M. Barnier: pranešimai apie susitarimą dėl „Brexit“ sąskaitos sumos tėra gandai | KaunoDiena.lt

M. BARNIER: PRANEŠIMAI APIE SUSITARIMĄ DĖL „BREXIT“ SĄSKAITOS SUMOS TĖRA GANDAI

  • 0

Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) trečiadienį gandais pavadino pranešimus, neva Londonas ir Briuselis jau susitarė dėl sumos, kurią Didžioji Britanija turėtų sumokėti išstodama iš Bendrijos.

Britų laikraščiai „The Daily Telegraph“ ir „Financial Times“, remdamiesi diplomatiniais šaltiniais, pranešė, kad Londonas ir Briuselis susitarė dėl Didžiosios Britanijos finansinių įsipareigojimų, bet nenustatė tikslios vadinamosios skyrybų sąskaitos sumos.

Britanijos ir ES derybininkai susitarė, kad Bendriją paliekanti Jungtinė Karalystė turės sumokėti 45–55 mlrd. eurų ir kad galutinis skaičius priklausys nuo to, „kokį rezultatą kiekviena šalis gaus skaičiuodama pagal sutartą metodologiją“, antradienį pranešė „The Daily Telegraph“.

Tuo tarpu „Financial Times“ pranešė, kad Britanija padengs ES prievolių, kurių vertė – iki 100 mlrd. eurų, bet tik tuo atveju, jei jos bus suformuotos kaip per daugelį dešimtmečių paskirstytos išmokos. Dėl to šių įsipareigojimų vertė gali tapti mažesnė negu pusė nominalios sumos.

Tačiau trečiadienį kalbėdamas per saugumo konferenciją Berlyne, M. Barnier šiuos pranešimus pavadino gandais.

„Yra tema, kuria toliau dirbame, nepaisydami šiandien spaudoje pasirodžiusių pareiškimų ar gandų, tai – finansinių įsipareigojimų klausimas“, – sakė M. Barnier.

„Mes paprasčiausiai nesutiksime, kad 27 (ES narės) mokėtų už tai, ką nusprendė 28. Todėl mes norime susitarti dėl sąskaitų“, – sakė M. Barnier.

Paklaustas apie minėtus pranešimus, britų Išstojimo iš Europos Sąjungos departamento atstovas sakė, kad šią savaitę Briuselyje vyksta „intensyvios derybos“.

Europos Komisija atsisakė komentuoti.

Susitarimas šiuo klausimu būtų didelis proveržis Britanijai rengiantis ES viršūnių susitikimui gruodžio mėnesį, kurio metu Londonas tikisi leidimo pradėti kitą derybų fazę – dėl būsimų prekybos ryšių su ES.

Tokiu atveju liktų du svarbūs neišspręsti klausimai – ES piliečių Britanijoje ir britų Europos Sąjungoje teisės po „Brexit“ ir Airijos sienos ateitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS