, kad kaimyninė valstybė tai daro dėl ekonominių priežasčių.

„Čia, matyt, susiję su ekonominiu bendradarbiavimu, taip spėčiau, su savo uosto (Ventspilio - BNS) panaudojimu, tai tas yra suprantama, bet vis tiek yra principiniai dalykai, kurie turėtų būti stipriau išreikšti. Juo labiau, tas objektas nėra šiaip sau objektas ir tai nėra dvišalė problematika, branduoliniai objektai negali būti dvišalių santykių kontekste, tai yra žymiai platesnis kontekstas, ne tik regioninis, bet ir Europos Sąjungos“, - BNS sakė Linas Linkevičius.

Pasak jo, viena pagrindinių priežasčių, dėl ko Latvija nelinkusi boikotuoti baltarusiškos elektros - siekis pritraukti Baltarusijos krovinių į Ventspilio uostą.

„Labiausiai ryškus pavyzdys - baltarusiams artimiausias, labiausiai pamėgtas uostas yra Klaipėda, be Klaipėdos sunku įsivaizduoti eksportą. Bet yra ir Ventspilio uostas - darau prielaidą, kad norisi jiems, kad būtų daugiau bendradarbiavimo. Galbūt yra ir daugiau priežasčių“, - teigė ministras.

Jis neatmeta, kad vizito į Baltarusiją išvakarėse Edgaras Rinkevičius nusprendė „kiek tai įmanoma pozityviau komentuoti tuos dalykus, tikintis iš to ir ekonominės naudos“.

L. Linkevičius tikino norintis griežtesnės Latvijos pozicijos dėl Astravo AE - ne tik kelti saugumo klausimus, bet ir konsoliduoti politiką su Lietuva.

„Atvirai kalbant, stipresnės pozicijos tikėčiausi ir tikiuosi. Mes esame ne kartą kalbėję ta tema, ir visai neseniai buvome susitikę su kolega (Latvijos ministru - BNS), žadėjo, kad kels Astravo saugumo ir standartų klausimus savo vizito Minske metu, tikiuosi, kad tai ir darė, nes buvo pasakyta, kad mūsų pozicija yra suprantama ir priimtina. Tačiau nepakanka, kad suprastų mūsų poziciją, mums reikia konsoliduotos politikos visų šalių, ypatingai regiono“, - tikino L. Linkevičius.

Tačiau, anot jo, Latvijos pozicija galėtų pasikeisti, jei kitos regiono šalys nuspręs palaikyti Lietuvą, boikotuojant baltarusišką elektrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Lietuvos 'nusipelniusiems' duota 'zadanija' visus lietuvius iš čia išvyt; šiandien vienas toks žydukas per radiją kalbėjo, kad KOL KAS Vilniuje sinagogos nereikia, BET jos reiks kai mes žydams dvigubą pilietybę suteiksim, o ir žydų negalima litvakais įvardyt, juos PRIVALU lietuviais vadint... tik, va, kol kas čia mūsų per daug.

latviu valdzia

dirba latvijai, o lietuvos - ukrainai, gruzijai, ciungaciangom, es, usa... nu tik ne lietuvai

Čiubaka

šaunuoliai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS