Prancūzijos prezidentas baigė vizitą Graikijoje netikėtu pasivaikščiojimu po Atėnus | KaunoDiena.lt

PRANCŪZIJOS PREZIDENTAS BAIGĖ VIZITĄ GRAIKIJOJE NETIKĖTU PASIVAIKŠČIOJIMU PO ATĖNUS

  • 0

Baigdamas savo vizitą Graikijoje Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) su žmona Brigitte (Brižit) penktadienį nukrypo nuo oficialios vizito programos ir išėjo pasivaikščioti po populiarią parduotuvių gatvę Atėnų centre, tuo pradžiugindamas asmenukių ištroškusius praeivius, bet sukeldamas nepatogumų į eismo spūstis patekusiems vairuotojams ir keleiviams.

Civiliais drabužiais apsirengusių apsaugininkų lydima pora daugiau nei pusvalandį pozavo nuotraukoms, spaudė rankas praeiviams ir su jais šnekučiavosi Ermou pėsčiųjų gatvėje, esančioje šalia centrinės Konstitucijos aikštės ir Parlamento rūmų. Vėliau prie Atėnų katedros prezidentas pasikalbėjo su grupele Graikų Ortodoksų dvasininkų.

Graikijos policijos pareigūnai, kuriems šis E.Macrono pasivaikščiojimas, atrodo, buvo visai netikėtas, uždarė pagrindines į miesto centrą vedančias gatves ir 45 minutėms sustabdė automobilių ir viešojo transporto eismą.

E.Macrono vizitas Graikijoje įvyko praėjus keturiems mėnesiams po jo pergalės prezidento rinkimuose. Pagrindinis dėmesys jo metu buvo skirtas Graikijos ekonomikos atsigavimui ir platesnio masto su Europos ateitimi susijusiems klausimams.

Kiek anksčiau antrą ir paskutinę savo viešnagės Atėnuose dieną susėdęs prie apvalaus stalo su graikų ir prancūzų verslo lyderiais E.Macronas ragino Europos bendroves didinti savo investicijas Graikijoje ir padėti sumažinti šios grynųjų lėšų stokojančios šalies augančią priklausomybę nuo Europai nepriklausančių šalių, konkrečiai – Kinijos.

Pasak jo, Graikija buvo „priversta“ pasirinkti kitus investuotojus, nes „europiečių čia nebuvo“.

E.Macronas patikino, kad prancūzų įmonės didins savo investicijas Graikijoje – šalyje, kuri per pastarąjį dešimtmetį patyrė ne vieną krizę, ekonomikos nuosmukį ir kurioje labai išaugo nedarbas ir skurdas.

„Mes norime korėjiečių, kinų ir amerikiečių investicijų, nes jos yra labai svarbios, – kalbėjo E.Macronas. – Bet jeigu nebus europiečių investuotojų, mes būsime priversti rinktis ne europiečius“.

Jeigu į tai nebus sureaguota, tai reikš, kad europiečiai „netiki Europa“, pareiškė Prancūzijos lyderis.

2010 metais didžiulės skolų naštos prislėgta Graikija atsidūrė ant bankroto ribos ir ją teko gelbėti kitoms euro zonos šalims. Graikijai skirto milijardinės paramos paketo įgyvendinimas pasibaigs 2018 metais. Mainais už pagalbą, Atėnams teko įgyvendinti nemažai skaudžių reformų ir imtis griežto taupymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS