Šiaurės Korėjos lyderis pakvietė Pietų Korėjos prezidentą apsilankyti Pchenjane | KaunoDiena.lt

ŠIAURĖS KORĖJOS LYDERIS PAKVIETĖ PIETŲ KORĖJOS PREZIDENTĄ APSILANKYTI PCHENJANE

  • 3

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) pakvietė Pietų Korėjos prezidentą Moon Jae-iną (Mun Džejiną) atvykti į Pchenjaną, šeštadienį pranešė Seulas.

Kvietime, perduotame į Pjongčango žiemos olimpiadą atvykusios Kim Jong Uno sesers Kim Yo Jong (Kim Jo Čen), sakoma, kad uždaros valstybės lyderis pageidauja susitikti su Pietų Korėjos vadovu „artimiausiu įmanomu laiku“, sakė prezidentūros Seule – Mėlynųjų rūmų – atstovas.

Toks abiejų Korėjų lyderių susitikimas būtų trečiasis. Kim Jong Uno tėvas ir pirmtakas Kim Jong Ilas (Kim Čen Iras) 2000 ir 2007 metais buvo susitikęs su tuomečiais Pietų Korėjos prezidentais Kim Dae-jungu (Kim Dedžunu) ir Roh Moo-hyunu (No Muhjunu), abu kartus – Pchenjane.

Kelis mėnesius tylėjusi, ar apskritai dalyvaus Pjongčango žaidynėse, kurių atidarymas įvyko penktadienį, branduolinių ginklų turinti Šiaurės Korėja pasistengė visus sužavėti: atsiuntė į Pietų Korėją savo sportininkų, atlikėjų ir Kim Jong Uno seserį, taip pat diplomatinę delegaciją.

Moon Jae-inas šeštadienį priėmė Kim Yo Jong ir Šiaurės Korėjos reprezentacinį valstybės vadovą Kim Yong Namą (Kim Jong Namą Mėlynuosiuose rūmuose, kur įvyko derybos ir pietūs.

„Specialioji pasiuntinė Kim Yo Jong perdavė (savo brolio) asmeninį laišką“, perteikiantį jo „norą pagerinti abiejų Korėjų santykius“, sakė Moon Jae-ino atstovas Kim Eui-kyeomas (Kim Uigjemas).

Ji taip pat perdavė žodinį Kim Jong Uno kvietimą Moon Jae-inui „aplankyti Šiaurę jam patogiausiu laiku“, pridūrė atstovas.

Moon Jae-inas jau seniai teigia, kad reikia stengtis pasodinti Šiaurės Korėją prie derybų stalo ir tartis dėl Pchenjano branduolinių ambicijų, bet šio kvietimo kol kas nepriėmė.

Prezidentas paragino dėti pastangas, kad „būtų sukurtos sąlygos realizuoti“ tokį vizitą, sakė jo atstovas ir paragino Pchenjaną aktyviau siekti dialogo su Jungtinėmis Valstijomis.

„Šiaurei ir Jungtinėms Valstijoms absoliučiai būtina kuo greičiau surengti derybas“, – Kim Eui-kyeomas citavo Moon Jae-ino žodžius.

Vašingtonas seniai tvirtina, kad Šiaurės Korėja pirmiausiai privalo parodyti, jog yra nusiteikusi atsisakyti savo branduolinio arsenalo, bet Pchenjanas teigia, kad to niekada nebus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

gerai

gal susitaikys tik ko gero nepatiks jankiu generolui /pasiutusiam suniui/ kuriqm prapuola zudymo sansas.......

...

Jeeep - geras įkaitas būtų... :s

butu riesig stebuklas

Sunku patiketi, kad JAV leis Moon Jae-inui vykti i Pchenjana.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS