Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data | KaunoDiena.lt

PAAIŠKĖJO E. MACRONO INAUGURACIJOS DATA

  • 1

Kadenciją baigiantis Prancūzijos prezidentas Francois Hollande (Fransua Holandas) pirmadienį nurodė, kad jo įpėdinis Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) bus prisaikdintas ateinantį sekmadienį.

Socialistas F. Hollande'as sakė, kad valdžia bus perduota centristui E. Macronui praėjus tik savaitei po jo pergalės rinkimuose prieš kraštutinės dešiniosios stovyklos lyderę Marine Le Pen (Marin Le Pen).

39-erių metų E. Macronas taps jauniausiu prezidentu per šiuolaikinės Prancūzijos istoriją.

Pirmadienį, minint pergalės prieš nacistinė Vokietiją Antrajame pasauliniame kare 72-ąsias metines, F. Hollande'as ir E. Macronas pirmąkart viešai pasirodė kartu nuo pernai rugpjūčio, kai jaunasis politikas atsistatydino iš ekonomikos ministro posto.


Macrono pergalė: pasaulio žiniasklaidos verdiktas

Pasaulio žiniasklaida daugiausia giria proeuropietiško centristo E. Macrono pergalę Prancūzijos prezidento rinkimuose, bet perspėja dėl laukiančio darbo.

Didžioji Britanija

Dienraštis „Financial Times“ gyrė E. Macrono, kuris bus jauniausias visų laikų Prancūzijos prezidentas, laimėjimą, bet perspėjo, kad jo „pergalė neužbaigta“ ir kad ši rinkimų kova „kaip niekada anksčiau įteisino prancūzų kraštutinius dešiniuosius“.

„Jeigu p. Macronas suklups, visai neaišku, koks sprendinys galėtų atgrasyti ponią Le Pen 2022-aisiais“, – rašė laikraštis.

Dienraštis „The Guardian“ panašiai perspėjo dėl sunkaus laukiančio kelio, bet taip pat sveikino prancūzų rinkėjus ir rašė, kad jie, pasirinkę E. Macroną, Europą padarė saugesnę.

„Prancūzų rinkėjai užkirto kelią Marine Le Pen prezidentavimo katastrofai. Emmanuelio Macrono užduotis yra atnešti permainas, klestėjimą, vienybę ir gijimą“, – rašė šis leidinys.

Prancūzija

Kairiosios pakraipos prancūzų laikraščio „Liberation“ pirmajame puslapyje paprasčiausiai skelbiama „Gerai sužaista“ ir spausdinamas E. Macrono portretas.

„Macronas išrinktas“, – rašoma jo interneto svetainėje, šalia kelių 39-erių metų išrinktojo prezidento nuotraukų. Laikraštis taip pat cituoja E.Macrono žodžius: „Padarysiu visa, ką galiu, kad būčiau vertas jūsų pasitikėjimo.“

Dienraščio „Le Monde“ interneto svetainėje buvo paskelbtas E.Macrono atvaizdas pirmajame plane ir M. Le Pen atvaizdas šešėlyje. Antraštėje buvo pacituoti E.Macrono žodžiai: „Aš ginsiu Prancūziją, jos gyvybinius interesus. Jos įvaizdį.“

Vokietija

Konservatyvus dienraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ rašė, kad „Europa išvengė košmaro“.

„Neįsivaizduojamo dalyko išvengta: Prancūzijai nevadovaus moteris iš kraštutinių dešiniųjų. Aiški Emmanuelio Macrono pergalė suteikia patikinimą, bet Europa negali turėti jokių iliuzijų.“

Kairiojo sparno dienraštis „Tageszeitung“ rašė, kad „aiški Emmanuelio Macrono pergalė yra didžiulis palengvėjimas Prancūzijai“.

Jungtinės Valstijos

„The New York Times“ redaktoriaus skiltyje rašė, kad E. Macrono pergalė „buvo vilties ir optimizmo pergalė prieš baimę ir reakciją, ateities Europoje, o ne piktoje izoliacijoje“.

Tačiau dienraštis atkreipė dėmesį į E.Macrono laukiančius iššūkius: „Jis perima vadovavimą labai susiskaldžiusiai šaliai, labai panašiai kaip Jungtinėse Valstijose, Britanijoje ir kitose didelėse demokratijose, kai daug žmonių jaučiasi nustumti į šalį globalizacijos, ekonominės stagnacijos, nejautrios vyriausybės, nedarbo, beveidžio terorizmo ir imigrantų bangos.“

Komentare televizijai „Fox News“ vykdomasis redaktorius Johnas Moody (Džonas Mudis) sakė, kad „Prancūzija pasirinko lengvą išeitį ir balsavo už daugmaž tą patį“.

Jis pridūrė: „(E.Macronas) nori, kad Prancūzija liktų Europos Sąjungoje ir tęstų savo atvirų sienų politiką, dėl kurios į Prancūziją atvyko tūkstančiai imigrantų musulmonų. Paklaustas, ką darys dėl islamo terorizmo, kandidatas Macronas atsakė: „Ši grėsmė artimiausiais metais bus kasdienio gyvenimo faktas.“ Na, o kaip dėl ryžtingų veiksmų?“

Laikraštis „The Washington Post“ rašė, kad Prancūzija „numojo ranka į dešiniojo sparno populizmo sirenos dainą, kuri užbūrė rinkėjus Jungtinėse Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje“.

Kinija

Dienraštis „Global Times“ redaktoriaus skiltyje E. Macrono pergalę vadino pergale prieš „populizmo tendenciją“ po JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) išrinkimo praėjusiais metais.

„Gali būti per anksti daryti išvadą, kad mūsų dienomis pasaulio politikoje piką pasiekęs populizmas pradeda blėsti, – rašė šis nacionalistų laikraštis. – Žvelgdami į šiuos rinkimus po daugelio metų galbūt padarysime išvadą, kad Prancūzija priėmė išmintingą pasirinkimą dėl žmonijos civilizacijos, itin svarbiu metu padėdama toliau vesti ją į priekį, o ne stabdydama.“

Rusija

Verslo dienraštis „Vedomosti“ pažymėjo, kad Prancūzija pasirinko „kandidatą, geriausiai atstovaujantį 5-osios Respublikos principams: elito, kompetentingo užsiimti Europos integracija“.

Interneto laikraštis „Gazeta.ru“ paskelbė E.Macrono, kalbančio prancūzų rinkėjams, nuotrauką ir rašė, kad būsimasis prezidentas „turės reaguoti į permainų reikalavimus“.

Ispanija

Laikraštis „El Pais“ savo tinklalapyje paskelbė, kad „Prancūzija renkasi Macroną ir suvaržo populizmą“, o redaktoriaus skiltyje rašė, kad rinkimų rezultatai „slopina populistinio nepasitenkinimo, kuris lapkritį triumfavo per JAV prezidento rinkimus ir prieš JK referendumą, bangą“.

Graikija

Visuomeninė televizija komentavo E. Macrono pergalės „svarbą“, bet taip pat atkreipė dėmesį didelį rinkėjų, pasirinkusių nebalsuoti už jokį kandidatą, skaičių.

Dienraščio „Kathimerini“ internetinė versija gyrė E.Macrono „įspūdingą pergalę“.

Šveicarija

Dienraštis „Le Temps“ savo interneto svetainėje paskelbė džiūgaujančių E. Macrono šalininkų nuotrauką ir rašė, jog pagrindinis rinkimų rezultatas – kad Prancūzija pasirinko „naują žmogų pradėti jos transformaciją“.

Pasaulio lyderių atgarsiai

Pateikiama pasaulio lyderių ir kitų įtakingų politinių veikėjų reakciją į E. Macrono pergalę.

Jungtinės Valstijos

„Sveikinimai būsimam Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui su jo svarbia šiandienos pergale. Nekantrauju dirbti kartu su juo!“ – socialiniame tinkle „ Twitter“ parašė prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Vokietija

„Sveikinimai, @EmmanuelMacron. Jūsų pergalė yra stiprios ir vieningos Europos, taip pat prancūzų ir vokiečių draugystės pergalė“, – sakė kanclerės Angelos Merkel atstovas spaudai.

Didžioji Britanija

„Ministrė pirmininkė šiltai sveikina išrinktąjį prezidentą Macroną su jo sėkme rinkimuose. Prancūzija yra viena artimiausių mūsų sąjungininkių ir mes nekantraujame dirbti su naujuoju prezidentu dėl įvairių bendrų prioritetų“, – sakė premjerės Theresos May (Terezos Mei) atstovas spaudai.

Vyriausybės vadovė po E. Macrono pergalės taip pat trumpai aptarė su juo „Brexit“ ir pakartojo, kad „Jungtinė Karalystė po išstojimo nori tvirtos partnerystės su saugia ir klestinčia Europos Sąjunga“, pridūrė atstovas spaudai.

Europos Sąjunga

„Džiaugiamės, kad prancūzai pasirinko europinę ateitį“, – tviteryje parašė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas taip pat pasveikino E. Macroną su pergale. Jis pažymėjo, kad prancūzai pasirinko „laisvę, lygybę bei brolybę“ ir pasakė „ne“ išgalvotų naujienų (angl. fake news) tironijai“.

Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani (Antonijus Tajanis) naujienų agentūrai AFP sakė: „ Prancūzija per balsavimą pareiškė pasitikėjimą Europos Sąjunga“.

Rusija

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino Prancūzijos E.Macroną peržengti didelius nesutarimus tarp abiejų šalių ir kartu kovoti su „didėjančia terorizmo ir smurtinio ekstremizmo grėsme“.

„Prancūzijos piliečiai patikėjo jums vadovauti šaliai sunkiu Europai ir viso pasaulio bendruomenei metu. Didėjančią terorizmo ir smurtinio ekstremizmo grėsmę lydi lokalių konfliktų eskalavimas ir ištisų regionų destabilizavimas“, – sakoma Kremliaus paskelbtoje V. Putino sveikinimo telegramoje.

„Esant šioms sąlygoms ypač svarbu įveikti abipusį nepasitikėjimą ir suvienyti jėgas, siekiant užtikrinti tarptautinį stabilumą ir saugumą“, – pridūrė V.Putinas.

Kinija

Prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pasveikino E. Macroną ir pažymėjo, kad šalims tenka „bendra atsakomybė siekti taikos ir vystymosi pasaulyje“.

„Kinija pasirengusi dirbti su Prancūzija siekiant perkelti į naują lygmenį strateginę kinų ir prancūzų partnerystę“, – rašoma Xi Jinpingo sveikinimo žinutėje.

Japonija

Japonijos vyriausybės vadovas Shinzo Abe (Šindzas Abė) pareiškė, kad „išrinktojo prezidento E. Macrono pergalė yra simbolinė pergalė prieš į vidų orientuotą požiūrį ir protekcionistinius veiksmus, rodanti pasitikėjimą Europos Sąjunga“.

Kanada

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) pareiškė, jog nori dirbti kartu su E. Macronu įgyvendinant „pažangią darbotvarkę“, kad būtų „skatinamas tarptautinis saugumas, stiprinamas bendradarbiavimas mokslo ir technologijų srityje bei kuriamos geros darbo vietos viduriniajai klasei abiejose Atlanto pusėse“.

Australija

Australijos vyriausybės vadovas Malcolmas Turnbullas (Malkolmas Ternbalas) sakė pasveikinęs E. Macroną ir sulaukęs atsakymo, kad šis „nekantrauja dirbi drauge“.

Graikija

Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras (Alexis Tspiras) sakė, kad E. Macrono pergalė yra „įkvėpimas Prancūzijai bei Europai“ ir pridūrė, jog yra tikras, kad jie abu „glaudžiai bendradarbiaus“.

Ispanija

„Sveikinimai @EmmanuelMacron, naujajam #France prezidentui. Dirbkime visi drauge Prancūzijoje ir Ispanijoje dėl stabilios, klestinčios ir labiau integruotos Europos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė vyriausybės vadovas Mariano Rajoy (Marianas Rachojus).

Airija

„Man malonu, kad šiuos rinkimus laimėjo lyderis su pozityviais tikslais dėl Europos“, – pareiškė Airijos ministras pirmininkas Enda Kenny (Enda Kenis).

„Priešaky mūsų visų Europoje laukia daug darbas sudėtingomis sąlygomis, jau nekalbant apie „Brexit“, – pridūrė jis.

Naujoji Zelandija

Ministras pirmininkas Billas Englishas (Bilas Inglišas) pasveikino E. Macroną su pergale ir sakė, kad ji yra „geras dalykas dėl politinio stabilumo“. Premjeras pridūrė, jog tokią rinkimų baigtį daugelis žmonių traktuos kaip „aiškaus kelio Prancūzijai pasirinkimą“.

Švedija

„Tai Prancūzijos žmonių ir europinio bendradarbiavimo pergalė. Dabar atsivers naujos galimybės iniciatyviai darbotvarkei, kuri reikalinga siekiant stiprinti ES, įskaitant naujų darbo vietų ir sąžiningų darbo sąlygų kūrimą, griežtesnę klimato politiką ir funkcionuojančią prieglobsčio sistemą, kurioje visi prisiima atsakomybę“, – sakė vyriausybės vadovas Stefanas Lofvenas (Stefanas Liovenas).

Brazilija

„Sveikinu @EmmanuelMacron su pergale Prancūzijos prezidento rinkimuose. Brazilija ir Prancūzija tęs bendrą darbą dėl demokratijos, žmogaus teisių, vystymosi, integracijos bei taikos“, – tviteryje parašė prezidentas Michelis Temeras (Mišelis Temeras).

Kiti politiniai veikėjai

JAV prezidento rinkimuose D. Trumpui pralaimėjusi demokratė Hillary Clinton (Hilari Klinton), kuri, kaip ir E. Macronas, rinkimų kampanijos metu nukentėjo nuo kompiuterinių įsilaužėlių, tviteryje parašė: „Macrono pergalė, Prancūzijos pergalė, ES ir viso pasaulio pergalė. Pralaimėjimas tiems, kurie kišasi į demokratiją. (Bet žiniasklaida sako, kad negaliu apie tai kalbėti.)“

Euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) buvęs vadovas Nigelas Farage'as (Naidželas Faradžas), Prancūzijos prezidento rinkimuose palaikęs M. Le Pen, tviteryje parašė: „Šiandien nubalsuota už didžiulę apgaulę. E. Macronas bus Junckerio marionetė.“

Nyderlandų ultradešiniųjų lyderis Geertas Wildersas (Gertas Vildersas) užjautė M. Le Pen dėl nesėkmės ir parašė: „Bet kokiu atveju gerai padirbėta @MLP_officiel milijonai patriotų balsavo už jus! Laimėsite kitą kartą – ir aš taip pat!“

Austrijos kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijos vadovas Heinzas-Christianas Strache (Heincas-Kristianas Štrachė) pareiškė, kad M. Le Pen nusipelno „pagarbos... Nuo dabar ji yra stipriausia opozicinė N. Macronui jėga.“

GALERIJA

  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
  • Paaiškėjo E. Macrono inauguracijos data
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

... išgyvens?.. ar koks Alaho vardu?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS