Po sprogimo Baltijoje – diskusija dėl rusų žvejų | KaunoDiena.lt

PO SPROGIMO BALTIJOJE – DISKUSIJA DĖL RUSŲ ŽVEJŲ

Kol rusai kaltina JAV neva susprogdinus dujotiekius Baltijoje, Vakarų Europos šalys yra beveik įsitikinusios, kad tai padarė pati Rusija.

Žvejų laivai kaip priedanga

To patvirtinimu galima laikyti Norvegijos sprendimą – ten po sabotažo "Nord Stream" ir "Nord Stream2" pradėta diskusija apie visišką uostų uždarymą Rusijos laivams.

Norvegija yra viena iš nedaugelio Vakarų Europos šalių, kur Rusijos laivų priėmimui buvo daroma išimtis. Tai sieta su Rusijos žvejais, kurie iš Norvegijos perka žvejybos licencijas ir naudojasi šios šalies jūrų uostais.

Nauja diskusija dėl Norvegijos jūrų uostų uždarymo visiems Rusijos laivams pradėta šios šalies parlamente Stortinge. Klausiama, ar tikslinga rizikuoti ir įsileisti Rusijos žvejų laivus.

Keliama versija, kad žvejų laivai gali būti panaudoti kaip priedanga kariniais tikslais. Baiminamasi, kad žvejybos laivai gali būti panaudoti kaip sabotažo priemonė prieš Norvegijos energetikos, uostų veiklos infrastruktūrą.

Norvegijos pakrančių administracijos duomenimis, pernai Rusijos žvejybos laivai į Norvegijos uostus įplaukė 978 kartus.

Norvegijos pakrančių administracijos duomenimis, pernai Rusijos žvejybos laivai į Norvegijos uostus įplaukė 978 kartus.

Per pastaruosius metus yra buvęs ne vienas atvejis, kai Norvegijos uostuose su rusų žvejų laivais įvyko incidentai. Bene ryškiausi buvo 2019 m. Trumsėje, kai prie krantinės užsidegė, sprogo ir nuskendo Rusijos žvejų laivas "Buchta Najezdnik". 2021 m. vasarą panašus atvejis buvo ir Kirkenese, kai užsidegė net 54 metų senumo rusų krabų žvejybos laivas "Tamango".

Fiksavo šnipinėjimą, sabotažą

Norvegijoje jau yra nerimo dėl galimos Rusijos įtakos.

Vos prieš kelias savaites buvo užfiksuota, kad aplink mažiausiai tris Norvegijos naftos įrenginius Šiaurės jūroje Snore, Gulfakso ir Johano Sverdrupo zonose skraidė bepiločiai orlaiviai.

Įtariama, kad žvalgybą vykdė Rusijos orlaiviai, nes šiuose telkiniuose Norvegija išgauna didelius kiekius dujų, kurios siunčiamos į Vakarų Europą ir pakeičia rusiškas dujas.

Incidentas: prieš porą metų užfiksuotas atvejis, kai Norvegijos Trumsės uoste degė Rusijos žvejų laivas "Buchta Najezdnik". "M123.net" nuotr.

Paslaptingų įvykių Norvegijos vandenyse būta ir anksčiau. Praėjusiais metais Arkties vandenyne buvo nupjauta ir pavogta dalis jūros kabelio. Buvo nutrūkęs ryšys tarp Svalbardo salos ir Norvegijos žemyninės dalies.

Kibernetinių atakų užfiksuota ir prieš kai kurias Norvegijos valstybės įstaigas.

Kai tai vyko, pirmiausia buvo įtarta artima Norvegijos kaimynė Rusija, tačiau kokių nors konkrečių įrodymų nebuvo.

Situacija panaši į "Nord Stream" ir "Nord Stream2" sabotažą Baltijos jūroje, kur prieš vamzdžių susprogdinimą tarsi ir buvo užfiksuotas rajone sukinėjęsis Rusijos lėktuvas, tačiau tiesioginių įrodymų, kad dujotiekio vamzdžius susprogdino rusai, kol kas nėra.

Pavadino Achilo kulnu

Sprendimą neįsileisti Rusijos žvejų laivų į uostus Norvegijai priimti nėra lengva. Joje nėra pakankamai savų laivų, kad sugebėtų išgaudyti kvotuojamas žuvis. Norvegijos jūra, dalis Norvegijai priklausančios Barenco jūros yra itin dosnios žvejams.

Tai, kad Norvegijos vandenyse žuvis gaudo Rusijos žvejai, Norvegijai yra itin naudinga, nes sugauta žuvis keliauja ne į Rusiją, o į Norvegijos uostus.

Neatsitiktinai Norvegijos prekybos ir žuvininkystės ministras Bjornas Skjeranas pasisakė, kad "nemato jokių priežasčių naikinti išimtį atplaukti Rusijos žvejų laivams į Norvegijos uostus".

Ar bus atsižvelgta į prekybos ir žuvininkystės ministro norus? Bent jau Norvegijos vyriausybė yra pažadėjusi, kad kol kas neuždarys savo uostų Rusijos žvejybos laivams.

Stortinge esantys Norvegijos politikai vis labiau baiminasi dėl galimo Rusijos šnipinėjimo, žvejybos laivyno pritaikymo militaristiniais tikslais. Šį mėnesį prasidėjusioje naujoje Stortingo sesijoje liberalūs Norvegijos parlamento politikai pateikė siūlymą svarstyti klausimą dėl visiško uostų uždarymo Rusijos laivams.

Už uostų uždarymą pasisako ir Norvegijos kariškiai. Jų vertinimu, dujas, naftą Vakarų Europos šalims tiekianti Norvegija yra "didžiausias ir strategiškai svarbiausias sabotažo objektas visoje Europoje". Vienas iš Norvegijos karinės jūrų akademijos tyrėjų teigė, kad išimtis žvejybos laivams lankytis Norvegijos uostuose yra visos šalies Achilo kulnas arba "dovanų paketas tiems, kurie demokratinėms Vakarų Europos šalims nori kuo daugiau žalos".

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

tam >Banderai

Grauzk asilo baranka, kremliaus utele... Cha cha cha...

> Banderai

Pasvajok, Gaideli

Bandera

Greiciau Ukrainieciai sunaikintu situ issigimeliu gauja. Neilgai liko laukti, visai neilgai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS