Rusijos teismas patvirtino sutartį dėl sienų perbraižymo Kaukaze | KaunoDiena.lt

RUSIJOS TEISMAS PATVIRTINO SUTARTĮ DĖL SIENŲ PERBRAIŽYMO KAUKAZE

  • 2

Rusijos Konstitucinis Teismas ketvirtadienį nutarė, kad kontroversiškas susitarimas, kuriuo Ingušijos ir Čečėnijos federacinės respublikos įsipareigojo perbraižyti savo sieną, yra teisėtas.

Prognozuojama, kad toks žingsnis padidins įtampą stabilumu nepasižyminčiame Kaukazo regione.

Spalį tūkstančiai žmonių daugiausiai musulmoniškoje Ingušijoje protestavo prieš jos ilgamečio lyderio sprendimą palaikyti Kremliaus remiamą susitarimą dėl sienos su Čečėnija.

Aktyvistai ir dvasininkai kaltina Junusą-Beką Jevkurovą atiduodant didelius teritorijos ruožus kaimyninei Čečėnijai ir ragina jį atsistatydinti.

Ingušijos teismas spalį nutarė, kad sutartis prieštarauja konstitucijai, o protestuotojai pareikalavo organizuoti šiuo klausimu referendumą.

Ketvirtadienį skelbdamas savo nutartį Sankt Peterburge įsikūręs Konstitucinis Teismas pabrėžė, jog sandoris atitinka šalies įstatymus ir neįžvelgė būtinybės rengti plebiscitą.

„Ingušijoje nebūtina rengti referendumo norint nustatyti sienas su kaimynine respublika“, – pažymėjo teismo pirmininkas Valerijus Zorkinas.

Tokį sprendimą sveikino Maskvos palaikomas Čečėnijos autoritarinis vadovas Ramzanas Kadyrovas. Jis pareiškė esąs „dėkingas“ teisėjams, kad klausimas buvo „išspręstas“.

Tuo metu žemės sutarties kritikai liko nusivylę.

„Tikėjomės stebuklo, – naujienų agentūrai AFP sakė Barachas Čemurzijevas. – Norėjome, kad mums būtų leista surengti referendumą.“

Jis pridūrė kol kas nežinąs, ar bus organizuojama daugiau protesto akcijų, nes susitarimo kritikams iš pradžių reikia „apsvarstyti“ tolesnius veiksmus.

Čečėnų ir ingušų tautos yra etniniu požiūriu artimos, tačiau abiejose respublikose vis dar tvyro įtampa dėl sienos, kuri buvo savavališkai nustatyta pirmosiomis Sovietų Sąjungos gyvavimo dienomis.

Opozicijos veikėjai teigia, kad vėliausia nutartis demonstruoja, jog valdant šalį neatsižvelgiama į paprastų gyventojų norus.

Aršus Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino šį teismo sprendimą įrodymu, jog regionų lyderiai gali keisti sienas „kaip panorėję, visiškai ignoruodami bet kokius įstatymus, nuomones ir žmonių nuotaikas“.

Rusijos Šiaurės Kaukazo regionas susiduria su daugybe problemų, tokių kaip rusenantis islamistų maištas, didelis skurdas ir klestinti korupcija.

Po SSRS žlugimo 1991 metais Rusijos pajėgos du kartus kariavo su Čečėnijos separatistais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

VYTAUTAS

ŠAUNUOLIS KADIROVAS.PADARĖ TVARKĄ ŠALYJE,KURI DABAR KLĘSTI.SUTVARKĖ SEPARATISTUS,KURIŲ GRETOSE BUVO BANDITAI SAMDINIAI.MAŽAI DAR GALVŲ JIE GYVISMS NUPJAUSTĖ,ĮKAITUS LAIKĖ DUOBĖSE IŠPIRKAI.

egis

Kazkokia durnele parase,du kartus kovojo su cecenu separatistais.O gal su patriotais,kurie gyne savo sali nuo rusu banditu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS