Maskva: dalies Rusijos diplomatų išsiuntimas iš JT yra labai nedraugiškas | KaunoDiena.lt

MASKVA: DALIES RUSIJOS DIPLOMATŲ IŠSIUNTIMAS IŠ JT YRA LABAI NEDRAUGIŠKAS

  • 2

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose pirmadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų sprendimas išsiųsti iš šalies 12 diplomatų, dirbančių Rusijos atstovybėje prie Jungtinių Tautų, yra „labai apgailėtinas ir labai nedraugiškas žingsnis“.

Vasilijus Nebenzia žurnalistams sakė, kad 12 rusų diplomatų turi palikti Jungtines Valstijas iki balandžio 2 dienos.

Pasak jo, Rusijos vyriausybė pareikš protestą dėl šio sprendimo, paskelbto Didžiajai Britanijai ir Rusijai ginčijantis dėl kovo 4 dieną surengto išpuolio, per kurį buvęs rusų šnipas ir jo dukra buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga.   

Vašingtonas pirmadienį informavo Jungtines Tautas, kad išsiunčia diplomatus vadovaudamasis 1947 metų JAV ir JT susitarimu, leidžiančiu imtis tokių veiksmų dėl „piktnaudžiavimo diplomatinio atstovo rezidavimo privilegijomis“. 

JAV nurodė išsiunčiančios 60 rusų diplomatų. Analogiškų priemonių ėmėsi 16 Europos Sąjungos valstybių, taip pat Kanada, Ukraina ir Albanija.

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley (Niki Heili) žurnalistams sakė, kad Rusija „vis dažniau“ rodo turinti „klaidingą nuomonę“.

„Negalime leisti taikyti tokios šnipinėjimo taktikos, kokią matome čia, pačiame Jungtinių Tautų epicentre“, – sakė diplomatė.

„Deja, Rusija laikoma atsakinga už daugelį dalykų, ir jie turi priimti sprendimą“, – pridūrė N. Haley.

V. Nebenzia atsisakė pateikti daugiau informacijos apie 12 išsiunčiamų diplomatų. Rusijos atstovybėje prie JT dirba iš viso maždaug 95 darbuotojai.

JT atstovas spaudai Farhanas Haqas (Farhanas Hakas) patvirtino, kad JAV informavo JT apie sprendimą išsiųsti grupę rusų diplomatų pagal minėtą susitarimą. 

„Atsižvelgdami į šio reikalo opumą mes šiame etape daugiau nieko nekomentuosime. Galime tik patvirtinti, kad generalinis sekretorius atidžiai stebės šį reikalą ir tinkamu būdu bendradarbiaus su suinteresuotų šalių vyriausybėmis“, – sakė F. Haqas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) taip pat nurodė uždaryti Rusijos generalinį konsulatą Siatlo mieste.

„Čia, Niujorke, Rusija naudojasi Jungtinėmis Tautomis kaip priedanga vykdyti pavojingą veiklą mūsų šalies viduje“, – pažymėjo N. Haley anksčiau išplatintame pareiškime, kuriame buvo informuojama apie diplomatų išsiuntimą.

Didžioji Britanija paragino sąjungininkes ryžtingai reaguoti į kovo 4-osios ataką Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste, per kurią buvęs Rusijos karinės žvalgybos pulkininkas Sergejus Skripalis ir jo duktė buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“), sukurta Sovietų Sąjungoje. Jie abu tebėra kritinės būklės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Dvigubas agentas parsidavė tretiems, o jau tuomet suveikė ketvirti, tuo pačiu sukiršydami visus kitus.

Realybė europiečio akimis

jai rusai nuodytu,ar būtu norėja nužudyti TĖVYNĖS IŠDAVIKĄ,TAI ANAS BŪTU IŠ KART PASTIPĘS.BET ČIA NORĖTA PAKENKTI RINKIMAMS IR TAI SAVŲ ŽVALGYBŲ DARBAS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS