A. Merkel: Vokietija prisiima atsakomybę už nacių nusikaltimus Graikijoje | KaunoDiena.lt

A. MERKEL: VOKIETIJA PRISIIMA ATSAKOMYBĘ UŽ NACIŲ NUSIKALTIMUS GRAIKIJOJE

  • 2

Vokietija „prisiima visišką atsakomybę už nusikaltimus“, kuriuos Graikijoje įvykdė naciai, penktadienį lankydamasi Atėnuose sakė kanclerė Angela Merkel.

„Pripažįstame savo istorinę atsakomybę. Žinome, kiek kančių mes, kaip nacistinė Vokietija, suteikėme Graikijai“, – sakė kanclerė. 

„Dėl to tai yra pamoka mums, jog turime daryti viską, kad palaikytume gerus santykius su Graikija, ir turime remti vieni kitus abiejų šalių gerovės labui“, – kalbėjo ji. 

Tarp abiejų šalių tebetvyro įtampa dėl reparacijų už Graikijos okupaciją Antrojo pasaulinio karo metais. Berlynas įrodinėja, kad šis klausimas buvo išspręstas 1960-ųjų susitarimu su keliomis Europos vyriausybėmis.

Ketvirtadienį į Atėnus atvykusi A. Merkel per derybas su ministru pirmininku Aleksiu Cipru (Alexis Tsipras) negailėjo pagyrimų Graikijai už tai, ką jai teko paaukoti per 2010-2014 metų ekonominę krizę.

2014-aisiais vizito į Graikiją atvykusi A. Merkel buvo pasitikta didžiuliais protestais. Ji ėmėsi žingsnių sumažinti įtampą santykiuose su Atėnais, dažnai kaltinusiais Berlyną dėl skausmingų taupymo priemonių, kurių teko imtis šaliai.

2014 metais tuometinis šalies prezidentas Joachimas Gauckas (Joachimas Gaukas) Vokietijos vardu kreipėsi į Šiaurės Graikijos kalnuose nacių nužudytų žmonių artimuosius ir paprašė jų atleidimo. 

A. Merkel vizito metu taip pat ketino surengti derybas su konservatyvios opozicinės partijos „Naujoji demokratija“ lyderiu, europarlamentaru Kiriaku Micotakiu (Kyriakos Mitsotakis) bei šalies prezidentu Prokopiu Pavlopulu (Prokopis Pavlopoulos).    

Kanclerė turėtų pareikšti palaikymą Graikijos kaimynės Makedonijos pavadinimo pakeitimui. Šis klausimas vis dar kursto įtampą Graikijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Štai

anoniminiai vatnikai reiškiasi 2019 metais. Atsibuskit, 74 metai nuo karo pabaigos praėjo, tai jau ketvirta karta auga.

Anonimas

~ apie 60milijonu iszudytu europieciu vokiskuju -fasistu okupacijos metais is kapu ir krematoriju-kaminu maldauja kershto fasistu tautai,jie privalo viska atiduoti okupuotoms salims ;ir iskeliauti =piligrimais valkatauti ATGAILOS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS