Pagirios Londone: kaip atsikratyti nešvarių rusų pinigų? | KaunoDiena.lt

PAGIRIOS LONDONE: KAIP ATSIKRATYTI NEŠVARIŲ RUSŲ PINIGŲ?

Cheminio ginklo panaudojimas Solsberyje atgaivino britų diskusijas apie per pastaruosius kelerius metus Londone užfiksuotas įtartinas rusų mirtis. Tačiau apie ryšį tarp rusiškų pinigų šalyje ir tarptautinio nusikalstamumo diskusijas prabilta dar anksčiau – pasirodžius BBC serialui "McMafia".

Serialas aktualizavo temą

Buvusio BBC centrinės Europos korespondento Mishos Glenny knyga paremtas serialas pasakoja apie jauno Londone gyvenančio rusų kilmės bankininko moralinę degradaciją, įsitraukiant į nusikalstamą pasaulį.

Miglotos reputacijos giminaičiai ir nepalankiai susiklosčiusios aplinkybės serialo pagrindinį veikėją – Didžiojoje Britanijoje užaugusį puikų išsilavinimą įgijusį Alexą Godmaną – prieš jo paties valią įtraukia į aferas. Dėl savo įkurto verslo gerovės jis paaukoja principus – ir tampa nusikalstamo pasaulio dalimi. Kad išgyventų ir apsaugotų savo artimuosius, jis ne tik perima mafijos žaidimo taisykles, bet ir stengiasi jas kuo geriau įvaldyti. Įdomi detalė – vos pradėtas rodyti serialas sulaukė Rusijos diplomatų pasipiktinimo.

Kūrinyje M.Glenny bando atsekti santykių tarp Rusijos valstybės, oligarchų ir organizuoto nusikalstamumo šaknis, siekiančias komunizmo žlugimo metus.

"Rusija neturėjo jokių institucinių instrumentų šios naujos komercinės aplinkos reguliavimui. Teismų sistema neveikė. Jie nė nežinojo, ką ginčų sprendimas versle iš tikrųjų reiškia. Taigi visi užsiimantieji verslu naujoje aplinkoje turėjo samdyti savas apsaugos pajėgas, kurios užtikrintų, kad jų verslo sutarčių būtų laikomasi. Tokios pajėgos sociologų buvo pavadintos privatizuotomis teisėsaugos agentūromis, tačiau jie paprasčiausiai yra mafija", – "The Irish Times" cituoja buvusios SSRS ekonominę ir politinę tranformaciją išnagrinėjusį žurnalistą.

Iš pradžių oligarchai asmeninei apsaugai naudojo žvalgybos pareigūnus, tačiau 2000 m. į valdžią atėjęs Vladimiras Putinas viską pakeitė taip, kad žvalgybos tarnybos valdė oligarchus. Vyrai, susikrovę turtus privatizuodami Rusijos infrastruktūrą ir gamtinius išteklius, dabar turėjo rinktis – dalytis savo turtais su V.Putinu arba laukti neaiškių padarinių.

Korumpuotieji asmenys įsigyja brangaus nekilnojamojo turto, susimoka viešųjų ryšių įmonėms, kad šios pasirūpintų jų reputacija.

Pinigai mainais už laisvę

Londonas konkuravo su Niujorku dėl pasaulio finansų sostinės titulo ir G.Brownas primygtinai reikalavo laisvesnio reglamentavimo. "Galėjai investuoti arba Niujorke, arba Londone. Taigi jie darė viską, ką galėjo, kad žmonės rinktųsi Londoną, o tai reiškė, kad jiems nebuvo užduodama klausimų, į kuriuos jie nenorėtų atsakyti", – sakė M.Glenny.

2008–2015 m. maždaug 3 000 itin pasiturinčių asmenų, kurių ketvirtadalis buvo rusai, pasinaudojo tuomečio premjero Gordono Browno įsteigtu pirmos pakopos investicijų planu. Pagal jį turėdami atliekamus 2 mln. svarų sterlingų, galėjote juos investuoti Jungtinėje Karalystėje, gauti laikino rezidento statusą ir po penkerių metų pateikti prašymą nuolatinio rezidento statusui gauti. Už 10 mln. svarų sterlingų laukimas sumažėdavo iki dvejų metų.

Septynerius metus nuo pat 2008 m. niekas beveik netikrino, iš kur plaukia pinigai – šalies Vidaus reikalų ministerijoje manyta, kad tuo užsiima bankai, o šie manė, kad viskuo pasirūpina ministerija. Nuo 2015-ųjų, kai imtasi griežtesnių saugumo priemonių, naudojimasis J.Browno planu sumažėjo itin ženkliai.

M.Glenny tai vadina nauju kultūros reiškiniu: kai atvykti kviečiamas bet koks asmuo, turintis kalną pinigų. "Iš esmės galima nusipirkti rezidento statusą. Jūs turite labai patrauklų, vadinamąjį non-domiciled statusą (nesiekiantis nuolatinės gyvenamosios vietos), turite anonimines įmones, kurių tikrieji savininkai išlieka nežinomi, dėl to šiandien šioje šalyje yra apie 100 tūkst. nekilnojamojo turto objektų, kurių savininkai nežinomi", – dėsto žurnalistas.

Jungtinėje Karalystėje neseniai pristatytas teisės aktas, kuris leistų konfiskuoti neaiškios kilmės turtą, tačiau, M.Glenny manymu, ši priemonė nebus efektyvi tol, kol įmonių savininkai liks anonimai. Šalies premjerės teiginius apie finansinių sankcijų taikymą individualiems rusams publicistas vertina skeptiškai.

"Jei sakai, kad ketini susidoroti su V.Putino pakalikais, o tada – arabais ir kinais, visi čia investuojantieji pagalvos sau: "Ji siekia su mumis susidoroti. Griebiame savo pinigus ir keliamės kitur." Tačiau ji turi apsaugoti Londoną, kadangi ketina imtis, mano manymu, vieno klaidingiausių žingsnių, kokio tik galėtų imtis vyriausybė – "Brexit" įgyvendinimo, kuris labiausiai pakenks Londonui", – aiškino M.Glenny.

Jo manymu, reikia siekti skaidrumo, aiškintis miestą pasiekiančių pinigų kilmę. "Negalima mieste kištis į tam tikros žmonių grupės reikalus ir manyti, kad tai neturės jokių politinių padarinių likusiems gyventojams", – pridūrė jis.

Perka turtą ir reputaciją

Organizacija "Transparency International" Jungtinėje Karalystėje aptiko 4,4 mlrd. svarų sterlingų vertės nekilnojamojo turto, įsigyto už įtartinas lėšas. Penktadalis jo priklauso rusams.

"Mes esame pasaulinis finansų centras, palaikome artimus ryšius su mokesčių rojumi laikomomis Didžiosios Britanijos Mergelių Salomis ir Kaimanų Salomis. Mes taip pat siūlome visą eilę paslaugų korumpuotiems asmenims, norintiems išleisti galybę pinigų", – pastebi organizacijos atstovė Rachel Davies.

Anot ekspertės, korumpuotieji asmenys įsigyja brangaus nekilnojamojo turto, susimoka viešųjų ryšių įmonėms, kad šios pasirūpintų jų reputacija. "Čia pilna nekilnojamojo turto agentų, teisininkų, buhalterių, kredito ir kitų paslaugų teikėjų, kurie mielai jiems padės išleisti savo pinigus", – sako R.Davies.

Su pinigų plovimu pasitelkiant nekilnojamąjį turtą kovojančio komiteto "ClampK" įkūrėjas Romanas Borisovičius rengia ekskursijas, vadinamas kleptokratijos turais, kurių metu dalyviams aprodo Londone esantį nekilnojamąjį turtą, priklausantį rusams, turintiems ryšių su Kremliumi.

R.Borisovičius perspėja, kad Londono rusų oligarchų nereikėtų painioti su tradiciniais verslininkais. "Jie turtus susikrovė sudarydami sandorius su Rusijos valdžia. Jie arba ką nors itin brangiai pardavė Rusijos valstybei, arba nusipirko ką nors už centus, taip privatizuodami Rusijos valstybės turtą. Kai kuriems iš jų pavyko padaryti ir tai, ir tai, t.y. nusipirkti už centus ir parduoti už didžiulius turtus. O kai kurie iš jų nedarė nieko panašaus, tiesiog visą gyvenimą buvo valdžios tarnautojai ir  kažkaip sugebėjo susikrauti neapsakomus turtus", – pasakojo jis.

Tokiu būdu gauti pinigai iškeliauja iš Rusijos, dažniausiai per Kiprą patenka į Didžiosios Britanijos Mergelių Salas, kur įsteigiamos lengvatinio apmokestinimo įmonės (šios dažnai priklauso koncernams, įsikūrusiems tokiose vietose kaip Gibraltaras). Galiausiai pinigai atsiduria Londone, yra investuojami į nekilnojamąjį turtą – už prestižinę nuosavybę rusai dažnai pasiryžę sumokėti gerokai daugiau nei rinkos kaina.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Taip, Putinui lieka tik vienas kelias - visą Londoną 'Novičioku' išpraust.

Nenormalus straipsnio pavadinimas

Negirdėjau,kad būtų švarūs pinigai,tikrąja prasme.

pinigai nekvepia

Londonas kaip šiukšliadėžė surinko daugelį Rusijoje apsivogusių oligarchų .O ten tokie pinigai, jog jie niekada neatsisakys jų. Pinigai, anot jų, - nekvepia.O reputacija ( bent tai kiek jos liko Anglijai po visų jos melų ir insinuacijų.)rodosi jų nejaudina .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS