PAR paskelbta dėl įtarimų prezidentui J. Zumai atlikto tyrimo ataskaita | KaunoDiena.lt

PAR PASKELBTA DĖL ĮTARIMŲ PREZIDENTUI J. ZUMAI ATLIKTO TYRIMO ATASKAITA

  • 0

Pietų Afrikos Respublikos kovos su korupcija tarnyba trečiadienį paskelbė kaltinimų prezidentui Jacobui Zumai (Džeikobui Zumai) tyrimo išvadas ir paragino prokurorus pradėti tyrimą dėl įtariamos nusikalstamos veikos.

J.Zuma, kurio prezidentavimą užtemdė daugybė skandalų, iš pradžių siekė blokuoti Visuomenės gynėjo tarnybos (Public Protector) ataskaitos paskelbimą, tačiau trečiadienį jo teisininkai netikėtai apeliaciją atsiėmė.

Po kelių valandų buvo paskelbta ataskaita, dar labiau pakenkusi J.Zumos reputacijai po virtinės ankstesnių jo prezidentavimą sukompromitavusių teismo nuosprendžių, ir atnaujinusi raginimus atsistatydinti.

Tyrėjai nagrinėjo įtarimus, kad J.Zuma leido turtingai Indijos verslininkų Gupta (Guptų) šeimai daryti įtaką šalies vyriausybei ir net pasirinkti kai kuriuos ministrų kabineto narius.

355 puslapių tyrimo ataskaitoje yra įrodymų, kad Davidas van Rooyenas (Deividas Rojenas) lankėsi Gupta šeimos gyvenamame rajone Johanesburge dieną prieš tai, kai buvo paskirtas šalies finansų ministru.

D.van Rooyenas, mažai kam žinomas J.Zumos šalininkas, iš finansų ministro posto buvo pašalintas vos po keturių dienų, smukus kainoms rinkoje, kilus investuotojų panikai ir politikų nepasitenkinimui.

Visuomenės gynėjo ataskaitoje sakoma, kad ji „atkreipia Nacionalinės baudžiamojo persekiojimo institucijos dėmesį... į šioje ataskaitoje nurodytus dalykus, kurie, iš pažiūros, yra padaryti nusikaltimai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS