P. Sanchezas: ES parama Kyjivo narystei – neabejotina | KaunoDiena.lt

P. SANCHEZAS: ES PARAMA KYJIVO NARYSTEI – NEABEJOTINA

  • 0

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) šeštadienį pareiškė, kad jo vizitas į Kyjivą pirmąją Ispanijos pirmininkavimo ES Tarybai dieną rodo „neabejotiną“ bloko paramą Ukrainos siekiui prisijungti prie 27 valstybių bloko.

„Kalbant apie Europos Sąjungos požiūrį į Ukrainos stojimą į ES, mano buvimas čia pirmąją šešių mėnesių pirmininkavimo dieną... rodo aiškų ir neabejotiną Bendrijos institucijų politinį įsipareigojimą šiuo klausimu“, – sakė jis per bendrą spaudos konferenciją su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Ukraina pateikė paraišką dėl narystės ES praėjus vos penkioms dienoms po Rusijos invazijos pradžios 2022 metų vasario 24-ąją, o po kelių mėnesių, birželio 23-ąją, jai buvo suteiktas kandidatės statusas ir tai buvo stiprus Briuselio paramos ženklas.

Mes nepamirštame, kad Ukrainos žmonių europiniai siekiai buvo vienas iš pretekstų, sukėlusių Rusijos reakciją, o po to ir invaziją.

Kyjivas tikisi šiais metais pradėti oficialias derybas dėl to, ką Ukraina turi padaryti, kad paremtų savo narystės prašymą.

P. Sanchezas sakė, kad Europos Komisija neseniai paskelbė tarpinę atnaujintą informaciją apie Ukrainos kandidatės statusą, iš kurios matyti, kad prieš derybas dėl narystės padaryta „didelė pažanga“ įgyvendinant rekomendacijas.

„Norėčiau pasveikinti Ukrainą su teigiamomis tendencijomis ir paraginti ją tęsti reformas“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad rudenį bus paskelbta rašytinė ataskaita, kurioje bus išdėstytas „tolesnių veiksmų ir sprendimų pagrindas“.

Anksčiau kreipdamasis į Ukrainos parlamentą Ispanijos vyriausybės vadovas padėkojo įstatymų leidėjams už jų teisėkūros darbą ir priminė, kad Ukrainos noras prisijungti prie 27 valstybių bloko buvo viena iš Rusijos invazijos priežasčių.

„Mes nepamirštame, kad Ukrainos žmonių europiniai siekiai buvo vienas iš pretekstų, sukėlusių Rusijos reakciją, o po to ir invaziją. Buvo sąžininga pagerbti šį siekį suteikiant jums kandidatės į Europos Sąjungą statusą“, – sakė jis.

„Tačiau žinau, kad tai nėra lengvas procesas, ypač vykstant karui.“

Simbolinis vizitas

V. Zelenskis šeštadienį padėkojo Ispanijos ministrui pirmininkui už apsilankymą Kyjive.

„Dėkoju už jūsų svarbų vizitą ir paramą mūsų žmonėms!“ – parašė V. Zelenskis socialiniuose tinkluose.

„Nepaprastai simboliška, kad šis vizitas įvyko pačią pirmąją Ispanijos pirmininkavimo ES [Tarybai] dieną“, – pridūrė jis.

Bendra deklaracija

Ukrainos kandidatūra į ES bus vienas iš Ispanijos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų, rašoma V. Zelenskio ir P. Sanchezo šeštadienį priimtoje bendroje deklaracijoje.

„Ispanija kartoja remianti Ukrainos kandidatūrą į ES, kuri bus vienas iš jos pirmininkavimo prioritetų“, – sakoma V. Zelenskio biuro paskelbtoje deklaracijoje.

„Ispanija remia NATO partnerystės su Ukraina stiprinimą, be kita ko, įsteigiant NATO ir Ukrainos tarybą“, – priduriama joje.

Gairės: ES, narystė ES, Pedro Sanchezas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS