Nepaisant kritikos, JAV iškilmingai pasitinka Indijos premjerą N. Modi | KaunoDiena.lt

NEPAISANT KRITIKOS, JAV IŠKILMINGAI PASITINKA INDIJOS PREMJERĄ N. MODI

  • 1

Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) trečiadienį pradėjo valstybinį vizitą Vašingtone, JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) vos trečiąjį kartą per visą kadenciją tokiu formatu priimant užsienio svečią.

Nors Vašingtono ir Naujojo Delio nesutarimai dėl Ukrainos ir žmogaus teisių tebesitęsia, Jungtinės Valstijos vis labiau stengiasi palenkti šią virš milijardo gyventojų turinčią šalį savo pusėn, kadangi ji laikoma viena pagrindinių partnerių didėjančioje pasaulinėje konkurencinėje kovoje su Kinija.

N. Modi, atskridęs iš Niujorko, kur atliko viešą jogos demonstraciją, vizitą pradėjo privačia vakariene su J. Bidenu Baltuosiuose rūmuose.

Ketvirtadienį galingiausias per pastaruosius dešimtmečius Indijos lyderis JAV prezidentų rezidencijoje bus sutiktas su visomis karinėmis iškilmėmis, sakys kalbą bendroje Kongreso sesijoje ir dalyvaus valstybinėje vakarienėje. Dėl svečio, kuris yra vegetaras, buvo pasirinktas vienas geriausių Kalifornijoje augalinės virtuvės virėjų.

Baltųjų rūmų atstovai teigė, kad N. Modi, kaip neįprasta lyderiui, kuris dažnai kritikuoja spaudą, į klausimus atsakinės kartu su J. Bidenu.

Žmonės, stebintys kelionę, tikisi, kad bus paskelbta nemažai svarbių pranešimų, įskaitant, tikėtina, susitarimą su „General Electric“ tiekti variklius pirmiesiems Indijos naikintuvams.

Tikėtina, kad dvi didžiausios pasaulio demokratijos taip pat paskelbs pranešimus klimato klausimais – vienoje iš sričių, kurioje abi šalys jau seniai nesutaria, nors ir mandagiai, dėl išsivysčiusių ir besivystančių šalių atsakomybės.

Jungtinės Valstijos glaudesnius santykius su Indija siekia užmegzti nuo XX a. dešimtojo dešimtmečio pabaigos, nes mano, kad ši šalis yra bendramintė tiek Kinijos, tiek radikalaus islamizmo iššūkių atžvilgiu.

Anksčiau Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) kalbėdamas su žurnalistais nesureikšmino ryšio su Kinija reikšmės vizito fone.

„Tai ne apie žinios pasiuntimą Kinijai“, – sakė jis.

Tačiau J. Kirby netiesiogiai pripažino Indijos strateginės padėties svarbą, sakydamas, jog „jie rodo vis didesnį įsipareigojimą aktyviau įsitraukti į Indijos ir Ramiojo vandenynų regioną“.

Tai pirmasis N. Modi valstybinis vizitas Vašingtone – šią garbę buvęs JAV vadovas Barackas Obama (Barakas Obama) yra suteikęs jo pirmtakui centro kairiųjų pažiūrų Manmohanui Singhui.

Tačiau J. Bidenas jau kalbėjosi su N. Modi per vadinamojo Ketverto (angl. The Quad) – keturių demokratinių šalių, įskaitant Japoniją ir Australiją, iniciatyvos, kuri, kaip manoma, skirta kovoti su augančia Kinijos įtaka Azijoje, – aukščiausiojo lygio susitikimą.

Indijos premjeras buvo užmezgęs artimus santykius su J. Bideno pirmtaku Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu). Savo gimtojoje Gudžarato valstijoje jo garbei jis net surengė didžiulį mitingą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ha,ha,ha

Gal JAValkatyno bezdziones sumane Indus ytraukt y antirusiska kakalicija?Nusidrocine JAValkatyno degradai,jiem jau dabar trys VALSTYBES gali padaryti visiska deUSAnizacija Nebutu valkatu ir saliunu kurvesku palykuonys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS