Prancūzija laikysis įsipareigojimų mažinti valstybės išlaidas | KaunoDiena.lt

PRANCŪZIJA LAIKYSIS ĮSIPAREIGOJIMŲ MAŽINTI VALSTYBĖS IŠLAIDAS

  • 1

Nors Prancūzija padarė nuolaidų protestuotojams ir pusmečiui įšaldė planuojamą kuro akcizų padidinimą, šalis laikysis Europos Sąjungai (ES) duotų įsipareigojimų mažinti valstybės išlaidas, antradienį pareiškė Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire (Brunas Le Meras).

„Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) yra nubrėžęs kursą – laikytis mūsų įsipareigojimų Europai, mažinti išlaidas, mažinti skolą ir mažinti mokesčius, ir to kurso nebus atsisakyta“, – pareiškė ministras žurnalistams Briuselyje.

Kiek anksčiau antradienį Prancūzijos premjeras Edouard'as Philippe'as paskelbė, kad planuotas kuro akcizų padidinimas bus įšaldytas šešiems mėnesiams.

„Jokie mokesčiai neverti to, kad būtų sukeltas pavojus tautos vienybei“, – pareiškė E. Philippe'as, kreipdamasis per televiziją. Premjeras pridūrė, kad pyktis gatvėse „kyla dėl didelio neteisingumo: negalėjimo oriai gyventi iš savo darbo“.

Jis taip pat paskelbė, kad nuo sausio 1-osios taip pat turėję įsigalioti didesni dujų ir elektros tarifai nebus taikomi žiemos mėnesiais. Pusmečiui bus atidėtas ir automobilių techninės apžiūros sugriežtinimas, nes jis visų pirma skaudžiai atsilieptų nepasiturintiems senesnių atmosferą teršiančių automobilių savininkams.

Tokiomis nuolaidomis ministrų kabinetas mėgina nuraminti vyriausybės politika nepatenkintus mažas pajamas turinčius žmones, jau daugiau kaip dvi savaites blokuojančius kelius ir rengiančius demonstracijas.

Pasak agentūros AFP šaltinių Europos Sąjungoje (ES), dėl šių priemonių į Prancūzijos 2019 metų biudžetą nebus surinkta beveik 2 mlrd. eurų planuojamų pajamų, o tai atitinka 0,1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Tačiau Prancūzijos premjeras mano, jog kuro akcizų padidinimo įšaldymas vyriausybei nesutrukdys siekti su valstybės skola susijusių tikslų.

„Jeigu sumažės mokesčiai, turės sumažėti ir išlaidos, nes mes nenorime palikti skolų savo vaikams. Šios skolos jau yra didelės“, – pareiškė E. Philippe‘as.

ES prognozėmis, Prancūzijos valstybės skola 2018 metais pasieks 98,7 proc. BVP ir gerokai viršys ES nustatytą 60 proc. BVP ribą bei bus didesnė už euro zonos vidurkį, kuris sudaro apie 86,9 proc. BVP.

Prancūzijos biudžeto deficitas, metų metus viršijęs ES nustatytą 3 proc. BVP kartelę, 2017 metais pagaliau buvo sumažintas žemiau šios ribos.

Prieš akcizų padidinimo įšaldymą buvo prognozuota, kad 2019 metais Prancūzijos biudžeto deficitas sieks 2,8 proc. BVP.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kazkodel

briuseliui frankai arciau sirdies negu kitos tautos gal pasmerktos isnykimui kaip tai daroma su lietuva grobiant vaikus ir kt. metodais uzurpuojant tauta .....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS