Lenkijos premjeras perspėjo apie Rusijos keliamą grėsmę Europai | KaunoDiena.lt

LENKIJOS PREMJERAS PERSPĖJO APIE RUSIJOS KELIAMĄ GRĖSMĘ EUROPAI

  • 7

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) trečiadienį kalbėdamas Europos Parlamento plenarinėje sesijoje Strasbūre ne kartą pabrėžė, kad Rusijos politika yra Europos Sąjungą destabilizuojantis veiksnys.

Rusijos „agresyvią politiką“ jis priskyrė prie užsitęsusių ES „egzistencinių krizių“, tokių kaip finansų, migrantų, „Brexit“ ir kitos krizės.

„Pastaraisiais metais išgyvenome daugybę geopolitinių grėsmių, tokių kaip terorizmas, hibridinis karas, Rusijos kišimasis Ukrainoje ir ne tik (joje), kišimasis į demokratines valstybes, net tiesioginės atakos, tokios kaip (išpuolis panaudojant cheminį ginklą Britanijos mieste) Solsberyje arba veiksmai Sirijoje“, - kalbėjo Lenkijos vyriausybės vadovas.

„Be to, Rusija turėjo destabilizavimo planų ir Vidurio, ir Vakarų Europai“, - tęsė jis ir kaip pavyzdį pateikė Gruziją, 2008 metais trumpai kariavusią su Maskva.

Pasak M. Morawieckio, visa tai akivaizdžiai rodo, jog „Rusijos veiksmai nėra atsitiktiniai, jie gerai suplanuoti“.

„Vienintelė šių šalių klaida buvo europietiškas kelias, kurį jos pasirinko“, - nurodė premjeras.

„Europos Sąjungos Rytų partnerystės saugumas yra svarbus visoms Europos valstybėms, ir jis susijęs su mūsų saugumu“, - pareiškė Lenkijos vyriausybės vadovas, ragindamas ES reaguoti „visomis turimomis priemonėmis“.

Kalbėdamas apie išlaidas gynybai ir ES transatlantinius ryšius jis priminė „Vakarų galią, vieningos NATO galią“ ir paragino „nepamiršti, kad Jungtinės Valstijos padėjo mums laimėti Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus, taip pat apginti Vakarus ir Europą nuo Rusijos atakų“.

M. Morawieckis taip pat pasisakė už kibernetinio saugumo stiprinimą ginant demokratiją ir užtikrinant teisingus rinkimų bei referendumų rezultatus.

Lenkijos premjeras minėjo Rusiją ir kalbėdamas apie migracijos krizę. Pasak jo, Lenkija „priėmė daugiau nei 1,5 mln. Ukrainos piliečių, iš kurių dauguma paliko savo namus dėl Rusijos agresijos“.

M. Morawieckis nepagailėjo griežtos kritikos dujotiekio „NordStream 2“ projektui, pasak premjero, „žlugdančio visas mūsų pastangas Vidurio Europoje“.

„Reikia suprasti, kad tai ne ekonominis projektas, o, žinoma, politinis projektas“, - tvirtino premjeras.

„Europos Sąjungai nereikia „NordStream 2“ (projekto), didinančio padėties destabilizavimo Vidurio Europoje riziką ir suteikiančio Rusijai didžiulį svertą, kurį (ji gali naudoti) prieš europietišką ekonomiką ir prieš europietišką politiką“, - sakė M. Morawieckis savo kalboje Europos Parlamente.

Baigdamas savo pasisakymą M. Morawieckis patikino, kad Lenkija nori bendradarbiauti su Rusija, tik „ne su agresyvia Rusija“.

„Ne su Rusija, kuri puola visas savo kaimynes, destabilizuoja europietiškas valstybes ir net visas Europos valstybes, įskaitant Vakarų Europos šalis“, - patikslino jis.

„Pabrėždami šias grėsmes ir rizikas, kai kalbama apie „NordStream 2“, tikimės Centrinės ir Rytų Europos bendradarbiavimo, tačiau atkreipiame dėmesį, kad šios grėsmės gali paveikti ir Vakarų Europą – ir žinome, kad jos yra ypatingai rimtos“, - kalbėjo M. Morawieckis.

Atsakydamas į Europos Parlamento narių komentarus Lenkijos premjeras įvertino JAV vaidmenį NATO, užtikrinant Europos saugumą.

„Svarbu nepasiduoti antiamerikietiškoms nuotaikoms, kurios gana paplitusios Europoje. Reikia, kad Europos ir Amerikos aljansas tęstųsi. Nematau kitų mūsų saugumo garantijų ne tik Rusijos, bet ir Artimųjų Rytų (politikos) atveju. Kas gali geriau mus apsaugoti nei NATO? Mes esame ištikimi NATO šalininkai“, - patikino Lenkijos premjeras.

Kol Europos Sąjunga negalės pakankamai investuoti į savo gynybą, „šis aljansas su Jungtinės Valstijomis ir toliau liks esminis“, pridūrė jis.

„Norintiems susilpninti NATO būti antiamerikietiškais tam tikra prasme reiškia reiškia būti antieuropietiškais. Tai, kaip kažkas jau yra pasakęs, tikrai pradžiugintų carą Putiną. Neikime šiuo keliu“, - paragino Lenkijos vyriausybės vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Totormongoloidas

-ne rusas puola.simtmecius ruskes rauke mongolai- nera grynu rusu, uztat kraujas maisytas liepia grobti plesti okupuoti!

chaaa

patys okupantai okupantu bijo...

VYTAUTAS

NESVEIKAS,KREIPKIS Į VERYGA.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS