Lenkijos gynybos ministras NATO 5-ąjį straipsnį vadina „šventu įsipareigojimu“ | KaunoDiena.lt

LENKIJOS GYNYBOS MINISTRAS NATO 5-ĄJĮ STRAIPSNĮ VADINA „ŠVENTU ĮSIPAREIGOJIMU“

  • 4

Lenkijos vicepremjeras ir gynybos ministras Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas (Vladislavas Kosiniakas Kamišas) sakė, kad NATO 5-asis straipsnis yra „šventas įsipareigojimas“.

Penktasis NATO straipsnis numato, kad vienos ar kelių iš Aljanso šalių ginkluotas užpuolimas bus laikomas jų visų užpuolimu. Pagal šį straipsnį visos Aljanso narės turi sutarti imtis veiksmų, kad padėtų užpultai sąjungininkei. Vis dėlto tam, kad būtų imamasi veiksmų, reikalingas visų NATO šalių pritarimas.

Antradienį apsilankęs šalies „Dragon-24“ pratybose, W. Kosiniakas-Kamyszas sakė: „5-asis straipsnis yra šventas dalykas, šventas įsipareigojimas. Jei bus užpulta bet kuri NATO valstybė narė, nepriklausomai nuo to, kurioje pasaulio dalyje gyvename ir veikiame, mes ginsime savo sąjungininkus ir to tikimės iš savo sąjungininkų.“

„Šiomis pratybomis siekiama tobulinti gebėjimus, įgūdžius ir kvalifikaciją vykdant gynybinę veiklą ir visas operacijas, kurias vykdys valstybės narės“, – teigė jis.

Pratybos „Dragon-24“ yra didžiųjų NATO manevrų „Steadfast Defender-24“ dalis, kuriose dalyvauja 90 tūkst. karių iš visų 31 NATO sąjungininkių, taip pat Švedijos, kuri ruošiasi prisijungti prie šio karinio bloko.

W. Kosiniakas-Kamyszas pridūrė, kad nors šios pratybos „vykdo NATO atgrasymo misiją ir nėra nukreiptos prieš ką nors [...], akivaizdu, kad atsižvelgiant į tai, kas šiandien vyksta pasaulyje, turime būti pasirengę čia ir dabar, kiekvieną dieną, vykdyti savo įsipareigojimus sąjungininkams“.

„Tik Šiaurės Atlanto aljansas, kaip didžiausia tokio pobūdžio organizacija, užtikrinanti saugumą pasaulyje, gali apginti mūsų tėvynę. Žinoma, kiekviena šalis turi būti pasirengusi savarankiškai, tačiau Aljansas stiprina operacinius ir gynybinius pajėgumus“, – sakė jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

> tam tik ką

O iš kur šiandien grįžo Lietuvos kariai ir buvo net apdovanoti?...Gal esi ciklopas ir žiūri tik viena akimi? Lietuvos kariai ir šiandien gina ir tarnauja ne Lietuvai o teroristams už Atlanto.

Tas Lenkijos gynybos ministras...

Neatkreipė dėmesi į tokį menkniekį - šioje planetoje jau neliko nieko švento, apart SAVO NAUDOS. To niekada neslėpė ir teroristai iš už Atlanto.

tik ka

gorienes lsidoje tutkus atsibunda ir atsiriboja nuo saikos kuri dings po ohmanu /stogeliu/ viska kloja ant /stalo/ nes suprato kad niekur nedingsi ir teks atsakyt tai valosi /mundura/ ant kurio dar afganu demes neisplautos kaip ir /abonento slykstu bet faktas =0
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS