Rusija atmeta pranešimą, siejantį nužudytus žurnalistus su V. Putino sąjungininku | KaunoDiena.lt

RUSIJA ATMETA PRANEŠIMĄ, SIEJANTĮ NUŽUDYTUS ŽURNALISTUS SU V. PUTINO SĄJUNGININKU

  • 4

Rusijos tyrėjai penktadienį atmetė pranešimą, siejantį pernai įvykdytą trijų rusų žurnalistų nužudymą Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR) su vienu prezidento Vladimiro Putino bendražygiu, it tvirtino, kad žurnalistai buvo nužudyti per apiplėšimą.

Žurnalistai Kirilas Radčenka, Aleksandras Rastorgujevas ir Orchanas Džemalis buvo nušauti praėjusią liepą, rinkdami medžiagą apie vienos privačios karinės bendrovės veiklą šioje šalyje. Jie taip pat tyrė Rusijos interesus CAR kasybos pramonėje.

Šį žurnalistinių tyrimų projektą finansavo tremtyje gyvenantis rusų liberaliosios opozicijos veikėjas Michailas Chodorkovskis.

Ketvirtadienį vakare paskelbti vieno M. Chodorkovskio remiamo tyrimo rezultatai rodo, kad žurnalistus sekė vienas CAR karo policijos pareigūnas, siejamas su aukšto rango Rusijos pareigūnais.

A. Chodorkovskio atstovas spaudai Maksimas Dbaras naujienų agentūrai AFP sakė, kad, remiantis  ketvirtadienį žiniasklaidai Londone pristatytomis išvadomis, žuvusių žurnalistų vairuotojas naudojosi netikru vardu ir iš tikrųjų buvo karo policininkas.

Pasak M. Dbaro, žurnalistams vairuotoją parūpino jų kolega, dirbantis Rusijos verslininkui Jevgenijui Prigožinui priklausančioje naujienų agentūroje.

Be to, J. Prigožinas finansuoja privačią saugumo firmą „Vagner“. Nužudyti žurnalistai domėjosi jos veikla.

„Vagner“ apibūdinama kaip šešėlinė Kremliaus kariuomenė, kurios samdiniai veikia daugelyje karštųjų pasaulio taškų, įskaitant Siriją. Analitikai sako, kad Maskva naudojasi šia privačia bendrove, kad pridengtų savo karinę veiklą tokiose šalyse kaip Sirija ir Ukraina.

Tačiau Rusijos tyrimų komitetas paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma, kad ketvirtadienį paskelbtas pranešimas yra viena iš A. Chodorkovskio žiniasklaidos projekto atakų, kuria siekiama „pateisinti“ žurnalistų siuntimą į tokią pavojingą kelionę, neužtikrinus jų saugumo.

Rusijos tyrimų komitetas pakartojo tyrėjų prielaidas, kad žurnalistai žuvo per ginkluotą apiplėšimą.

Žurnalistai pateko į pasalą ir juos nušovė „grupė tamsiaodžių vyrų, kalbėjusių arabiškai“, sakoma pranešime. Jame priduriama, kad šios bylos tyrimas tęsiasi.

Rusijos pareigūnai ir valstybinė žiniasklaida bando nesureikšminti temos, kurią aiškinosi tie žurnalistai. „Vagner“ vaidmens konfliktuose karštuosiuose pasaulio taškuose ir jų aukų Maskva oficialiai nepripažįsta.

Remiantis Vakarų ir nepriklausoma Rusijos žiniasklaida, „Vagner“ samdiniai kariauja Ukrainoje ir Sirijoje. Tai patvirtino kai kurios užsienio vyriausybės.

Oficialiai Rusija į CAR siunčia savo instruktorius, apmokančius vietos karius. Ekspertai mano, kad dalis šių instruktorių gali būti „Vagner“ samdiniai.

Maskva didina savo įtaką CAR nuo 2017 metų. Istoriškai pagrindinė tarptautinė žaidėja šioje šalyje yra Prancūzija, tačiau 2017 metų gruodį Rusija ėmėsi oficialaus vaidmens, kai buvo įgaliota Jungtinių Tautų tiekti ginklus šalies ginkluotosioms pajėgoms ir vykdyti karių apmokymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

zelemunčikas

Pasenęs pranešimas.Naujausiais duomenimis žurnalistus nušovę juodaodžiai vyrai buvo negrai iš Čikagos ČŽV kontoros.

Anonimas

jie"šventi" jie nieko blogo nedaro

Nesiseka Putino chebrai

Vis įkliūna ir įkliūna.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS