Pietų Korėja po Kim Jong Uno ir V. Putino susitikimo išsikvietė Rusijos ambasadorių Seule | KaunoDiena.lt

PIETŲ KORĖJA PO KIM JONG UNO IR V. PUTINO SUSITIKIMO IŠSIKVIETĖ RUSIJOS AMBASADORIŲ SEULE

  • 5

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerija antradienį pranešė išsikvietusi Rusijos ambasadorių, kad įspėtų Maskvą dėl karinio bendradarbiavimo su Šiaurės Korėja po to, kai šios atsiskyrėliškos šalies lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) Rusijoje susitiko su prezidentu Vladimiru Putinu.

Prieš pirmadienį grįždamas namo Kim Jong Unas beveik savaitę keliavo po Rusijos Tolimuosius Rytus, kur aplankė kosmodromą ir ginklų gamyklas. Jo kelionė pakurstė Vakarų nuogąstavimus, kad izoliuota, branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja gali aprūpinti Kremlių ginklais, reikalingais jo karui Ukrainoje.

Abu lyderiai surengė susitikimą, po kurio V. Putinas kalbėjo apie bendradarbiavimą su Pchenjanu gynybos srityje ir užsiminė apie galimybes stiprinti karinius ryšius – tai pažeistų atskirai abiem šalims taikomas griežtas sankcijas.

Vėliau Kremlius pareiškė, kad joks susitarimas nebuvo ir nebus pasirašytas.

Ekspertai perspėjo, kad tarptautiniu mastu izoliuoti lyderiai gali siekti sudaryti sandorį, pagal kurį Pchenjanas Rusijai tiektų artilerijos sviedinius ir prieštankines raketas mainais į Maskvos palydovines technologijas.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerijos pareiškime teigiama, kad Seulas išsikvietė Rusijos ambasadorių Andrejų Kuliką ir paragino Maskvą nedelsiant nutraukti karinio bendradarbiavimo su Šiaurės Korėja veiksmus bei laikytis Saugumo Tarybos rezoliucijų.

Pareiškime nurodoma, kad Rusijos ambasadoriui buvo pasakyta, jog „mūsų vyriausybė bendradarbiaus su tarptautine bendruomene, kad į bet kokį veiksmą, pažeidžiantį Saugumo Tarybos rezoliucijas ir keliantį rimtą grėsmę mūsų saugumui, būtų deramai atsakyta“.

„Toks veiksmas turės labai neigiamą poveikį Korėjos ir Rusijos santykiams“, – pridūrė ministerija.

Abiejų Korėjų santykiai pasiekė vieną didžiausių krizių per pastaruosius dešimtmečius – diplomatija įstrigusi, o Kim Jong Unas ragina aktyviau kurti ginklus, įskaitant taktinius branduolinius ginklus.

Ekspertai teigia, kad bet koks Maskvos ir Pchenjano susitarimas gali priversti Pietų Korėją persvarstyti savo strategiją karo Ukrainoje atžvilgiu. Seulas Maskvos invaziją pasmerkė, tačiau priešinasi raginimams tiesiogiai tiekti ginklus Kyjivui.

Pietų Korėja yra svarbi ginklų eksportuotoja, tačiau ilgalaikė vidaus politika neleidžia jai siųsti ginklų į aktyvių konfliktų zonas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

>Raketa

Amerikoniska DILDO-RAKETA?Tai tau jau seniai laikas nutupt Zirzelenskio subuinej.

Musiau

Pasisiule otsosalint,tai kad RUSU AMBASADORIAI ne i kiekviena burna kisa,dar reikia uzsitarnauti tokios garbes.

Raketa

Arteja kremliaus teroristu krachas, arteja… :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS