NATO nesiekia naujo šaltojo karo su Rusija, sako Aljanso vadovas | KaunoDiena.lt

NATO NESIEKIA NAUJO ŠALTOJO KARO SU RUSIJA, SAKO ALJANSO VADOVAS

  • 2

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį pareiškė, kad Vakarų šalių karinis aljansas, minintis savo įkūrimo 70-ąsias metines, nesiekia naujo šaltojo karo su Rusija, bet paragino stiprinti bloko atgrasomuosius pajėgumus.

„Nenorime naujų ginklavimosi varžybų. Nenorime naujo šaltojo karo. Tačiau privalome nebūti naivūs“, – pabrėžė jis, sakydamas kalbą JAV Kongrese per NATO jubiliejaus renginius Vašingtone.

„Mums bus būtina toliau atgrasyti vis kategoriškesnę Rusiją. 2014 metais Rusija neteisėtai aneksavo Krymą – pirmąkart nuo Antrojo pasaulinio kato pabaigos Europoje viena šalis atėmė kitos šalies teritoriją, naudodama jėgą, – sakė Aljanso vadovas. – Rusija augina karinę galią nuo Arkties iki Viduržemio jūros, nuo Juodosios iki Baltijos jūros, panaudojo nervus paralyžiuojančią medžiagą Jungtinėje Karalystėje, palaiko (Sirijos prezidento Basharo al) Assado (Bašaro Asado) vykdomus žudymus, vykdo kibernetines atakas prieš NATO sąjungininkes ir partneres, taikydamasi į viską, įskaitant parlamentus.“

Generalinis sekretorius pridūrė, kad Rusija „rengia išmoningas dezinformacijos platinimo kampanijas ir stengiasi įgyti įtakos svertų demokratinėse šalyse“.

Pasak jo, blokas sėkmingai reagavo į Rusijos metamus iššūkius ir toliau juos stabdo.

„NATO reagavo didžiausio masto savo kolektyvinio saugumo stiprinimu per pastaruosius dešimtmečius“, – pažymėjo J. Stoltenbergas ir pridūrė, kad Aljansas dislokavo karių prie savo rytinių sienų, trigubai padidino greitojo reagavimo pajėgas, modernizavo vadovavimo sistemą, sustiprino savo kibernetinį saugumą ir paramą „artimoms sąjungininkėms“ – Gruzijai ir Ukrainai.

J. Stoltenbergas sakė, kad 29 valstybių aljansas turi būti pasiruošęs per Šaltąjį karą sudarytos Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) iširimui. Jungtinės Valstijos anksčiau šiais metais paskelbė išstosiančios iš šios dvišalės sutarties, nes viena Rusijos ginkluotės sistema ją pažeidžia.

„Nenorime izoliuoti Rusijos. Siekiame geresnių ryšių su Rusija, – kalbėjo J. Stoltenbergas. – Tačiau netgi esant geresniems ryšiams vis tiek turime tvarkyti sudėtinguosius.“

„Suverenios šalys turi suverenią teisę pačios rinktis savo kelią. Mes visa tai darome ne siekdami provokuoti, o padidinti parengtį ir išsaugoti taiką – ne dėl kovos, o dėl atgrasymo; ne dėl puolimo, o dėl gynybos“, – pridūrė jis.

„Nėra jokio prieštaravimo tarp agrasymo, gynybos ir dialogo“, – pabrėžė Aljanso vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nejaugi

Nato popierinis vadovas meluoja? Kazkaip kitaip atrodo realybe

to TvartelioZinios

tam, kad tu vatnike, cia daugiau putotumeis ir nervintumeisi:)))

SUSIJUSIOS NAUJIENOS