Rusija ir Kinija kaltina JAV kurstant įtampą Artimuosiuose Rytuose | KaunoDiena.lt

RUSIJA IR KINIJA KALTINA JAV KURSTANT ĮTAMPĄ ARTIMUOSIUOSE RYTUOSE

  • 5

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje pirmadienį Rusija ir Kinija apkaltino Jungtines Valstijas, kad jos, neseniai suduodamos atsakomuosius smūgius Irano remiamoms grupuotėms Irake ir Sirijoje, pakurstė ir taip didelę įtampą Artimuosiuose Rytuose.

Naktį į šeštadienį JAV kariuomenė smogė dešimtims taikinių Sirijoje ir Irake, keršydama už sausio 28-osios drono ataką prieš karinę bazę Jordanijoje, kai žuvo trys amerikiečių kariai.

Smūgiai, kurių taikiniais tapo elitiniai Irano daliniai ir Iraną remiančios kovotojų grupuotės, sukėlė nuogąstavimų, kad Gazos Ruože vykstantis Izraelio ir palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ karas gali peraugti į regioninį konfliktą.

„Akivaizdu, kad amerikiečių oro antskrydžiais specialiai ir sąmoningai siekiama pakurstyti konfliktą“, – pareiškė Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia, kurio šalis sušaukė neeilinį susitikimą.

Kinijos ambasadorius JT Zhang Junas (Džang Dziunas) taip pat teigė, kad „JAV veiksmai neabejotinai pagilins užburtą smurto ratą Artimuosiuose Rytuose“.

Pyktis dėl niokojančios Izraelio kampanijos Gazos Ruože, kurią jis pradėjo po precedento neturinčio „Hamas“ išpuolio spalio 7-ąją, stiprėja visuose Viduriniuose Rytuose ir kursto smurtą, į kurį įsitraukė Irano remiamos grupuotės Libane, Irake, Sirijoje ir Jemene.

JT generalinio sekretoriaus pavaduotoja politikos ir taikos stiprinimo reikalams Rosemary DiCarlo (Rouzmari DiKarlo) paragino visas šalis „atsitraukti nuo bedugnės krašto ir apsvarstyti nepakeliamą žmogiškąją ir ekonominę galimo regioninio konflikto kainą“.

Leiskite man aiškiai pasakyti, kad JAV nenori didesnio konflikto regione, kuriame aktyviai siekiame apriboti ir deeskaluoti konfliktą Gazos [Ruože].

„Kreipiuosi į Tarybą prašydama toliau aktyviai įtraukti visas susijusias šalis, kad būtų užkirstas kelias tolesniam eskalavimui ir įtampos, kuri kenkia regioninei taikai ir saugumui, didėjimui“, – sakė ji.

Amerikiečių smūgius kritikavo Irako ir Sirijos vyriausybės, taip pat Iranas, kuris neigia prisidėjęs prie praėjusio mėnesio drono atakos.

„Bet kokie bandymai priskirti šiuos veiksmus Iranui ar jo ginkluotosioms pajėgoms yra klaidinantys, nepagrįsti ir nepriimtini“, – pirmadienį Tarybai sakė Irano ambasadorius prie JT Amiras Saeidas Iravani (Amiras Saidas Iravanis).

Jis pažadėjo, kad jei Iranas susidurs su „bet kokia grėsme, išpuoliu ar agresija, turinčia įtakos jo saugumui“, jis „nedvejodamas pasinaudos savo prigimtine teise [...] ryžtingai atsakyti“.

Baltieji rūmai sekmadienį pareiškė, kad planuoja imtis daugiau atsakomųjų veiksmų.

„Leiskite man aiškiai pasakyti, kad JAV nenori didesnio konflikto regione, kuriame aktyviai siekiame apriboti ir deeskaluoti konfliktą Gazos [Ruože]“, – sakė JAV atstovo prie JT pavaduotojas Robertas Woodas (Robertas Vudas).

„Mes neieškome tiesioginės konfrontacijos su Iranu, tačiau ir toliau ginsime savo karius nuo nepriimtinų atakų. Taškas“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Taigi

„...Vieninteliai patinėliai avilyje – tranai. Jie nedirba, neturi geluonies ir vienintelė jų užduotis – poruotis su motinėle. Deja, atėjus rudeniui, tranai be jokių skrupulų išmetami iš avilio. Pilna analogija su kremliniais elito tranais... Tik va, palaukti rudens tenka ilgokai...

Tam kremliaus autai

Klausyk tu dvokiantis autais buožgalvi neišnešiotas savo motinos aborto liekana pampersus pasikeisk nes matosi kad myžalai visai smegenis užspaudė todėl ir rašliavoji visokius nesamoningus žodžiu kratinius

Tie

jankiu imperijalistai ir teroristai išprovokavo kara pas ukrus kur jau RUSIJA uždubasino apie 500.000 tūkstančių ukrų benderovcų, ir arkliui aišku kad kur tik žengia kruvini jankiu imperijalistų batai, ten kyla karai tai Vietnamas, Libija, Jugoslavija, Irakas,visur nužudyta šimtai tūkstančių žmonių moterų ir vaikų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS