Rašysena įrodo, kad Nobelio taikos premijos laureatas L. Walesa buvo šnipas | KaunoDiena.lt

RAŠYSENA ĮRODO, KAD NOBELIO TAIKOS PREMIJOS LAUREATAS L. WALESA BUVO ŠNIPAS

  • 4

Lenkijos prokurorai antradienį ketina pristatyti medžiagą, kurį įrodo, kad „Solidarumo“ didvyris ir buvęs šalies vadovas bei Nobelio taikos premijos laureatas 73 metų Lechas Walesa (Lechas Valesa) bendradarbiavo su komunistines slaptąja policija, skelbia Lenkijos naujienų agentūra PAP.

Neįvardintus šaltinius, artimus Lenkijos tautos atminties institutui (IPN), į dienos šviesą traukiančiam bendradarbiavusius su komunistais ir naciais, cituojanti agentūra sekmadienį pranešė, kad teismo ekspertizės specialistai ištyrė L.Walesos rašyseną ir priėjo prie išvados, kad jis bendradarbiavo su komunistiniu režimu.

L.Walesa šiuos kaltinimus neigia nuo praėjusių metų, kai IPN iš komunistinės eros vidaus reikalų ministro našlės paėmė iki šiol nežinotų slaptosios policijos dokumentų. Tarp dokumentų esą buvo ir raštiškas susitarimas bendradarbiauti, kurį pasirašė „Lechas Walesa“, slapyvardžiu „Bolekas“.

Vienu iš „Solidarumo“ įkūrėjų laikomas L.Walesa, vėliau be kraujo praliejimo susitaręs dėl komunizmo eros pabaigos Lenkijoje 1989 metais, ne kartą reiškė abejones dėl šių dokumentų autentiškumo ir šeštadienį tokius kaltinimus pavadino melu.

Tiesa, pernai jis mįslingai prisipažino, kad praeityje „padarė klaidą“ ir vienos iš daugelio kvotų metu pasirašė kažkokį slaptosios policijos pateiktą dokumentą.

2008 metais IPN paskelbtoje knygoje teigiama, kad L.Walesa buvo registruotas slaptasis agentas no 1970 metų gruodžio, tačiau esą 1976 metų birželį buvo paleistas dėl savo „nenoro bendradarbiauti“.

Lenkai vis dar prieštaringai vertina L.Walesą. Kai kurie jį vis dar gerbia dėl pasipriešinimo komunizmui. Tačiau dėl savo kovingo ir skaldančio būdo vėlesniais prezidentavimo metais kai kuriuose sluoksniuose jis tapo nemėgstamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Lechas Walęnsa

Nepažįstu tokio

lenkai

isaiskina savo sunsnukius o kada mes aiskinsim? o gal nera kam nes visi tokie?

Anonimas

kažin,kaip su bestija,nes ji keletą kartų išdavė lietuvą ir dabar ją išdavinėja
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS