Maskva: JAV eskadrinis minininkas pavojingai arti priartėjo prie Rusijos karo laivo | KaunoDiena.lt

MASKVA: JAV ESKADRINIS MINININKAS PAVOJINGAI ARTI PRIARTĖJO PRIE RUSIJOS KARO LAIVO

  • 3

Rusijos gynybos ministerija antradienį piktinosi, kad Jungtinių Valstijų eskadrinis minininkas pavojingai arti priartėjo prie rusų fregatos Viduržemio jūroje, pavadindama šį incidentą tarptautinių susitarimų „sunkiu pažeidimu“.

„Birželio 17 dieną rytinėje Viduržemio jūros dalyje amerikiečių eskadrinis minininkas „USS Gravely“ pavojingai arti, per maždaug 60-70 metrų atstumą nuo jo kairiojo borto, priartėjo prie Rusijos karinio laivo ir kirto kelią, kuriuo plaukė fregata „Yaroslav Mudry“, pavojingu 180 metrų atstumu nuo jo pirmagalio“, – sakoma ministerijos pranešime.

Incidentas įvyko, kai Rusijos fregata buvo tarptautiniuose vandenyse ir „nevykdė pavojingų manevrų“ amerikiečių eskadrinio minininko atžvilgiu, nurodoma jame.

Ministerija pridūrė, kad „USS Gravely“ laivo įgula padarė „sunkų tarptautinių taisyklių dėl susidūrimų prevencijos jūroje pažeidimą“, taip pat pažeistas 1972 metų jūrinį susitarimas, kurį pasirašė JAV ir tuometinė sovietų valdžia.

Pentagonas pastaraisiais mėnesiais pranešė apie virtinę atvejų, kai Rusijos naikintuvai praūždavo pro JAV lėktuvus ir laivus Baltijos jūroje, dėl Ukrainos krizės įtampai tarp dviejų šalių pasiekius aukščiausią tašką po Šaltojo karo laikų.

Balandžio mėnesį JAV karinis jūrų laivynas paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip Rusijos karo lėktuvas pavojingai arti praskrenda pro amerikiečių eskadrinį minininką „USS Donald Cook“, plaukusį Baltijos jūroje netoli Kaliningrado srities.

Rusijos gynybos ministerija pasinaudojo tariamu incidentu Viduržemio jūroje, kad duotų atkirtį JAV.

Pentagonas „neseniai su dideliu atkaklumu apkaltino Rusijos pilotus ir jūrų pėstininkus profesionalumo stoka, – pareiškė ministerija. – Tačiau šis incidentas rodo, kad JAV jūrų pėstininkai leidžia sau užmiršti pagrindines laivybos saugumo taisykles“.

Rusijos ir Vakarų santykiai labai pablogėjo nuo 2014 metų kovo, kai Rusija aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį ir palaiko prorusiškus separatistus rytinėje Ukrainoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ruskiui-

Ne tik aneksavo- okupavo tai, kas burliokam išvis nepriklauso. Sudergti kacapai, vedami fašisto putino, o ko gi daugiau is skeltanagiu tikėtis? Per daug apsižiojo rusofasistai, išeis viskas kruvinom žarnom, gal tada kacapai mąstyt pradės.

Labas

Nepisk oro balingalvi daugiau nieko nenorejas pasakit

:-)

aneksavo?? papasakokit apie tai daugiau. Girdejau buvo referendumas. Ar ne visi referendumai galioja? Girdejau Olandai prabalsavo referendume pries ukraina europos sajungos sudetyje, tai viena artiste pasake kad tai tik rekomendacinis referendumas buvo. Tai gal ir uk rekomendacinis, reik nekreip demesio.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS