Rusijos kalinamas režisierius O. Sencovas jau 100 dienų atsisako maisto | KaunoDiena.lt

RUSIJOS KALINAMAS REŽISIERIUS O. SENCOVAS JAU 100 DIENŲ ATSISAKO MAISTO

  • 5

Rusijos kalėjime bado streiką paskelbęs ukrainiečių režisierius Olehas Sencovas, neseniai pareiškęs nesitikįs būti paleistas, jau 100 dienų atsisako maisto.

42 metų Kremliaus kritikas pradėjo badauti gegužę, reikalaudamas paleisti visus Rusijos politinius kalinius.

Tačiau Rusijos valdžia, nepaisydama O. Sencovo blogėjančios sveikatos ir spaudimo iš Vakarų, atkakliai atsisako paleisti kino kūrėją arba jo tautiečius.

O. Sencovo pusseserė praėjusią savaitę sakė naujienų agentūrai AFP, kad jos giminaitis „praranda viltį“ ir neseniai atsiųstame laiške rašė jaučiantis, kad „pabaiga jau čia pat“.

„Savo laiške jis man parašė, kad nebeturime sakyti jam, kad artėja laisvė. Jis tuo nebetiki“, – pabrėžė Natalija Kaplan.

„Jo širdies ritmas labai silpnas – 40 tvinksnių per minutę. Jis skundžiasi, kad jam skauda širdį, kad jis labai nusilpęs ir stengiasi per dažnai nesikelti, kad sutaupytų jėgų“, – pridūrė ji.

Dviejų vaikų tėvas gauna maistinių medžiagų per lašelinę, skirtą žmonėms, negalintiems valgyti.

Režisierius buvo nuteistas už prorusiškų partijų būstinių padegimus Kryme, kai Rusija 2014 metais aneksavo šį Ukrainai priklausantį Juodosios jūros pusiasalį.

Jis 2013–2014 metų žiemą Kijeve dalyvavo Maidano protestuose, per kuriuos atsistatydino ir pabėgo iš šalies tuometinis prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovičius.

O. Sencovas atlieka 20 metų laisvės atėmimo bausmę už terorizmą ir prekybą ginklais.

Jo bylą kritikuoja Kijevas, ES ir JAV, o žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pavadino ją „stalinistine“.

Pasak žurnalistės ir aktyvistės Zojos Svetovos, praėjusią savaitę aplankiusios O. Sencovą griežto režimo kolonijoje Sibire, kino kūrėjas neplanuoja nutraukti bado streiko.

Vis dėlto ji nurodė AFP, kad „jis nėra savižudis; jis nori ir tikisi gyventi“.

O. Sencovas sakė Z. Svetovai netekęs 17 kilogramų svorio. Tuo tarpu kalėjimo gydytojai teigia, kad režisierius prarado 11 kilogramų.

Rusija neigia, kad O. Sencovo būklė yra kritinė

Rusijos kalėjimų sistema neigia, kad O. Sencovo sveikata silpsta, bei tvirtina, kad jam duodama maisto papildų.

Kremliaus žmogaus teisių komisarė netrukus paneigė N. Kaplan pareiškimą ir naujienų agentūrai „RIA Novosti“ tvirtino, kad pirmadienį O. Sencovą apžiūrėjo grupė gydytojų, kuri padarė išvadą, kad jo būklė yra patenkinama.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Dargyvas

O kiek dabar sveria? 30 kg?

Kontra

Kad išeitų į laisve jam tereikia parašyti malonės prašymą (tuo pačiu pripažinta t kaltę) bet tai nenaudinga UA valdžiai.,tokio dydvyrio neteks. Debilai, bl..

kada bus tiesa

kodeljis neirasytas i gineso knyga juk anksciau nieks neisbudavo nevalges tiek laiko
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS