R. Tillersonas: JAV gali panaudoti karinę jėgą prieš Šiaurės Korėją | KaunoDiena.lt

R. TILLERSONAS: JAV GALI PANAUDOTI KARINĘ JĖGĄ PRIEŠ ŠIAURĖS KORĖJĄ

  • 3

JAV kariniai veiksmai prieš branduolinių ginklų turintį Pchenjaną tebėra „ant stalo padėta priemonė“, penktadienį pareiškė valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas), apsilankęs prie Pietų ir Šiaurės Korėjas skiriančios demilitarizuotosios zonos.

„Aišku, nenorime, kad reikalai pakryptų iki karinio konflikto“, – jis sakė žurnalistams, bet pridūrė: „Jeigu jie savo ginklavimosi programos grėsmę padidins iki lygio, kuris, mūsų nuomone, reikalautų imtis veiksmų, ši priemonė yra padėta ant stalo.“

Šis pareiškimas siunčia žinią apie aiškiai pasikeitusį Vašingtono požiūrė į šią izoliuotą valstybę. R.Tillersonas pabrėžė, kad besiplečianti Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinių ginklų kūrimo programa turi būti sustabdyta.

„Strateginės kantrybės politika baigėsi“, – pareiškė R.Tillersonas per bendrą konferenciją su Pietų Korėjos užsienio reikalų ministru Yun Byung-se (Jun Bjungsė).

„Nagrinėjame virtinę naujų diplomatinių, saugumo, ekonominių priemonių. Visos priemonės yra ant stalo“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį viešėdamas Tokijuje R.Tillersonas sakė, kad 20 metų trukusios pastangos paversti Šiaurės Korėją nebranduoline valstybe „žlugo“. Jis pažadėjo, kad bus laikomasi naujos strategijos, bet daugiau detalių nepateikė.

Skurstanti Šiaurės Korėja seniai siekė tapti branduoline galybe ir 2006 metais atliko pirmąjį požeminį branduolinį bandymą. Šis žingsnis išprovokavo griežtas tarptautines sankcijas Pchenjanui.

Vėliau buvo susprogdinti dar keturi branduoliniai užtaisai, iš jų du – praeitais metais.

Leisti, kad Šiaurės Korėjos ginkluotės technologijos išliktų dabartinio lygio arba dar pažangesnės, nėra tinkamas tikslas, Seule sakė R.Tillersonas.

„Šiaurės Korėja išlaikytų reikšmingus pajėgumus, galinčius virsti tikra grėsme“, – perspėjo jis.

Jungtinės Tautos kelis kartus skelbė sankcijas Pchenjanui už jo vykdomas branduolinės ginkluotės ir balistinių raketų programas, bet pagrindinė Šiaurės Korėjos diplomatinė gynėja ir prekybos partnerė Kinija kaltinama ne visiškai įgyvendinanti šiuos nutarimus.

R.Tillersonas šeštadienį vyks į Pekiną ir veikiausiai ragins Kiniją daryti didesnį spaudimą Pchenjanui.

„Netikiu, kad buvome kada nors pasiekę aukščiausią veiksmų, kurių galime imtis pagal JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, lygį, visokeriopai dalyvaujant visoms šalims“, – sakė JAV diplomatijos vadovas.

„Žinome, kad kitos valstybės gali imtis veiksmų“, – pridūrė jis.

GALERIJA

  • R. Tillersonas: JAV gali panaudoti karinę jėgą prieš Šiaurės Korėją
  • R. Tillersonas: JAV gali panaudoti karinę jėgą prieš Šiaurės Korėją
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Zaprutiskiai

Ei jus, gyvenantys vakarietisko gyvenimo syvuose, o keliantys s korejos potenciala ir gaunantys is rusu smauglio trupinius savo vakarienei vaziuokit ginti demokratijos ten, kelkit savo uzpakalius kol nevelu, liksit be vakarienes

Stop JAV agresoriams

Amerikiečiams maža to ką jie pridirbo Irake, Sirijoje, Libijoje, Jememe ir kitur. Jie nori karo su Š. Korėja. Agresoriai JAV su savo žlungančia ekonomiką nori uždirbti pinigų žudant taikus žmones. Stop agresoriams, šalyn kanopas nuo Š,. Koeėjos.

...

Čia jums ne nekaltas Irakas, čia rimtai apsiginklavus valstybė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS