Skaidrumo siekiantys Ukrainos parlamentarai nenori pradėti nuo savęs | KaunoDiena.lt

SKAIDRUMO SIEKIANTYS UKRAINOS PARLAMENTARAI NENORI PRADĖTI NUO SAVĘS

Rugsėjo viduryje Ukraina gavo trečiąją Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paskolos išmoką – 1 mlrd. dolerių, o iki metų pabaigos fondas gali skirti Ukrainai ir ketvirtąją išmoką – 1,3 mlrd. dolerių. Problema ta, kad ir trečioji skirta Ukrainai neįvykdžius kai kurių sąlygų.

Tos sąlygos sudėtos į devynis naujojo Ukrainos ir TVF memorandumo punktus kartu su reikalavimu subalansuoti 2017 m. biudžetą. Bene keturi memorandume išdėstyti reikalavimai kelia didelių abejonių dėl jų įgyvendinimo: valstybinių objektų privatizavimas, pensinio amžiaus ilginimas, mokesčių sistemos supaprastinimas ir elektroninio deklaravimo sistemos įdiegimas.

Elektroninis turto ir pajamų deklaravimas, kovojant su korupcija, turi būti privalomas visiems valdininkams, politikams, teisėjams, prokurorams, ministrams. Jis jau turėjo pradėti veikti rugpjūtį, tačiau žlugo dėl pačių politikų, nes jiems reikia pasirinkti: skaidriai deklaruoti visas turimas lėšas ar meluoti ir mėginti išsisukti nuo teisingumo.

„Nebijokite, viskas susidėlios į savo vietas. Tai tarsi užsimerkus šokti su parašiutu“ – kažkodėl tokį palyginimą pateikė Ukrainos premjeras Volodymyras Grojsmanas, kai ragino kolegas politikus galiausiai deklaruoti turtą naujoje elektroninėje sistemoje.

Pats premjeras sakė paskutinius taškus deklaracijoje šią savaitę dėliojęs iki pusės trijų ryto. Esą taip lėtai dirbo ši deklaravimo sistema. Joje turtą pagal naujus įstatymus turi deklaruoti apie 50 tūkst. politikų, valdininkų, prokurorų, teisininkų.

Savaitės pradžioje užpildžiusių tebuvo kiek daugiau nei pusė, o terminas baigiasi. Jau kitą savaitę internete deklaracijos turi būti prieinamos smalsiems žurnalistams ar kitiems piliečiams. Ukrainos politikai ir anksčiau teikdavo panašias deklaracijas, tačiau tokių išsamių įstatymai reikalauja pirmą kartą.

Pasak Ukrainos atstovo Europos rekonstrukcijos ir plėtros banke Artiomo Ševalevo, deklaruoti reikia kiekvieną namuose laikomą brangenybę. Pirmą kartą už klaidingas deklaracijas numatomos ir kalėjimo bausmės.

„Vienoje vietoje bus galima rasti duomenų apie visų Ukrainos politikų, valdininkų, prokurorų ir teisėjų korupciją. Štai kodėl jie nori projektą sužlugdyti. Vienoje vietoje bus galima pamatyti, kaip prokuroras ar teisėjas, visą gyvenimą dirbęs už 200 ar 300 eurų, turi milijonus dolerių vertus namus ar automobilius“, – sako Rados Kovos su korupcija komiteto pirmininko pavaduotojas Viktoras Čumakas.

„Jais“ Ukrainos parlamento Kovos su korupcija komiteto pirmininko pavaduotojas vadina elektronine sistema besiskundžiančius skeptikus. Prie jų galima priskirti ir šokti parašiutu raginusį, bet dėl lėtus sistemos kažkodėl burbantį minėtą premjerą.

Taip pat prezidentą Petro Porošenką, kuris televizijoje tvirtino, kad sistema netobula ir jam visai nepatinka, nors tai esą ne priežastis deklaracijos nepildyti. Generalinio prokuroro atstovė skundėsi, kad sistema neatlaiko joje deklaracijų laukiančių nekantrių žurnalistų apsilankymų.

„Sistemą sukūrė patys prasčiausi informacinių technologijų specialistai. Labai prastas produktas. Sunku ja naudotis, daug trikdžių“, – tvirtina partijos „Tėvynė“ parlamentaras Ihoras Lucenko.

Tinklalapį kūrusios bendrovės „Miranda“ atstovai tvirtina, kad, kai rugpjūtį visą programinę įrangą perdavė valdžiai, ji buvo išbandyta ir veikė nepriekaištingai. Tačiau valdžia kažkodėl paprašė Specialiųjų ryšių tarnybos ją pakoreguoti ir nuo tada pradėjo lįsti įvairiausios klaidos.

Pasak programuotojo Jurijaus Novikovo, bendrovė dabar jau neatpažįsta savo kurtos programinės įrangos. Sužlugdyti ją įvairūs Ukrainos parlamentarai bandė tiesiogiai, kai sugebėjo nukelti deklaravimo pradžios terminą iš rugpjūčio į rugsėjį, o aršiausiai nusiteikę siūlė įstatymus visai atsisakyti elektroninio deklaravimo.

Tačiau šį Ukrainos pažadą puikiai prisimena TVF. Jis diegiamą sistemą laiko esminiu rinkos ir demokratijos reformų rodikliu. Už šių reformų pažadą TVF suteikė 17,5 mlrd. dolerių gelbėjimo paskolų paketą, o naujausią jo dalį, įvertinęs pažangą, planuoja gruodį.

Mūsų pasiuntiniai lankysis Kijeve lapkričio pradžioje. Jie įvertins, kokia pažadėta programos dalis jau įgyvendinta. Ir patars, kokias taikyti artimiausių pokyčių kryptis“, – sako TVF atstovas Gerry Rice`as.

Europos Sąjunga taip pat susirūpinusi – ji pasiuntė raginamąjį raštą iki galo įgyvendinti deklaraciją Ukrainos Rados pirmininkui. Elektroninė turto deklaracija – bevizio režimo sąlyga.

„Man akivaizdu, kad Ukrainos prezidento kalbos tarptautinei bendruomenei apie tai, kaip sistema ims veikti, yra tik fasadinės ir kuria iliuziją, kad Ukraina laikosi įsipareigojimų. Tuo pat metu nuosekliai dirbama kliudant elektroninei deklaravimo sistemai“, – tvirtina Ukrainos liustracijos komiteto vadovė Oleksandra Drik.

Tarptautinis korupcijos analitikų centras „Transparency International“ sako, kad prieš savaitę elektronines deklaracijas pateikė vos vienas kitas aukščiausio rango Ukrainos pareigūnas.

„Transparency International“ centro tyrimai rodo, kad Ukraina pagal dorojimąsi su korupcija užima žemesnę vietą nei Rusija – 130-ąją iš 168 vietų.

Nors lapkritį jau bus praėję treji metai nuo pirmųjų protestų prieš korumpuotą ir ES asociacijos sutartį atmetusią Viktoro Janukovičiaus vyriausybę. Vėliau, jai skubiai pabėgus, pasaulį pribloškė palikto prigrobstyto turto kiekis. Pavyzdžiui, buvusio energetikos ministro Eduardo Stavickio namuose policija rado 42 kg aukso ir beveik 5 mln. grynųjų dolerių banknotų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS