Portugalės nesiskundžia gaudamos mažesnius atlyginimus nei vyrai | KaunoDiena.lt

PORTUGALĖS NESISKUNDŽIA GAUDAMOS MAŽESNIUS ATLYGINIMUS NEI VYRAI

Moterys Portugalijoje uždirba beveik 17 proc. mažiau nei vyrai, bet neturi įpročio kreiptis į oficialias institucijas. Per septynerius metus nuo 2010 m. Lygių darbo ir užimtumo teisių komisija tegavo tik aštuonis skundus, praneša LRT RADIJAS apžvelgdamas Portugalijos verslo naujienas.

Paskutinėje šios komisijos ataskaitoje neužfiksuotas nė vienas skundas dėl diskriminacijos dėl darbo užmokesčio, kuris būtų mažesnis nei kitos lyties kolegos.

Ministrų taryba šiemet patvirtino Nacionalinę lygybės ir nediskriminavimo strategiją, kurią sieks įgyvendinti iki 2030 m.

Mažinama skola TVF

Praėjusią savaitę Portugalija Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) iš anksto grąžino 800 mln. eurų, todėl vyriausybė nemokės 300 bazinių punktų baudos, kurią TVF taikė Portugalijos skolai, nes ši buvo aukštesnė už leistiną kvotą.

Atlikus šį mokėjimą, Portugalijai teliks sumokėti apie 4,5 mlrd. eurų – tai suma, kuri jau įeina į TVF numatytą šaliai kvotą ir kurią šalis moka, kad priklausytų šiai institucijai. Tai sumažins paskolos spredą.

Šalis buvo priversta skolintis iš TVF prieš septynerius metus, kai ją ištiko finansų krizė.

Pernai Portugalija TVF iš anksto sumokėjo 10 mlrd. eurų, pasinaudojusi palankesnėmis finansavimo sąlygomis rinkoje ir šitaip siekdama sumažinti paskolą.

Šalis buvo priversta skolintis iš TVF prieš septynerius metus, kai ją ištiko finansų krizė. TVF komisija ne kartą bandė diktuoti sąlygas ir kritikavo dabartinės Portugalijos vyriausybės sprendimus, tokius kaip minimalaus darbo užmokesčio padidinimas ar kai kurių ankstesnės vyriausybės taupymo priemonių panaikinimas.

Skola vis dar per didelė, kad TVF griežtų vizitų šiemet nebeliktų, bet pagyrimų šaliai nestokojama.

Išmokos nukentėjusiems nuo gaisrų

Sausio viduryje buvo išmokėtos pirmosios išmokos pernai miškų gaisruose žuvusių aukų šeimoms. Vyriausybės kompensacija šeimai sudaro bent 70 tūkst. eurų.

Iš viso iki šiol gauta beveik 90 prašymų, susijusių su 46 aukomis. Prašymus galima pateikti iki vasario vidurio.

Dėl miškų gaisrų pernai žuvo per 100 žmonių (66 iš jų birželio mėnesį Pedrógão Grande ir 45 spalio mėnesį centriniame regione), apie 350 buvo sužeista. Gaisrai taip pat pridarė milijonus eurų nuostolių. Visuomenė pasmerkė vyriausybės ir tarnybų neveiksnumą.

Perkamos kokybiškesnės prekės

Laikraštis „Dinheiro vivo“ rašo, kad rinkodaros strategijos orientuojasi į tūkstantmečio kartą, bet daugiausia pinigų išleidžia brandaus amžiaus žmonės.

Portugalijoje per 40 proc. gyventojų yra vyresni nei 50 metų, bet įmonės susirūpinusios reklama, orientuota į jaunimą, kurio perkamoji galia yra nedidelė ir kurio, senstant populiacijai, nėra daug.

Portugalijoje tokia investicija, orientuota į jaunesnius nei 35 metų vartotojus, siekia 60 proc., bet šie atitinka tik 16 proc. perkamosios galios. Vyresni vartotojai yra atsakingi už 60 proc. pirkimų.

Tyrimas rodo, kad portugalai šiuo metu neperka daugiau ir renkasi kokybiškesnes prekes: augant atlyginimams, vartotojai įsigyja tai, ko negalėjo sau leisti per krizę, pvz., dabar pasilepina geresniu vynu ar šokoladu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Tai visai blogai.Liko sokoladas vynas ir ubagynas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS