D. Tuskas apie pabėgėlių perkėlimo schemą: tai neefektyvu | KaunoDiena.lt

D. TUSKAS APIE PABĖGĖLIŲ PERKĖLIMO SCHEMĄ: TAI NEEFEKTYVU

  • 2

Naujasis Lenkijos vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) ketvirtadienį pareiškė, jog džiaugiasi, kad jo šalies nepritarimas migrantui priėmimui sulaukia vis didesnio palaikymo 28 nares turinčioje Europos Sąjungoje.

ES auga pasipriešinimas pabėgėlių priėmimui

Lenkijos premjeras tai pareiškė reaguodamas į Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko pareiškimą, kad ES patvirtinta privalomų migrantų priėmimo kvotų sistema kursto nesantaiką ir yra neefektyvi.

Ketvirtadienį atvykęs į Briuselį pirmą kartą dalyvauti ES viršūnių susitikime, M. Morawieckis sakė: „Man malonu dėl visų balsų, reiškiančių pritarimą mūsų naratyvui ir požiūriui į pabėgėlių klausimą“.

Jis pažymėjo, kad užuot priėmusi migrantus, Europa turėtų padėti jiems kitur esančiuose pabėgėlių centruose.

D.Tusko pozicija, kurią jis išsakė dviejų dienų viršūnių susitikime pradėdamas diskusiją apie migraciją, supykdė Graikiją ir Italiją. Šioms šalims sunkiai sekasi tvarkytis su jas užplūdusiais migrantais, todėl jos norėtų, kad dalis pabėgėlių būtų perkelti į kitas Bendrijos nares. Graikija trečiadienį pareiškė, kad D. Tusko pasiūlymai yra „nesavalaikiai“ ir negali būti priimti Briuselio viršūnių susitikime.

Vengrija sveikina ES vadovo siūlymą

Vengrijos dešiniųjų vyriausybė, griežtai pasisakanti prieš masinę imigraciją, ketvirtadienį pagyrė Europos Vadovų Tarybos pirmininko siūlymą atsisakyti privalomo pabėgėlių priėmimo kvotų.

Pačiame pabėgėlių krizės įkarštyje 2015 metais priimtą pabėgėlių perkėlimo schemą D. Tuskas pavadino „neefektyvia“ ir „labai skaldančia“ Bendriją. 

Šie jo pareiškimai sulaukė daug kritikos, juos kritikavo ir Europos Komisijos prezidentas Jeanas–Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris), tačiau Budapeštas pasveikino D. Tusko pasiūlymą.

„Rimtas Europos lyderis... pagaliau pasakė tiesą apie tai, kas plačiai žinoma“, – sakoma Vengrijos ministro pirmininko Peterio Szijjarto (Pėterio Sijarto) pareiškime.

„Privalomo (pabėgėlių) perkėlimo kvotos yra neefektyvios ir skaldančios, be to nelegalios migracijos primetimas yra pavojingas“, – pridūrė jis.

Pasak P. Szijjarto, ši sistema prieštarauja „sveikam protui, Europos taisyklėms ir kontinento saugumui“.

„Nelegalią migraciją būtina sustabdyti, o ne organizuoti ją“, – kalbėjo Vengrijos vyriausybės vadovas.

Nuo 2015 metų į Europą atvyko daugiau nei 1,5 mln. migrantų, dauguma jų bėgo nuo pilietinio karo Sirijoje. Dešimtys tūkstančių pabėgėlių tebėra įstrigę Graikijoje ir Italijoje – šalyse, per kurias daugiausiai jų bando patekti į Europą.

Pagal prieštaringai vertinamą ES pabėgėlių paskirstymo schemą, iš Graikijos ir Italijos po kitas ES šalis turėjo būti paskirstyta 160 tūkst. pabėgėlių.

Tačiau Vengrija, Lenkija ir Čekija atsisakė priimti atvykėlius. Todėl gruodžio pradžioje ES kreipėsi į savo aukščiausiąją teismo instituciją dėl šių trijų savo narių atsisakymo sutikti su pabėgėlių perkėlimo kvotomis.

Europos Komisijos planas įvesti nuolatinio pabėgėlių paskirstymo mechanizmą, reaguojant į krizes ateityje, taip pat jau kelis mėnesius yra atsidūręs aklavietėje.

Iš Libijos bus iškeldinta apie 15 tūkst. migrantų

Per artimiausius du mėnesius iš Libijos bus iškeldinta apie 15 tūkst. afrikiečių migrantų, – įgyvendinamas ES veiksmų planas sustabdyti toje šalyje įvairaus pobūdžio piktnaudžiavimą, ketvirtadienį sakė Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Europos ir Afrikos lyderiai prieš dvi savaites susitikę Abidžane paviešino planą, kaip paskatinti „savanorišką“ deportaciją, tačiau nenustatė tikslaus tvarkaraščio, kaip bus repatrijuojami Libijos valstybiniuose pabėgėlių centruose esantys žmonės.

Prieš ES viršūnių susirinkimą F. Mogherini sakė, kad iškeldinimai turėtų būti baigti iki vasario mėnesio.

„Per artimiausius du mėnesius mes tikimės padėti 15 tūkst. žmonių savanoriškai repatrijuoti“, – sakė ji žurnalistams Briuselyje.

Europos Sąjunga ir Afrikos Sąjunga (AS) kartu su JT Tarptautinė migracijos organizacija ir Libijos tarnybomis siekia padėti migrantams sugrįžti į gimtąsias šalis Užsahario Afrikoje.

Per praėjusius metus namo grįžo apie 16 tūkst. migrantų, tačiau ES ir AS lyderiai Abidžane susitarė paspartinti procesą, kai pasirodė CNN reportažas apie vergų aukcionus Libijoje, kur nebaudžiami veikia žmonių kontrabandininkai ir nusikaltėlių tinklai.

Be šio visame pasaulyje didžiulį pasipiktinimą sukėlusio reportažo dar nuskambėjo pranešimų apie migrantų prievartavimus, kankinimus, smurtą, JT remiamo Libijos premjero Fayezo al-Sarrajo (Fajezo Saradžo) vyriausybės prižiūrimuose pabėgėlių centruose Libijoje.

Žmogaus teises ginančios organizacijos sako, kad ES sukūrė sąlygas tokiam piktnaudžiavimui, padėdama F. Sarrajui sulaikyti migrantus, mėginusius per Libiją pasiekti Italiją ir vykti toliau į Europą.

ES, JT  ir AS pareigūnai pripažįsta, kad būtų milžiniškas iššūkis iškeldinti arba apsaugoti 700 tūkst. migrantų Libijoje, dauguma kurių yra vietovėse už vyriausybės kontrolės ribų.

AS socialinių reikalų komisarė Amira El Fadil per spaudos konferenciją sakė, kad sprendimas įveikti chaosą ir smurtą Libijoje turi būti politinis.

Pasak buvusios Italijos užsienio reikalų ministrės E. Mogherini, po viršūnių susitikimo Abidžane į savo gimtąsias šalis grąžinti 2 tūkst. migrantų.

ES diplomatijos vadovė taip pat paskelbė, kad milijardus eurų sukaupusiam Afrikos paramos fondui bus įnešta dar šimtas milijonų eurų, kurie bus skirti skrydžiams iš Libijos finansuoti ir pagalbai migrantų persikraustymui.

F. Mogherini taip pat pranešė, kad per ES viršūnių susirinkimo vakarienę prašys valstybių narių daugiau prisidėti prie paramos fondo.

Kelios rytinės ES valstybės, susilaukusios kritikos dėl atsisakymo priimti pabėgėlius, tarp jų Vengrija, Lenkija ir Čekija, paskelbė skirsiančios 35 milijonus eurų į  paramos fondą, kuriuo siekiama sustiprinti ES išorines ir Libijos sienas.

GALERIJA

  • Mateuszas Morawieckis
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tegul

priimineja tos imperijos kurios ta kara eskalavo ir toliau tesia ivairiais budais psichologiniais religiniais ir kt.......

Vokas

Karai baigesi. Visus atgal namo, savo salis atstatyti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS