Pasitarime dėl migrantų krizės dalyvaus 16 ES šalių | KaunoDiena.lt

PASITARIME DĖL MIGRANTŲ KRIZĖS DALYVAUS 16 ES ŠALIŲ

  • 1

Šešiolikos ES šalių lyderiai leido suprasti, kad norėtų dalyvauti sekmadienį Briuselyje vyksiančiame neformaliame susitikime, skirtame apsvarstyti atsaką į migrantų krizę ir pamėginti rasti sprendimą dėl prieglobsčių prašytojų priėmimo, pranešė Europos Komisija.

EK vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) sušaukė šį posėdį, Europoje tvyrant naujiems nesutarimams, kur pirmiausiai turi būti registruojami atvykėliai.

Italija ir Graikija, į kurias atvyksta daugiausiai migrantų, ragina kitas ES šalis sąžiningiau paskirstyti šią naštą.

„Iš pradžių turėjome aštuonias valstybes. Dabar 16 šalių nurodė esančios susidomėjusios prisijungti prie šio neformalaus susitikimo“, – pareiškė EK atstovas Alexander'as Wintersteinas (Aleksandras Vinteršteinas).

Pasak jo, tarp susitikimo iniciatorių yra Belgija, Nyderlandai, Kroatija, Slovėnija, Danija, Suomija, Švedija ir Liuksemburgas, o vėliau norą prisijungti išreiškusių valstybių EK atstovas neįvardijo.

Anksčiau šią savaitę pareigūnai pranešė, kad savo dalyvavimą patvirtino Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) ir Maltos premjeras Josephas Muscatas (Džozefas Muskatas).

Dalyvaus ir ginčo dėl migracijos priešakinėse linijose atsidūrusių Italijos ir Graikijos lyderiai, taip pat Austrija ir Bulgarija, iš kurių viena greitai perims, o kita – perduos pirmininkavimą Europos Sąjungai, naujienų agentūrai AFP sakė šaltiniai Europoje.

Vengrijos, Lenkijos, Čekijos ir Slovakijos – keturių šalių, nesutinkančių priimti migrantų – lyderiai ketvirtadienį pareiškė, kad pasitarime nedalyvaus.

Pasak A. Wintersteino, susitikime laukiami visi, tačiau niekas neprivalo dalyvauti.

Jis pridūrė, kad nebus priimta jokių sprendimų, taip pat nebus surengta spaudos konferencija, tačiau lyderiai patys galės pakomentuoti susitikimą jam pasibaigus.

Pasitarimas rengiamas prieš kitą ketvirtadienį vyksiantį formalų visų 28 ES šalių viršūnių susitikimą. Jame bus svarstomi planai pertvarkyti bloko prieglobsčio suteikimo sistemą, patiriančią didžiulį spaudimą nuo migracijos krizės staigios pradžios 2015-aisiais.

Remiantis sekmadienio vyksiančio susitikimo pareiškimo projektu, lyderiai pagreitintų prieglobsčio prašytojų grąžinimą iš vienos ES šalies į kitą, jeigu ši valstybė laikoma atsakinga už jų prašymų tvarkymą.

Toks principas jau numatytas Dublino reglamente, pagal kurį, migrantai turi prašyti prieglobsčio toje ES šalyje, į kurią atvyko pirmiausia. Iš tikrųjų šių taisyklių laikomasi tik iš dalies, o su pačiu jų principu nesutinka tokios valstybės kaip Italija.

Italijos premjeras Giuseppe Conte (Džuzepė Kontė) anksčiau grasino, kad nedalyvaus sekmadienio pasitarime, bet vėliau jo kabinetas patvirtino, kad premjeras vis dėlto atvyks į posėdį, A. Merkel pažadėjus jam, kad bendro pareiškimo bus atsisakyta.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O

O kodel ne visi bendrijos nariai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS