Po D. Trumpo pergalės – nerimas dėl laisvosios prekybos | KaunoDiena.lt

PO D. TRUMPO PERGALĖS – NERIMAS DĖL LAISVOSIOS PREKYBOS

  • 0

JAV vadovas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį gynė laisvąją prekybą, o jo kolegos iš Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių žadėjo kovoti su protekcionizmu, kai netikėta Donaldo Trumpo (Donaldo Trumpo) pergalė prezidento rinkimuose sustiprino nerimą dėl pasaulinės prekybos ateities.

D. Trumpo triumfas šį mėnesį vykusiuose rinkimuose pakurstė būgštavimus, kad ne vienus metus trukusios pastangos šalinti prekybos kliūtis gali nueiti veltui, populistui milijardieriui įgyvendinus savo rinkimų kampanijos pažadus atšaukti virinę svarbių prekybos susitarimų.

D. Trumpo pergalė aptemdė Peru sostinėje Limoje vykusį kasmetinį Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo organizacijos (APEC) viršūnių susitikimą, kuriame šalių lyderiai, tarp jų B. Obama, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzsinpingas) ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, sulaukė didžiulio spaudimo ginti laisvąją prekybą.

Europoje ir Amerikoje vis dažnai girdimi kaltinimai, kad dėl globalizacijos ir prekybos susitarimų darbo vietos perkeliamos į užsienį, kur pigesnė darbo jėga, ir prastėja gyvenimo lygis. Šie būgštavimai neabejotinai prisidėjo prie D. Trumpo pergalės rinkimuose ir britų sprendimo birželį vykusiame referendume nubalsuoti už pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES).

APEC forumo dalyviai reiškė didžiulį susirūpinimą dėl B. Obamos aktyviai palaikomos Ramiojo vandenyno partnerystės (Trans-Pacific Partnership, TPP), kurios atsisakyti žada D.Trumpas, ateities. Taip pat daug kalbėta apie Kinijos planus sudaryti savo prekybos sutartis ir tokiu būdu užpildyti vakuumą, kuris liktų iš TPP pasitraukus amerikiečiams.

Tačiau sekmadienį pasibaigus viršūnių susitikimui B. Obama pareiškė, kad 12-a valstybių vienijanti TPP sutartis, vienas iš jo „pasisukimo į Aziją“ strategijos kertinių akmenų, dar tikrai nėra pasmerkta ir šio susitarimo dalyvės nori jį įgyvendinti kartu su Jungtinėmis Valstijomis.

Kadenciją baigiantis prezidentas taip pat tvirtino, kad prekyba yra teigiamas dalykas, kol ji vykdoma teisingu būdu, o kalbėdamas apie augantį susirūpinimą dėl globalizacijos pripažino, kad „istoriniai pasiekimai gerovės srityje“ paskirstomi netolygiai.

„Tai gali smarkiai atsiliepti mūsų politikai“ – sakė B. Obama.

„Todėl tvirtai tikiu, kad vienas rimčiausių iššūkių mūsų šalims ateityje bus pastangos užtikrinti, kad pasaulio ekonomikos naudą tiesiogiai pajustų daugiau žmonių“, – pabrėžė prezidentas.

B. Obama pasiuntė aiškią žinią vis labiau atsargiai į globalizaciją žiūrinčiam pasauliui: „Atsakymas yra prekyba tinkamu būdu“.

„Kovokite su protekcionizmu“

B. Obamos išsakytą susirūpinimą dėl augančios nelygybės susitikime atkartojo ir kiti lyderiai, o Singapūro ministras pirmininkas Lee Hsien Loongas (Li Sien Lungas) paragino imtis žingsnių užtikrinti, kad „nė viena visuomenės grupė nebūtų palikta užribyje“.

„Tik tuomet galėsime skatinti prekybą ir ekonominį bendradarbiavimą“, – sakė jis.

Lyderiai iš 21-os Azijos ir Ramiojo vandenyno šalies tvirtai gynė laisvąją prekybą, o savo kasmetinį susitikimą baigė pažadu „kovoti su visų formų protekcionizmu“.

Be to, lyderiai savo baigiamajame pareiškime pažadėjo nedevalvuoti savo valiutų konkurenciniais tikslais. D. Trumpas nekartą kaltino Kiniją, kad ji dirbtinai palaiko žemą juanio kursą eksportui skatinti, ir žadėjo paskelbti Pekiną valiutos manipuliatoriumi.

Tačiau analitikų neįtikino APEC baigiamasis pareiškimas. Valiutos prekybos įmonės OANDA vyresnysis rinkos analitikas Jeffrey Halley (Džefris Halis) jį pavadino „tuščia retorika“.

„Dauguma dalyvių labai skirtingai suvokia, kas yra atviros rinkos ir protekcionizmas“, – pažymėjo jis.

Nors B. Obama stengėsi demonstruoti optimizmą dėl TPP perspektyvų, kai kurie ekspertai mano, kad turint galvoje aštrią D. Trumpo kritiką šiam susitarimui, kurį jis yra pavadinęs „siaubingu“, taip pat faktą, kad Kongresą kontroliuoja jo sąjungininkai respublikonai, ši sutartis yra pasmerkta.

Kiti apžvalgininkai mano, kad sandorių sudarymo specialistas D. Trumpas gali nuspręsti siekti sutarties pakeitimų, kai sausį pradės eiti prezidento pareigas, o priėmus naują sutarties versiją, jis tai pateiktų kaip savo pergalę.

TPP nesėkmė tikriausiai nudžiugintų Kiniją, kuri nebuvo įtraukta į šį susitarimą, kurį laiko JAV bandymu didinti savo įtaką Pekino pašonėje.

Pasibaigus APEC susitikimui Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Tan Jianis (Tan Dzianis) netiesiogiai įgėlė Amerikai, pareiškęs, kad šalims nederėtų „politizuoti laisvosios prekybos susitarimų“.

D. Trumpo pergalė ir galimas TPP žlugimas reiškia, kad netgi ilgametės JAV sąjungininkės greitai gali pradėti žvalgytis į Pekiną ir siekti su juo bendradarbiauti prekybos srityje.

Prezidentas Xi Jinpingas per susitikimą Limoje stengėsi pabrėžti, jog nepalaiko D. Trumpo pozicijos ir gynė atviras rinkas bei stengėsi užsitikrinti paramą dviem su TPP konkuruojantiems susitarimams – visų 21-os APEC narių ir 16-os šalių, neįtraukiant Jungtinių Valstijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS