Rusija: JAV pagalba Venesuelai yra pretekstas kariniams veiksmams | KaunoDiena.lt

RUSIJA: JAV PAGALBA VENESUELAI YRA PRETEKSTAS KARINIAMS VEIKSMAMS

  • 1

Rusija penktadienį apkaltino Jungtines Valstijas naudojantis pagalbos teikimu Venesuelai kaip taktiniu manevru, siekiant imtis karinių veiksmų prieš prezidento Nicolas Maduro (Nikolo Maduro) vyriausybę.

„Vasario 23 dieną planuojama pavojinga provokacija, kurią kursto ir kuriai vadovauja Vašingtonas“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova, nurodydama Venesuelos opozicijos lyderio Juano Guaido (Chuano Gvaido) pastangas paimti JAV pagalbos krovinius, kaupiamus Kolumbijos pasienyje.

J. Guaido planais bandyti pervežti pagalbą per sieną siekiama išprovokuoti susirėmimus, kad atsirastų „patogus pretekstas vykdyti karinius veiksmus“, sakė M. Zacharova.

Rusija yra svarbi N. Maduro vyriausybės rėmėja ir ne kartą kaltino Vašingtoną bandymais įvykdyti Venesueloje perversmą.

Ketvirtadienį J. Guaido su mašinų kolona išvyko prie uždarytos sienos su Kolumbija, ketindamas asmeniškai pergabenti toje šalyje susikaupusias JAV siunčiamas maisto ir vaistų siuntas. Jis pažadėjo pagalbą įvežti iki šeštadienio.

N. Maduro, norėdamas sutrukdyti įvežti pagalbą, uždarė sieną su Brazilija, o kariškiai sustiprino sienos su Kolumbija apsaugą.

M. Zacharova pareiškė įtarimus, kad JAV „arčiau Venesuelos teritorijos“ perkėlė specialiąsias pajėgas ir karinę įrangą, be to, svarsto didelės ginklų partijos pirkimą opozicijai apginkluoti.

Atstovė atkreipė dėmesį, kad praėjo lygiai penkeri metai nuo provakarietiškos Maidano revoliucijos Ukrainoje, nuvertusios Kremliaus remtą prezidentą Viktorą Janukovyčių. Maskva dėl šių įvykių kaltina JAV, o M. Zacharova penktadienį teigė, kad Vašingtonas ruošiasi dar vienam režimo pakeitimui, šįsyk – Venesueloje.

„Atrodo, kad Vašingtone nėra kuo pažymėti perversmo Ukrainoje penktųjų metinių, todėl jie nusprendė surengti naują perversmą“, – sakė ji.

M. Zacharova perspėjo, kad JAV karinė intervencija Venesueloje „smarkiai padidintų įtampą“ pasaulyje.

Maisto ir vaistų siuntos venesueliečiams, kenčiantiems nuo jų šalį apėmusios gilios ekonomikos krizės, tapo pagrindiniu klausimu, tęsiantis priešpriešai tarp N. Maduro ir J. Guaido.

N. Maduro sakė, kad Rusija pasiuntė į jo šalį 300 tonų pagalbos krovinių, bet Maskva jokių detalių kol kas nepateikė.

„Taip, iš tikrųjų į Venesuelą atkeliavo medicinos prekių, vaistų krovinys“, - žurnalistams Maskvoje sakė Venesuelos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Ivanas Hillis Pinto (Ivanas Hilis Pintas).

Jis nurodė, kad ši siunta buvo gauta pagal abiejų šalių medicinos institutų bendradarbiavimo programą.

„Mes iškart priimame tokią pagalbą ir esame pasiruošę toliau ją priimti“, – pridūrė I. Hillis Pinto.

Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad Venesuelos pramonės ir nacionalinės gamybos ministras Tareckas El Aissami (Tarekas Aisamis) penktadienį Maskvoje susitiks su Rusijos pareigūnais.

Vienas šaltinis sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad derybų pagrindinė tema bus „prekybos ir ekonominis bendradarbiavimas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Tai priimkite paramą ir nebus karo :) , . Daunai rusai . Paklauskite pas rusus kas ten per vaistai , ar tik ne kokie eksperimentiniai . Tuo labiau pagalba reikalinga kai prezidentas naudoja smurtą , prieš Žmones kuriems reikalinga pagalba. Toks prezidentas pasmerktas kaip ir janukovyčius

SUSIJUSIOS NAUJIENOS