Lenkijos ūkininkai protestuoja prieš ES aplinkosaugos taisykles | KaunoDiena.lt

LENKIJOS ŪKININKAI PROTESTUOJA PRIEŠ ES APLINKOSAUGOS TAISYKLES

Lenkijos ūkininkai penktadienį protestavo prieš Europos Sąjungos aplinkosaugos taisykles, kurios, jų teigimu, kenkia ekonomikai, ir paragino surengti referendumą šiuo klausimu.

Protesto akcija „Šalin žaliąjį kursą“ į Varšuvos centrą sutraukė kelis tūkstančius geltonomis liemenėmis vilkinčių ūkininkų, kurie mojavo Lenkijos vėliavomis, dalijo obuolius ir nešė ženklus su kaukolėmis ir kaulais.

Europos Sąjungos žaliasis kursas – tai plataus užmojo įsipareigojimas iki 2050 metų pasiekti nulinį išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, kad 27 šalių blokas taptų „pirmuoju klimatui neutraliu žemynu“.

Tačiau jį kritikuoja iškastinio kuro pramonė ir žemės ūkio sektorius, taip pat dešiniojo sparno ir labiausiai į politinio spektro dešinę pasislinkusios politinės partijos.

„Nesutinkame su visomis žaliojo kurso nuostatomis, kurios yra žalingos Lenkijos ekonomikai“, –  teigė Lenkijos ūkininkų sąjungos „Solidarumas“ atstovas Adrianas Wawrzyniakas (Adrianas Vavžyniakas).

Nesutinkame su visomis žaliojo kurso nuostatomis, kurios yra žalingos Lenkijos ekonomikai.

 

„Norime, kad Lenkijoje būtų surengtas referendumas dėl reikalavimo, kad prezidentas, parlamentas ir vyriausybė atmestų žaliąjį kursą“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

Kai kurie protestuotojai taip pat smerkė Ukrainos žemės ūkio produkcijos importą, kuris, pasak jų, kenkia jų pajamoms, ir praėjusių metų pabaigoje į valdžią atėjusios dabartinės centristinės Lenkijos koalicinės vyriausybės politiką.

Dešiniojo sparno opozicinė partija „Teisė ir teisingumas“ (PiS), kuri palaiko glaudžius ryšius su profesine sąjunga „Solidarumas“, pareiškė, kad taip pat jungiasi prie protesto akcijos.

Demonstracija prasidėjo istorinėje Varšuvos Pilies aikštėje. Protesto akcijos dalyviai iš pradžių ėjo iki Europos Komisijos atstovybės Lenkijoje, o paskui pasuko link Seimo.

Protestuotojų atstovai ketina susitikti su Seimo pirmininku Szymonu Holownia (Šymonu Holovnia) ir išsakyti savo nusiskundimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vidas

Pagarba lenkams. Kietas stuburas tai susmirdusiai ES..

Girinis

Protestuoti reikia prieš į Europą kišamus svetimšalius imigrantus. Jau vietiniai negali ramiai gyventi, visur svetima kalba ir šiukšlės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS