Rusijoje kalinamas O. Sencovas sako bado streiko nenutrauksiantis | KaunoDiena.lt

RUSIJOJE KALINAMAS O. SENCOVAS SAKO BADO STREIKO NENUTRAUKSIANTIS

  • 0

Rusijos kalėjime bado streiką paskelbęs ukrainiečių režisierius Olehas Sencovas „nori ir tikisi gyventi“, bet nenutrauks protesto, nors jo sveikata sparčiai blogėja, trečiadienį pareiškė žmogaus teisių aktyvistė, aplankiusi Sibire esančioje kolonijoje laikomą kino kūrėją.

Už terorizmą nuteistas 42 metų Kremliaus oponentas kalėjime badauja jau tris mėnesius, reikalaudamas paleisti visus už grotų laikomus politinius kalinius ukrainiečius.

„Jis nėra savižudis. Jis nori ir tikisi gyventi“, – sakė aktyvistė ir žurnalistė Zoja Svetova, antradienį dvi valandas praleidusi su O. Sencovu.

„Jis priminė man vėžiu sergantį ligonį, įsitikinusį, kad įveiks auglį ir gyvens“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Supratau, kad jis neketina liautis, kol nebus paleisti Rusijoje laikomi politiniai kaliniai ukrainiečiai. Tai suteikia jam jėgų atlaikyti tas sąlygas ir viltį, kad jos reikalavimai anksčiau ar vėliau bus patenkinti“, – pridūrė Z. Svetova.

„Jis netgi tapo stipresnis. Jis jaučiasi lyg žmogus, galintis padėti kitiems nekaltiems kaliniams atgauti laisvę“, – kalbėjo ji.

Režisierius atlieka 20 metų laisvės atėmimo bausmę už terorizmą. Jis buvo nuteistas už prorusiškų partijų būstinių padegimus Kryme po to, kai Rusija 2014 metais aneksavo šį Ukrainai priklausantį Juodosios jūros pusiasalį.

Bado streiką O. Sencovas paskelbė gegužės 14 dieną. Jis atsisako būti perkeltas į ligoninę ar nutraukti badavimą. 

Praėjusią savaitę režisieriaus pusseserė Natalija Kaplan pranešė, kad Olegas jai parašęs, jog „pabaiga jau čia pat“. Penktadienį jo advokatas Dmitrijus Dinzė sakė, kad režisierius „pasirengęs mirti“.

Pasak Z. Svetovos, O. Sencovas jai sakęs, kad yra „prieškritinės būklės“ ir gauna maistinių medžiagų per lašelinę.

Režisierius nurodė netekęs 17 kilogramų svorio. Tuo tarpu kalėjimo daktarai sako, kad jis prarado 11 kilogramų.

Pasak Z. Svetovos, O. Sencovas pajėgus stovėti ir vaikščioti, jis rašo ir gauna „daugybę laiškų“.

Šią savaitę būrys Vakarų filmų kūrėjų paragino Maskvą paleisti O. Sencovą. Tuo tarpu Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) iškėlė šį klausimą per praėjusią savaitę įvykusį pokalbį telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. 

Kremlius šiems raginimams abejingas. Trečiadienį jis pakartojo, kad malonės prašymą gali pateikti tik pats kalinys, o O. Sencovas atsisako tai padaryti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS