Lenkijos prezidentas dar sykį paragino NATO sąjungininkes didinti išlaidas gynybai | KaunoDiena.lt

LENKIJOS PREZIDENTAS DAR SYKĮ PARAGINO NATO SĄJUNGININKES DIDINTI IŠLAIDAS GYNYBAI

  • 15

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) penktadienį per oficialų vizitą Kanadoje dar sykį paragino kitas NATO nares didinti išlaidas gynybai.

A. Duda jau yra išsakęs panašius raginimus kovo mėnesį, kai kartu su Lenkijos ministru pirmininku Donaldu Tusku lankėsi Baltuosiuose rūmuose, ir anksčiau šį mėnesį minint karinio aljanso įkūrimo 75-ąsias metines.

Sakydamas kalbą A. Duda pabrėžė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, daugiau nei prieš dvejus metus pasiuntęs karius į Ukrainą, sugriovė po Šaltojo karo sukurtą pasaulinę saugumo sistemą.

„Todėl šiandien turime būti drąsūs ir bekompromisiai. Lenkija, kaip ir nedaugelis pasaulio šalių, žino, kad saugumas kainuoja, todėl savo ginkluotųjų pajėgų išlaikymui ir modernizavimui skiria daugiau kaip 4 proc. [bendrojo vidaus produkto (BVP)]“, – sakė prezidentas.

„2014 metais Aljanso narės įsipareigojo padidinti savo karines išlaidas iki 2 procentų BVP. Prieš 10 metų to pakako, tačiau šiandien to nebepakanka“, – pridūrė A. Duda.

A. Dudos teigimu, XV amžiuje gimęs Maskvos imperializmas nuo to laiko nedaug tepasikeitė ir „jo esmė – nuolat plėsti savo teritoriją kaimyninių šalių sąskaita arba jas pavergti ir dominuoti“.

Anot Lenkijos prezidento, „Rusijos imperializmo esmė – nuolatinė teritorijos plėtra kaimynų sąskaita arba galimas jų pavertimas vergvaldžiais ir dominavimas“.

Ši politika vargu ar pasikeis net tada, kai V. Putinas nebebus valdžioje, svarstė A. Duda.

„Kito „imperatoriaus“ atsiradimas yra tik laiko klausimas“, – tęsė jis.

Rusijai 2014 metais aneksavus Ukrainos Krymo pusiasalį, NATO nurodė narėms išlaidas gynybai padidinti iki 2 proc. BVP, bet dauguma narių, įskaitant Vokietiją, šios ribos dar nepasiekė.

Pati Lenkija gynybai jau skiria 4 proc. BVP – dvigubai daugiau nei dabartinis 2 proc. tikslas, iškeltas 32 NATO valstybėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

kauniete

Pakrante parašykper kur galas kaip zelė nelakstys ir neprašys gelbėti patykėsim kad rusijai galas ir tai bus netikėtas atvejis kad zielia nugalėjo rusija Pamenu Pakrante rašei kad ukrai jau prie maskvos kad maskva jau padalinama kad bus maskovijai ir lietuvos LGBT jau sau gabala pasiskyrė rusijos savo laisvai meilei o nausėdai sibiro sritis atiteksTai laukiam žiniu PAKRANTE rašyk ir kaifuok

onute

Juozai ir kas tavo makaulei pasidarė kad šūda mali kur gyveni ar su ochmanu pinigėlius banderom renki ar labai dėl zeles pergyveni kad tiek ukriuku po žeme pakišo Ir kam ruošiesi pasipriešinti asile tu nedaperėtas Jeigu turi nama tai atiduok ukrui o pats valink i europa duoneliauti nes vistiek bandera savo flaga ant tavo namo pakabins o tave išvys iš namu paklausinėklenku jie tau papasakosds kas tai yra ukras bandera chacholas

Anonimas

Jis puikiai žino, kad paskutinius 400 metų kvailą lenką mušė kas tik netingejo...užtat taip ir bijo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS