Prancūzų premjeras susitiks su nepatenkintais ūkininkų lyderiais | KaunoDiena.lt

PRANCŪZŲ PREMJERAS SUSITIKS SU NEPATENKINTAIS ŪKININKŲ LYDERIAIS

  • 0

Prancūzijos ministras pirmininkas Gabrielis Attalis (Gabrielis Atalis) pirmadienio vakarą susitiks su įtakingos ūkininkų sąjungos FNSEA vadovais, praėjus dienai po to, kai žemės ūkio ministras paskelbė, kad ilgai atidėliotas reformų paketas vėl atidedamas.

Augantis ūkininkų pyktis tampa pirmuoju dideliu iššūkiu pertvarkytai prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) vyriausybei. Kai kurie jau ėmėsi tiesioginių veiksmų, kad išreikštų savo nepasitenkinimą,

G. Attalis susitiks su FNSEA ir jaunųjų ūkininkų lyderiais savo biure Paryžiuje 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku per susitikimą, kuris buvo suplanuotas dar prieš paskelbiant apie naujausią atidėjimą. Jis susidurs su reikalavimais imtis konkrečių veiksmų jų problemoms spręsti.

Jau savaitgalį G. Attalis tvirtino, kad yra jų pusėje.

„Mūsų ūkininkai nėra banditai, teršėjai, žmonės, kurie kankina gyvūnus, kaip kartais girdime“, – sakė jis šeštadienį pietiniame Ronos regione vykusiame susitikime.

Tačiau naujausi pietinio Oksitanijos regiono ūkininkų veiksmai atskleidžia jų pyktį.

Vėlų ketvirtadienio vakarą jie pradėjo greitkelio A64 blokadą ties Karbonu, maždaug už 45 km į pietvakarius nuo Tulūzos.

Be kita ko, jie skundžiasi dėl nuolat didėjančių išlaidų, su kuriomis susiduria šis sektorius, ir dėl, jų teigimu, pernelyg griežtai nustatytų aplinkosaugos taisyklių dusinančio poveikio.

Jie taip pat piktinasi, kad didinami progresiniai mokesčiai ne kelių transportui naudojamam dyzelinui, kuris yra būtinas jų darbui.

Protestai Europoje

Panašios problemos paskatino ir kitų Europos šalių ūkininkus imtis veiksmų.

Vokietijoje ir Rumunijoje buvo sustabdytas eismas, taip pat protestų būta Nyderlanduose bei Lenkijoje. Žemdirbiai tęsia protesto akciją ir Lietuvoje.

Visos šios šalys susiduria su infliacijos, kurią iš dalies sukėlė Rusijos invazija į Ukrainą, ir, kai kurių nuomone, nesąžiningos konkurencijos su iš Ukrainos importuojamais žemės ūkio produktais problema.

Jungtinėje Karalystėje pirmadienį vaisių ir daržovių augintojai vėl protestuos prie parlamento prieš, jų teigimu, nesąžiningas sutarčių su pagrindiniais prekybos centrais sąlygas.

Prancūzijos vyriausybės santykiams su šiuo sektoriumi nepadėjo tai, kad E. Macronas daugiau nei prieš metus pirmą kartą paskelbė atidedantis žemės ūkio reformas.

Mūsų ūkininkai nėra banditai, teršėjai, žmonės, kurie kankina gyvūnus, kaip kartais girdime.

Žemės ūkio ministras Marcas Fesneau (Markas Fesno) sekmadienį paskelbė, kad dar kartą atidedamas paketo, kurį vyriausybė turėjo svarstyti vėliau šią savaitę, priėmimas.

„Duokite mums kelias savaites“, – sakė jis radijui RTL ir kitoms žiniasklaidos priemonėms.

Jis teigė, kad reikia daugiau nuveikti siekiant supaprastinti priemones. Šį klausimą kelia daugelis šiuo metu protestuojančių ūkininkų.

FNSEA viceprezidentas Lucas Smessaert'as (Liukas Smesaras), komentuodamas situaciją naujienų agentūrai AFP, leido suprasti, kad norės iš premjero išgirsti labai konkrečių priemonių.

Jie pageidavo, kad būtų nutrauktas perteklinis Europos normų perkėlimas į Prancūzijos sistemą ir kad būtų visiškai įgyvendintas 2021 metų įstatymas, kuriuo siekiama apsaugoti ūkininkų darbo užmokestį.

Tuo pat metu, likus mažiau nei penkiems mėnesiams iki Europos Parlamento rinkimų, opozicinės partijos jau siekia pritraukti ūkininkų balsus.

Įvairių partijų politiniai lyderiai stojo ginti ūkininkų dėl didėjančių dyzelino kainų.

Jei FNSEA pirmadienį vyksiančiame posėdyje nebus patenkinta, ji neatmetė galimybės imtis veiksmų ir išreikšti savo pretenzijas.

Be kita ko, tai gali įvykti per E. Macrono vizitą į kasmetinę žemės ūkio parodą Paryžiuje, kuri prasideda vasario 24 dieną ir kurioje ūkininkai paprastai išsako savo nuomonę tiesiogiai Prancūzijos lyderiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS