Rusijos ryšių prievaizdas skyrė baudą „Google“ | KaunoDiena.lt

RUSIJOS RYŠIŲ PRIEVAIZDAS SKYRĖ BAUDĄ „GOOGLE“

  • 0

Rusijos federalinė ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnyba („Roskomnadzor“) skyrė baudą JAV interneto milžinei „Google“, šiai nepaklusus reikalavimui panaikinti nuorodas į kai kuriuos Rusijoje uždraustus tinklapius.

Spalio pabaigoje „Roskomnadzor“ pranešė oficialiai informavusi „Google“ apie jai suteiktą 30 dienų laikotarpį šiam reikalavimui įvykdyti.

Skirta bauda yra simbolinio dydžio – 500 tūkst. rublių (6,6 tūkst. eurų), tačiau ji gali būti ne vienintelė.

„Palauksime dar kiek laiko – dienas ar savaites, o tada pradėsime kitą administracinę bylą dėl to paties, kol ši bendrovė pradės laikytis įstatymų“, – žurnalistams sakė „Roskomnadzor“ vadovas Aleksandras Žarovas.

Po rugsėjo pradžioje Rusijoje vykusių vietos valdžios rinkimų Generalinė prokuratūra išsiuntė „Google“ oficialų perspėjimą dėl Rusijos rinkimų įstatymo pažeidimų „neleistinumo“. Centrinės rinkimų komisijos, Generalinės prokuratūros ir „Roskomnadzor“ atstovų pasitarime buvo nuspręsta, kad opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas naudojasi „Google“ paslaugomis, skleisdamas neteisėtą informaciją, raginimus rengti masinius protestus.

Rugsėjo pabaigoje Rusijoje įsigaliojo naujas įstatymas, įpareigojantis visas šalyje veikiančias paieškų internete sistemas prisijungti prieš Federalinės informacijos sistemos ir vykdyti joje nurodytų Rusijoje draudžiamų tinklapių blokavimą.

Patikrins „Twitter“ ir „Facebook“

Rusijos federalinė ryšių, informacijos technologijų ir visuomenės informavimo priemonių tarnyba („Roskomnadzor“) iki šių metų pabaigos patikrins, kaip tarptautiniai socialiniai tinklai „Twitter“ ir „Facebook“ laikosi Rusijos piliečių duomenų lokalizavimo įstatymo.

„Twitter“ mus raštiškai, pasirašius vienam viceprezidentų, patikino, kad Rusijos vartotojų duomenys į Rusijos teritoriją bus perkelti antrąjį 2018-ųjų pusmetį. Tokio tiesioginio atsakymo iš „Facebook“ mes negavome. Tačiau paprašysime jų pateikti atitinkamus duomenis, išsiaiškinsime padėtį. Kol kas neturime pagrindo manyti, jog šios bendrovės šį reikalavimą jau įvykdė. Didelė tikimybė, kad teks surašyti protokolus ir griežtai nurodyti konkrečius terminus“, – žurnalistams sakė „Roskomnadzor“ vadovas Aleksandras Žarovas.

„Roskomnadzor“ ne kartą perspėjo, kad „Facecook“ ir „Twitter“ veikla Rusijoje gali būti sustabdyta, jeigu šių tinklų JAV valdytojos nesilaikys įstatymo dėl Rusijos piliečių duomenų tvarkymo.

2014 metais priimtas įstatymas įpareigoja užsienio bendrovių kontroliuojamas susirašinėjimo platformas, interneto paieškos sistemas ir socialinius tinklus vartotojų iš Rusijos asmeninius duomenis laikyti Rusijoje.

2016-ųjų pabaigoje Rusijoje buvo užblokuotas į profesinę veiklą orientuotas tarptautinis socialinis tinklas „LinkedIn“, neįvykęs reikalavimo pagal naująjį įstatymą perkelti į Rusijos teritoriją visas tarnybines stotis, kuriose saugomi Rusijos vartotojų asmeniniai duomenys. Maskvos teismas tuomet šį „Roskomnadzor“ sprendimą pripažino teisėtu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS