Per pirmąjį susitikimą D. Trumpas spaudė V. Putiną dėl kišimosi į rinkimus | KaunoDiena.lt

PER PIRMĄJĮ SUSITIKIMĄ D. TRUMPAS SPAUDĖ V. PUTINĄ DĖL KIŠIMOSI Į RINKIMUS

  • 4

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) per savo pirmąjį tiesioginį susitikimą su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu penktadienį spaudė jį dėl numanomo Maskvos kišimosi į 2016 metų Amerikos rinkimus, nurodė valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas).

"Prezidentas pradėjo susitikimą su prezidentu Putinu iškeldamas Amerikos žmonių susirūpinimą dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų rinkimus", - R.Tillersonas sakė žurnalistams po derybų, surengtų Vokietijoje vykstančio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo kuluaruose.

"Jie labai nuodugniai ir ilgai kalbėjosi šia tema. Prezidentas ne vieną kartą spaudė prezidentą Putiną dėl Rusijos vaidmens. Prezidentas Putinas tokį vaidmenį neigė; manau, jis tai darė ir anksčiau", - R.Tillersonas sakė žurnalistams.

JAV diplomatijos vadovas irgi dalyvavo šiame apie 2 val. 15 min. trukusiame susitikime Hamburge. Jis sakė, kad abu lyderiai "labai greitai rado bendrą kalbą".

"Tarp jų labai aiškiai užsimezgė teigiamas ryšys, - R.Tillersonas sakė žurnalistams. - Buvo aptariama labai daug klausimų... Buvo paliesta beveik viskas... Nei vienas jų nenorėjo sustoti."

"Manau, jie vienu metu netgi pasiuntė (JAV) pirmąją ponią, kad galbūt ji galėtų mus iš ten išvesti, bet tai irgi nesuveikė... Išbuvome dar valandą. Akivaizdu, kad jau nepavyko!" - juokavo jis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atskirai sakė, kad D.Trumpas "priėmė" V.Putino patikinimą, kad Rusija niekaip nesikišo į JAV rinkimus.

"Prezidentas Trumpas sakė išgirdęs aiškių Putino pareiškimų, kad (kaltinimai dėl kišimosi) yra neteisingi ir kad Rusijos tarnybos nesikišo. Jis priėmė šiuos pareiškimus", - sakė S.Lavrovas.

Kai baigiantis spaudos konferencijai R.Tillersonas buvo paklaustas, ar šis S.Lavrovo pareiškimas yra tikslus, valstybės sekretorius nesutiko atsakyti.

Rusija: susitarta dėl paliaubų Sirijos pietuose

Rusija ir Jungtinės Valstijos susitarė dėl ugnies nutraukimo Sirijos pietų regione nuo sekmadienio vidurdienio, penktadienį paskelbė Hamburge viešintis Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Šiandien Amane Rusijos, Amerikos ir Jordanijos ekspertai ... susitarė dėl supratimo memorandumo, kad būtų sukurta deeskalavimo zona“ Daraa, Kuneitros ir Suvaidos provincijose, sakė jis.

„Šioje zonoje ugnis bus nutraukta nuo liepos 9-osios vidurdienio Damasko (ir Lietuvos) laiku“, – pridūrė S.Lavrovas.

Rusija, Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) sąjungininkė, šiemet vedė derybas su Turkija ir Iranu dėl keturių vadinamųjų deeskalavimo zonų karo nuniokotoje šalyje.

Vis dėlto per šią savaitę Kazachstano sostinėje Astanoje vykusias derybas nepavyko pasiekti susitarimo dėl tvarkos palaikymo šiose zonose ir jų tikslių ribų.

S.Lavrovas sakė, kad sekmadienį prasidėsiančias paliaubas prižiūrės Rusijos karo policija, „koordinuojant veiksmus su jordaniečiais ir amerikiečiais“.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) patvirtino, kad susitarimas buvo sudarytas.

Pasak jo, šis žingsnis rodo, kad Jungtinės Valstijos ir Rusija sugeba bendradarbiauti Sirijoje ir kad tai bus toliau daroma.

„Dalyvavome ilgose diskusijose dėl kitų sričių Sirijoje, kur galėtume dirbti kartu, kad deeskaluotume (padėtį) teritorijose ir smurtą, kai nugalėsime ISIS“, – pabrėžė R.Tillersonas, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

R.Tillersonas sakė, kad derybininkai taip pat dėjo pastangas tęsti politinį procesą, turintį „užtikrinti Sirijos žmonių ateitį“.

Vašingtone vienas Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas informavo žurnalistus apie sutartas paliaubas ir sakė, kad šis susitarimas buvo pasiektas tiek Vašingtono, tiek Maskvos iniciatyva.

„Jeigu konfliktui Sirijoje lemta būti išspręstam, ir vieni, ir kiti turime kaip nors tame dalyvauti“, – pažymėjo pareigūnas..

„Rusai yra smarkiai įsitraukę į šį konfliktą. Mes suinteresuoti jį užbaigti – užbaigti kančias, smurtą, pabėgėlių srautus ir iš to kylančią radikalizaciją“, – pridūrė jis.

Britai vertina skeptiškai

Jungtinės Valstijos nuo 2014 metų vadovauja daugiašalei koalicijai, kovojančiai prieš IS Sirijoje ir kaimyniniame Irake.

Jordanija sakė esanti viena iš „trišalio susitarimo dalyvių“ kartu su Rusija ir Jungtinėmis Valstijomis.

„Paliaubos bus paskelbtos palei sąlyčio liniją, sutartą tarp Sirijos vyriausybės ir su ja susijusių pajėgų iš vienos pusės ir sukilėlių – iš kitos“, – sakė Amano vyriausybės atstovas Mohammedas Momani (Mohamedas Momanis).

„Visos trys šalys pareiškė esančios įsipareigojusios siekti politinio sprendinio“, o jo pagrindu turi tapti Jungtinių Tautų remiamos derybos Ženevoje bei JT Saugumo Tarybos 2254-oji rezoliucija, atstovo žodžius citavo Jordanijos valstybinė naujienų agentūra „Petra“.

Vis dėlto Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Michaelas Fallonas (Maiklas Falonas) skeptiškai vertino galimybes, kad paliaubos gyvuos ilgesnį laiką, nes jau ne vienas ankstesnis susitarimas nutraukti ugnį žlugo.

„Sveikiname bet kokias paliaubas, bet palaukime – palaukime rezultatų (teritorijose), kur siūlomos šios saugumo zonos“, – M.Fallonas sakė vienam Vašingtone įsikūrusiam analitiniam centrui.

„Neklaidinkime civilių gyventojų, – pridūrė jis. – Jeigu (saugumo zonos) bus tinkamai prižiūrimos, tuomet jos labai sveikintinos, Tuomet galėsime ten siųsti Jungtinių Tautų humanitarinę pagalbą, kaip buvo pažadėta.“

Sirijos kariuomenė pirmadienį paskelbė vienašališkai nutraukianti ugnį Daraa, Kuneitroje ir Suveidoje.

Šios teritorijos sudaro vieną iš keturių deeskalavimo zonų, sutartų per taikos derybas Kazachstane, tarpininkaujant sukilėlių rėmėjai Turkijai ir režimo sąjungininkėms – Rusijai bei Iranui.

Sirijos kariuomenės vienašališkų paliaubų terminas turėjo sukakti penktadienio vidurnaktį.

Konfliktas Sirijoje išsivystė iš 2011 metais įsiplieskusių protestų prieš vyriausybę. Damaskui pamėginus žiauriai numalšinti protestai peraugo į niokojantį karą, įtraukusį pasaulio galybes, tarp jų Rusiją ir JAV vadovaujamą tarptautinę koaliciją.

Šis karas pareikalavo jau daugiau kaip 320 tūkst. žmonių gyvybių; milijonai gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

GALERIJA

  • Per pirmąjį susitikimą D. Trumpas spaudė V. Putiną dėl kišimosi į rinkimus
  • Per pirmąjį susitikimą D. Trumpas spaudė V. Putiną dėl kišimosi į rinkimus
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Chi chi chi

Akivaizdus Kremliaus propagandos neigiamas poveikis Putino subinlaižių psichikai: vienas jau pusę metų, kaip katė su pūsle, laksto po visus komentarus su APKALTA, o anonimas-RUSAS, apart šlapimo nelaikymo bėdų, dar ir čiulpiku tapo.

Anonimas

Autorius sio straipsnio apgavikas , rasykite tiesa

Gėdingai apgailėtinas straipsnis

Akivaizdu, kad "apgailėtinai vasališka" siela ir matomai prigimtis straipsnio autoriaus . Nenori matyti tiesos ir realybės. Vadovaujasi išgalvotais šablonais, propaganda ir pavydu. Rusijos ir JAV prezidentų susitikimas buvo labai reikšmingas ir svarbus. Jokio kišimosi į JAV rinkimus nebuvo, tai pralaimėjusių rinkimus Clinton bei demokratų "pasaka - melas", tam kad pateisinti savo pralaimėjimą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS