Pora Europos teisme laimėjo prieš Bulgariją, kuri atsisakė pripažinti moterų santuoką | KaunoDiena.lt

PORA EUROPOS TEISME LAIMĖJO PRIEŠ BULGARIJĄ, KURI ATSISAKĖ PRIPAŽINTI MOTERŲ SANTUOKĄ

  • 5

Europos Sąjungos teismas antradienį pasmerkė Bulgariją dėl atsisakymo pripažinti vienos lesbiečių poros santuoką.

Darina Koilova ir Lili Babulkova, kurios susituokė 2016 metais Jungtinėje Karalystėje, teigė, kad dėl Bulgarijos įstatymų, kuriais tos pačios lyties asmenų santuokos nepripažįstamos, neturėjo tokios pačios teisinės apsaugos kaip kitos susituokusios poros.

Strasbūre įsikūręs Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) priėmė joms palankų sprendimą ir nurodė, kad Bulgarija pažeidė teisę į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą, kaip užtikrina Europos žmogaus teisių konvencija (EŽTK).

Bulgarija nevykdė savo pareigos užtikrinti, kad ieškovės galėtų naudotis konkrečiomis teisinėmis priemonėmis dėl jų sąjungos – kaip tos pačios lyties asmenų poros – pripažinimo ir apsaugos, sakoma EŽTT sprendime.

Teismas atmetė 2020-aisiais pateiktą poros prašymą dėl piniginės kompensacijos, bet įpareigojo Bulgarijos valstybę sumokėti jai 3 tūkst. eurų teismo išlaidoms padengti.

Abi šalys gali apskųsti sprendimą – pirmą EŽTT prieš Bulgariją šia tema.

„Tai žingsnis teisingumo mums ir mūsų bendruomenei Bulgarijoje link“, – pareiškime sakė D. Koilova ir L. Babulkova. Jos pridūrė, kad reikės daugiau pastangų, kol bus užtikrintos tos pačios lyties porų teisės.

Septynerius metus pragyvenusios Britanijoje, Bulgarijos pilietės D. Koilova ir L. Babulkova, kurioms dabar virš 30 metų, sugrįžo į Sofiją, kur pareigūnai atsisakė vienos iš jų dokumentuose nurodyti statusą „ištekėjusi“.

„Kada Bulgarija bus pasmerkta dėl teisinių LGBTI šeimų pripažinimo gairių nebuvimo, buvo tik laiko klausimas“, – po EŽTT sprendimo naujienų agentūrai AFP sakė poros advokatė Denica Liubenova.

„Laukiame Bulgarijos vyriausybės veiksmų dėl įstatyminių pakeitimų“, – pridūrė ji.

Teisingumo ministerijos atstovas kol kas šių pranešimų nekomentavo.

Bulgarijos visuomenės nuomonė apie homoseksualius žmones yra daugiausia priešiška; šalis neleidžia tos pačios lyties asmenų santuokų ir nepripažįsta užsienyje sudarytų tokių santuokų.

EŽTT prižiūri, kaip 46 Europos Tarybos narės laikosi EŽTK.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nieko nuostabaus --Europos teismo teisejai

visi be isimties gejai , lezbes ir pedofilai...taip ,kad kitokio sprendimo ir negalejo but is esmes.

Svarbu

Kokia santuoka, gyvena dvi draugės - tegul gyvena. Bet prieštarauja pačiai santuokos esmei- iš dviejų moterų neatsiras vaikų, kaip ir iš dviejų vyrų. Santuokos esmė yra ta, kad ji sudaroma ne dėl teisės santykiauti ar vesti bendrą ūkį, bet todėl, kad santuokoje gimę vaikai turėtų socialines garantijas, kad pora skirtingų lyčių asmenu gyventų kartu ir spręstų kartu socialines ir ekonominės problemas.

Ar

ćia moterys viena su kita trinasi, nes vyrai jų nemyli?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS