Naujasis Lenkijos premjeras nežada vyriausybės politikos pokyčių | KaunoDiena.lt

NAUJASIS LENKIJOS PREMJERAS NEŽADA VYRIAUSYBĖS POLITIKOS POKYČIŲ

  • 0

Lenkijos įstatymų leidėjai antradienį patvirtino ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio (Mateušo Moraveckio) vyriausybę.

Naujasis premjeras žadėjo, kad jo kabinetas, kaip ir buvusi administracija, daug dėmesio skirs socialinei apsaugai. Tačiau jis praktiškai neužsiminė apie problemas, dėl kurių pašlijo Varšuvos ir Europos Sąjungos santykiai.

Valdančioji dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) pasirinko šio Vakaruose studijavusio buvusio bankininko kandidatūrą vadovauti vyriausybei vildamasi, kad jis padės pataisyti Varšuvos santykius su Briuseliu.

„Vyriausybė, kuriai vadovauju, yra ta pati, jos kursas tas pats, gairės ir vertybės tos pačios. Dėl to tai yra tęstinumo vyriausybė, vykdysianti politiką, skirtą padėti lenkų šeimoms“, – sakė M. Morawieckis, parlamente pristatydamas savo vyriausybės programą.

Ankstesnė vyriausybė įgyvendino virtinę socialinių reformų, įskaitant išmokų vaikams įvedimą, senatvės pensijos amžiaus sumažinimą ir atlyginimų padidinimą.

„Plėtros ir socialiniai klausimai yra tie patys. Klestinti ekonomika yra būtina sąlyga siekiant vykdyti dosnią socialinę politiką, kaip yra dabar. Todėl tęsime mūsų socialines programas. Be to, jas dar sustiprinsime ir išplėsime“, – pažymėjo naujasis premjeras.

PiS kontroliuojamame parlamente per vidurnaktį surengtą balsavimą už 49 metų M. Morawieckio vyriausybės paskyrimą pasisakė 243 įstatymų leidėjai, prieš balsavo 192 deputatai.

M. Morawieckio kabinete savo portfelius išsaugojo visi ankstesnės vyriausybės ministrai. Jis pats taip pat toliau eis finansų ir plėtros ministro pareigas, kurias užėmė atsistatydinusios premjerės Beatos Szydlo (Beatos Šydlo) kabinete.

„Europinė dėlionė“

Tačiau PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis), laikomas įtakingiausiu šalies politiku ir faktiniu šalies vadovu, valstybinei televizijai pareiškė, jog beveik neabejotina, kad sausį vyriausybė bus pertvarkyta ir kad jos laukia „esminiai pokyčiai“.

M. Morawieckis bendrais bruožais pristatė vyriausybės tikslus, pradedant kelių tiesimu bei kova su smogu ir baigiant sveikatos apsaugai skiriamų lėšų didinimu bei energetinio saugumo stiprinimu.

Buvęs banko valdybos pirmininkas, kuriam reputaciją pelnė jo pastangos kovoti su mokesčių slėpimu ir stiprinti gerovės valstybę, taip pat pakartojo PiS vyriausybės nepritarimą „skirtingų greičių“ Europos idėjai.

„Nenorime naujo susiskaldymo, kai kažkas paliekamas už nugaros. Nesutinkame, kad Europa būtų padalyta į geresnius ir blogesnius“, – sakė M. Morawieckis.

„Brangi Europa, lenkiška dėlionės dalis puikiai tinka Europos dėlionei, tačiau ji negali būti įdėta netinkamai arba įsprausta jėga. Tai sunaikins ir bendrą vaizdą, ir mūsų dalį“, – aiškino jis.

M. Morawieckis vos keliais žodžiais užsiminė apie klausimus, dėl kurių Varšuva susipyko su Briuseliu, pavyzdžiui, jos atsisakymą priimti migrantus ir medžių kirtimą Belovežo girioje – seniausiame Europos lygumų miške, įtrauktame į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Premjeras taip pat faktiškai nekalbėjo apie teismų sistemos reformas, kurių PiS ėmėsi vos atėjusi į valdžią 2015 metų pabaigoje. ES tvirtina, kad šios reformos kelia „sisteminę grėsmę“ teisinės valstybės principams.

Briuselis įspėjo Varšuvą, kad dėl teismų sistemos reformų gali inicijuoti procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį. Jis numato vadinamąjį branduolinį variantą, kai gali būti įšaldytos šalies balsavimo teisės.

Dėl šių reformų per Lenkiją nusirito protestų banga, o savo susirūpinimą išsakė ir JAV Valstybės departamentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS