Mirė garsus JAV bankininkas ir filantropas D. Rockefelleris | KaunoDiena.lt

MIRĖ GARSUS JAV BANKININKAS IR FILANTROPAS D. ROCKEFELLERIS

  • 0

Davidas Rockefelleris (Deividas Rokfeleris), buvęs banko „Chase Manhattan“ vadovas ir politinių bei filantropinių sferų šviesulys, mirė pirmadienį būdamas 101-erių metų amžiaus, pranešė jo atstovas.

Jis mirė miegodamas, nustojus plakti širdžiai, savo namuose Pokantiko Hilse, kiek šiauriau Niujorko, sakė jo atstovas Fraseris Seitelas (Freizeris Sitlas).

Jis buvo paskutinis tebegyvenęs firmos „Stadnard Oil“ įkūrėjo Johno D. Rockefellerio (Džonjo Rokfelreio) vaikaitis, septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje vadovavo bankui „Chase Manhattan“, kuris dabar yra „JPMorgan Chase“ dalis.

Žurnalas „Forbes“ savo metiniame milijardierių sąraše, paskelbtame pirmadienį, 3,3 mlrd. dolerių turto turėjusį D.Rockefellerį nurodė 581 vietoje.

Tarp jo pasiekimų finansų srityje minimas pirmųjų Amerikos banko biurų atidarymas Maskvoje ir Kinijoje po prezidento Richardo Nixono (Ričardo Niksono) vizito ten 1972 metais. Jis taip pat prižiūrėdavo „Chase Manhattan“ operacijų plėtrą Artimuosiuose Rytuose, Lotynų Amerikoje ir Japonijoje, nurodė F.Seitelas.

D.Rockefelleris buvo puikiai žinomas politiniuose JAV sluoksniuose, susitikdavo su valstybių vadovais beveik iš 100 šalių; jis taip pat garsėjo kaip aktyvus Amerikos kapitalizmo propaguotojas.

Būtent jis padėjo 1979 metais įtikinti tuometinį prezidentą Jimmy Carterį (Džimį Karterį) įsileisti Irano šachą į Jungtines Valstijas gydytis nuo vėžio. Daugelio nuomone, tai paskatino Irane revoliuciją, kuriai vadovavo islamo fundamentalistas ajatola Ruhollah Khomeini (Ruhola Chomeinis).

Iš pilietinių D.Rockefellerio vaidmenų paminėtinas jo pirmininkavimas Užsienio ryšių tarybai ir Šiuolaikinio meno muziejaus vykdomajam komitetui; šį muziejų buvo įsteigusi jo motina.

Rokfelerio fondas (The Rockefeller Foundation) gedi „didžio vyro ir filantropo netektį“, sakoma fondo prezidento Rajivo Shaho (Radživo Šacho) pranešime.

„Deividas buvo vienas didžiausių pasaulyje partnerystės ir bendradarbiavimo galios advokatų“, – nurodė R.Shahas.

„Dar gerokai anksčiau negu tai tapo populiaria išmintimi, jis tikėjo, kad veiksminga partnerystė tarp įvairių sektorių ir geografinių regionų, yra vienintelis kelias įtakoti ilgalaikius pokyčius“, – sakė R.Shahas.

D.Rockefellerio senelis buvo vienas pirmųjų Amerikos „plėšikais baronais“ vadinamų magnatų XIX amž. pabaigoje ir XX amž. pradžioje; jis versle naudojosi vadinamąja kasteto taktika, kurdamas savo naftos imperiją iki pat 1911-ųjų, kai JAV Aukščiausiais Teismas nurodė likviduoti jo bendrovę „Standard Oil“.

Dabartinės naftos milžinės, tarp kurių yra ir „ExxonMobil“ ir „Chevron“ yra kilusios iš „Standard Oil“.

Tačiau Rockefellerių šeimos filantropinės organizacijos daug prisidėjo prie veiksmų, skatinusių kovos su klimato kaita politiką. Ji net finansavo mokslininkų ir žurnalistų grupes, kaltinusias naftos milžinę, kad ši rėmė propagandą, abejojančią mokslo žiniomis apie klimato kaitą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS