Rusija išsikvietė JAV ambasadorę dėl tariamo kišimosi į vidaus reikalus | KaunoDiena.lt

RUSIJA IŠSIKVIETĖ JAV AMBASADORĘ DĖL TARIAMO KIŠIMOSI Į VIDAUS REIKALUS

  • 0

Rusija ketvirtadienį iškvietė Jungtinių Valstijų ambasadorę Lynne Tracy (Lin Treisi), protestuodama prieš, anot Maskvos, Vašingtono kišimąsi į vidaus reikalus ir „antirusiškų“ nevyriausybinių organizacijų (NVO) finansavimą.

Maskva pareiškė, kad Vašingtonas finansuoja „antirusiškas“ pelno nesiekiančias grupes ir skleidžia dezinformaciją apie šį mėnesį vyksiančius Rusijos prezidento rinkimus bei karą Ukrainoje.

„Bandymai kištis į Rusijos Federacijos vidaus reikalus, įskaitant ardomąją veiklą ir dezinformacijos skleidimą rinkimų ir specialiosios karinės operacijos kontekste, bus griežtai ir ryžtingai užkardyti“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime, pavartojant rusų terminą karui Ukrainoje pavadinti.

Ministerija teigė, kad atsakomosios priemonės gali apimti „su tokiais veiksmais susijusių JAV ambasados pareigūnų išsiuntimą“.

JAV ambasada Rusijoje savo komentaro šiuo klausimu dar nepateikė.

Pastaraisiais metais Rusija ir JAV išsiuntė dešimtis viena kitos diplomatų, o abiejų šalių santykiai dabar yra prasčiausi per kelis dešimtmečius.

Rusijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį teigė pareiškusi L. Tracy, jog Vašingtonas turi nutraukti trijų pelno nesiekiančių švietimo grupių, propaguojančių „Rusijos visuomenei svetimas nuostatas ir vertybes“, finansavimą.

Bandymai kištis į Rusijos Federacijos vidaus reikalus, įskaitant ardomąją veiklą ir dezinformacijos skleidimą rinkimų ir specialiosios karinės operacijos kontekste, bus griežtai ir ryžtingai užkardyti.

Ministerija nurodė Amerikos tarptautinio švietimo tarybas, „Cultural Vistas“ ir Tarptautinio švietimo institutą (IIE).

Maskva Vakarų remiamas NVO ir pilietinės visuomenės grupes laiko priešiškomis ir nusiteikusiomis prieš Kremlių, nuolat kaltindama jas būsimų revoliucionierių rengimu. Vakarai ir pačios grupės šiuos kaltinimus atmeta.

Keletą šių grupių Maskva pripažino „nepageidaujamomis“, o tai reiškia, kad Rusijos piliečiams draudžiama su jomis bendradarbiauti.

Prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą kaltino JAV siekiu kištis į Rusijos vidaus reikalus.

Šie kaltinimai suintensyvėjo po to, kai Vašingtonas atskleidė Rusijos pastangas paveikti 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Pastaruoju metu JAV ambasadorė Maskvoje buvo atvykusi pagerbti velionio opozicionieriaus Aleksejaus Navalno atminimo, taip pat kritikavo Kremlių dėl įkalinto JAV žurnalisto Evano Gershkovicho (Evano Gerškovičo) suėmimo pratęsimo.

Gairės: Rusija, JAV ambasadorė, Lynne Tracy, kišimasis į vidaus reikalus, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS