Rusija sako susitarusi su sirų sukilėliais dėl saugumo zonos | KaunoDiena.lt

RUSIJA SAKO SUSITARUSI SU SIRŲ SUKILĖLIAIS DĖL SAUGUMO ZONOS

  • 0

Rusijos gynybos ministerija šeštadienį pranešė, kad jos pareigūnai per taikos derybas Kaire pasirašė susitarimą su nuosaikiaisiais Sirijos sukilėliais, kaip veiks netoli sostinės Damasko įkurta saugumo zona.

„Po Kaire įvykusių Rusijos gynybos ministerijos pareigūnų ir nuosaikiosios Sirijos opozicijos derybų, kurioms tarpininkavo Egipto pusė, buvo pasirašyti susitarimai, kaip funkcionuos Rytų Gutos deeskalavimo zona,“ – sakoma naujienų agentūrai AFP ministerijos atsiųstame pranešime.

Rytų Guta yra viena iš keturių „ deeskalavimo zonų“, kurias gegužę susitarė įkurti Sirijos vyriausybės sąjungininkai Iranas bei Rusija ir sukilėlių rėmėja Turkija.

Tačiau nesutarimai dėl šių saugumo zonų stebėjimo mechanizmo iki šiol trukdė visiškai įgyvendinti šį susitarimą.

Šį mėnesį Kazachstane įvykusių derybų metu Rusijai, Turkijai ir Iranui nepavyko susitarti dėl keturių saugumo zonų plano detalių.

Pasak Rusijos, šalys dabar pasirašė susitarimus, kurie „apibrėžia deeskalavimo zonų ribas bei deeskalavimą stebinčių pajėgų dislokavimo vietas ir įgaliojimus“.

Teigiama, kad šalys taip pat susitarė dėl „humanitarinės pagalbos gyventojams teikimo ir laisvo gyventojų judėjimo maršrutų“.

Rusija taip pat pranešė planuojanti „artimiausiomis dienomis“ nusiųsti pirmąją humanitarinės pagalbos koloną ir evakuoti sužeistuosius.

Rytų Guta yra svarbi šalia sostinės esanti sukilėlių tvirtovė, kurioje vyriausybės pajėgos iki šiol dažnai rengė karines operacijas.

Nuo 2011 metų kovo, kai prasidėjo Sirijos konfliktas, šioje šalyje jau žuvo daugiau kaip 330 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS