A. Lukašenka Latvijos premjerui: Astravo AE – viso regiono turtas | KaunoDiena.lt

A. LUKAŠENKA LATVIJOS PREMJERUI: ASTRAVO AE – VISO REGIONO TURTAS

  • 3

Astravo atominė elektrinė (AE) gali tapti bendru regiono šalių turtu, pareiškė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka susitikime su Minske viešinčiu Latvijos vyriausybės vadovu Mariu Kučinskiu.

„Ši elektrinė Baltarusijos. Mes žengiame link globalizacijos, visos sienos vis labiau nyksta. Ateis laikas, kai tai bus bendras turtas – Baltarusijos ir Latvijos“, – pabrėžė Baltarusijos prezidentas, kurio žodžius cituoja jo spaudos tarnyba.

A. Lukašenka padėkojo Latvijai, kad ji nežeria priekaištų Baltarusijai dėl branduolinės jėgainės statybos.

„Mes šią elektrinę vis tiek pastatysime. Pastatysime vadovaudamiesi tarptautinės teisės principais. Ir aš dažnai sakau: galvokime kartu, kaip ją naudoti“, – akcentavo A. Lukašenka.

Jo žodžiais, Baltarusija suinteresuota savo pirmosios branduolinės jėgainės saugumu – taip pat, kaip ir kitos šalys.

„Mes už tai atsakingi. Kažkodėl visur AE statomos, tačiau niekas ypatingai dėl to nesipiktina. Ir Rusija savo jėgaines bei reaktorius stato visame pasaulyje. Todėl mes ją pastatysime, ir mums iš to reikia siekti abipusės naudos“, – pridūrė A. Lukašenka.

Lietuva kaltina Baltarusiją, kad branduolinė jėgainė vos už 50 kilometrų nuo Vilniaus statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių reikalavimų. Siekdama apsunkinti Astravo AE projektą, Lietuva žada blokuoti elektros importą iš Baltarusijos.

Astravo AE bus įrengti du rusiško VVER projekto reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Baltarusija tikisi, jog pirmasis reaktorius pramoninei elektros gamybai bus parengtas ne vėliau 2019 metų pabaigos, o antrasis reaktorius pradės veikti 2020 metų viduryje. Projektą finansuoja Rusijos vyriausybė, jį įgyvendina Rusijos valstybinė branduolinė energetikos korporacija „Rosatom“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

koks

dar turtas? tai tiksinti bomba o kur des atliekas gal musu mafiojozai supirks kad greiciau asocialas ismirtu......

...

Braliukai MOKA racionaliai mąstyt!

kaunietis

Nejau latviai jau parsiduoda Lukašenkai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS