Italijai susiginčijus su Prancūzija netikėtai atšauktas ministro vizitas | KaunoDiena.lt

ITALIJAI SUSIGINČIJUS SU PRANCŪZIJA NETIKĖTAI ATŠAUKTAS MINISTRO VIZITAS

  • 2

Italijos ekonomikos ministras Giovanni Tria (Džovanis Trija) atšaukė trečiadienį planuotą susitikimą Paryžiuje su prancūzų kolega, intensyvėjant diplomatiniam ginčui dėl Romos atsisakymo priimti perpildytą migrantų laivą.

„Ministras #GiovanniTria atšaukė savo susitikimą su prancūzų ekonomikos ir finansų ministru (Bruno) #LeMaire (Bruno Le Meru)", – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė jo ministerija.

Žinutėje taip pat patvirtinama, kad G. Trios susitikimas su Vokietijos ekonomikos ministru Olafu Scholzu (Olafu Šolcu), ketvirtadienį planuojamas Berlyne, įvyks.

„Kelionė buvo atšaukta italų prašymu, ir mes dėl to apgailestaujame“, – atsakė B. Le Maire'as. Jis pridūrė, kad turi „aptarti su p. Tria daug svarbių temų“ prieš Europos Sąjungos viršūnių susitikimą birželio pabaigoje.

„Tikimės, kad šis susitikimas galės labai greitai įvykti“, – nurodė B. Le Maire'as savo ministerijos pareiškime.

Atšauks ir daugiau?

Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini (Matėjas Salvinis) trečiadienį pareiškė, kad nesulaukus Prancūzijos „oficialaus atsiprašymo“, planuotas premjero Giuseppe Conte (Džuzepės Kontės) ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) susitikimas turėtų būti atšauktas.

„Jeigu nesulauksime oficialaus atsiprašymo, ministras pirmininkas G. Conte bus teisus, nevykdamas į Prancūziją“, - pareiškė M. Salvini žurnalistams.

Savo kalboje Senate M. Salvini pabrėžė, kad Prancūzija priėmė tik 640 iš daugiau kaip 9 tūkst. migrantų, kuriuos šalis pažadėjo priimti iš Italijos.

Jis pareikalavo, kad Prancūzija pereitų nuo „žodžių prie veiksmų ir pademonstruotų dosnumo ženklą“, priimdama daugiau migrantų.

Antradienį E. Macronas apkaltino Italiją „cinizmu ir neatsakingumu“ dėl jos atsisakymo priimti šimtus migrantų Viduržemio jūroje išgelbėjusį laivą.

Šeštadienį „SOS Mediterranee“ išgelbėti 629 migrantai buvo įstrigę Prancūzijos nevyriausybinės organizacijos laive „Aquarius“, per 30 valandų laukusiame leidimo prisišvartuoti kuriame nors uoste.

Italijai ir Maltai atsisakius jį priimti savo uostuose, naujoji Ispanijos vyriausybė, vadovaujama socialisto premjero Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso), pasiūlė leisti laivui su migrantais prisišvartuoti Valensijoje.

Prancūzija yra pasiruošusi „bendradarbiauti“

Prancūzija „puikiai supranta“ spaudimą, kurį patiria Italija, sulaukdama migrantų iš Afrikos antplūdžio, trečiadienį pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovė ir patikino, kad Paryžius yra „pasiruošęs bendradarbiavimui ir dialogui“ šiuo klausimu.

Italija iškvietė Prancūzijos ambasadorių

Italija trečiadienį iškvietė Prancūzijos ambasadorių dėl Paryžiaus Romai mestų kaltinimų „cinizmu ir neatsakingumu“ dėl jos atsisakymo priimti šimtus migrantų Viduržemio jūroje išgelbėjusį laivą.

Antradienį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) per ministrų kabineto posėdį pareiškė, kad jūrų teisė numato, jog „nelaimės atvejais reaguoti privalo (šalis), kurios pakrantė yra arčiausiai“, nurodė vyriausybės atstovas Benjaminas Griveaux (Benžamenas Grivo).

Kiek vėliau antradienį Roma pareiškė nepriimsianti „veidmainiškų pamokymų“ apie migrantus iš tokių šalių kaip Prancūzija, besiplėtojant ginčui dėl 629 migrantus išgelbėjusio laivo, įstrigusio Viduržemio jūroje.

„Iš Prancūzijos (mus) pasiekę pareiškimai dėl (humanitarinio laivo) „Aquarius“ stebina... Italija negali priimti veidmainiškų pamokymų iš šalių, kurios yra linkusios kitaip žiūrėti į imigraciją“, – sakoma naujosios populistų vyriausybės pareiškime, kurį citavo italų žiniasklaida.

„Italijos vyriausybė niekada neapleido beveik 700 žmonių, esančių „Aquarius“, – tvirtino italai, reaguodami į prancūzų kritiką.

„Po Maltos atsisakymo leisti žmonėms „Aquarius“ ten išsilaipinti sulaukėme beprecedenčio solidarumo gesto iš Ispanijos. To negalime pasakyti apie Prancūziją, kuri dažnai vykdydavo gerokai griežtesnę ir ciniškesnę imigracijos politiką“, – sakoma Italijos vyriausybės pareiškime.

Italijoje prisišvartavo laivas su daugiau kaip 900 migrantų

Italijos pakrančių apsaugos laivui su daugiau kaip 900 migrantų trečiadienį buvo leista prisišvartuoti Sicilijoje, nors anksčiau Italija neįsileido kito užsienio laivo su išgelbėtais migrantais.

Laivas „Diciotti“ atplaukė į Katanijos uostą ir migrantai ėmė lipti į krantą, matė naujienų agentūros AFP fotografas.

Migrantai buvo išgelbėti per kelias gelbėjimo operacijas prie Libijos krantų. Katanijos pakrančių apsaugos pareigūnas AFP sakė, kad migrantų yra daugiau kaip 900.

Italijos naujoji populistų vyriausybė antradienį sulaukė kaimyninių Europos Sąjungos narių kritikos dėl atsisakymo leisti prisišvartuoti Italijoje prancūzų nevyriausybinės organizacijos laivui su 629 migrantais, daugiausia iš Afrikos.

Italų naujasis kraštutinės dešinės vidaus reikalų ministras M. Salvini laikosi griežtos pozicijos imigracijos klausimu.

Prancūzų organizacijos „SOS Mediterranee“ laive „Aquarius“ esantys migrantai įstrigo jame Italijai ir Maltai ginčijantis, kas turėtų juos priimti.

Ispanija įsikišo ir pasakė, kad migrantai gali išsilaipinti Valensijos uoste. Trečiadienį „Aquarius“ plaukė Ispanijos link.

M. Salvini antradienį tvirtino, kad šalies uostai nebebus atviri migrantus plukdantiems užsienio laivams. Jis ne kartą kaltino labdaros organizacijas dirbant su kontrabandininkais, bet sakė, kad Italija nesiliaus pati gelbėjusi migrantų.

„Mes sustabdėme nevyriausybines organizacijas. Pakrančių apsaugos (tarnyba) ir karinis laivynas gali toliau gelbėti gyvybes, bet kitoms šalims reikia toliau mums padėti“, – sakė jis.

M. Salvini ne kartą žadėjo sustabdyti imigracijos srautą į Italiją, kurios krantus nuo 2013 metų pasiekė daugiau kaip 700 tūkst. migrantų.

Pagal ES taisykles migrantai dėl prieglobsčio turi kreiptis toje Europos šalyje, į kurią atvyko pirmiausia.

Tai nulėmė didelį spaudimą Italijai ir Graikijai, kurias pirmiausia pasiekia šimtai tūkstančių nuo karo ir skurdo bėgančių žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nuomone.

Visa laiva atgal is kur atkeliavo.Kam Europa paversti Afrika? Koks kieno tikslas?Vokietija Merkel prisikviete ir nebesusitvarko.

...

Kam tie pabėgėliai Europai, kai jų getai likviduojami?.. kas juos priėmė, TE tie jais ir rūpinasi, nepermeskit tos bėdos kitiems.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS