Slovėnijos prezidentas premjeru paskyrė centro kairiųjų atstovą | KaunoDiena.lt

SLOVĖNIJOS PREZIDENTAS PREMJERU PASKYRĖ CENTRO KAIRIŲJŲ ATSTOVĄ

  • 0

Slovėnijos prezidentas Borutas Pahoras antradienį premjeru paskyrė Miro Cerarą (Mirą Cerarą), kurio neseniai suformuota centro kairiųjų SMC partija (Stranka Mira Cerarja) užtikrintai laimėjo liepos mėnesio rinkimus.

„Aš tikiu, (kad M.Ceraras) šį daug pastangų reikalaujantį darbą dirbs sąžiningai ir sėkmingai“, – pasakė B.Pahoras žurnalistams, nors parlamentas dar per septynias dienas turi patvirtinti šio 50-mečio politikos naujoko paskyrimą.

Gegužę atsistatydinus premjerei Alenkai Bratušek, teisės profesorius ir konstitucijos žinovas M.Ceraras, liepos 13 dieną laimėjęs pirmalaikius rinkimus, jau pradėjo derybas dėl koalicijos formavimo su trimis centro kairės partijomis, tarp kurių yra ir naujas politinis A.Bratušek darinys.

Premjero poste pabuvusi tik kiek ilgiau nei metus, A.Bratušek atsistatydino, praradusi centro kairiosios partijos „Pozityvioji Slovėnija“ (PS) vadovės pareigas.

Jos vadovavimo vyriausybei metais Slovėnija išvengė būtinybės prašyti finansinės paramos ir rekapitalizavo valstybinius bankus, tačiau smarkiai išaugo valstybės skola bei nepavyko stabilizuoti Slovėnijos finansų.

Miro Ceraro partija, kurią tik birželį įkūrė šis garsus teisės profesorius, paskelbęs savo kandidatūrą į premjerus vos prieš mėnesį, pelnė 36 iš 90 vietų parlamente.

Dabar parlamentas turi septynias dienas, per kurias gali patvirtinti M.Ceraro kandidatūrą.

Nors M.Cerarui trūksta politinės patirties, slovėnai šį žmogų, kuris 1990 metais padėjo parengti pirmąją šalies konstituciją ir daugiau kaip 20 metų patarinėjo parlamentui teisiniais klausimais, laiko sveikintina alternatyva besiriejantiems politikams ir šešėliniams susitarimams.

Jis nepritaria kai kurių privatizavimui skirtų didesnių valstybės objektų pardavimui, kuriuo siekiama stabilizuoti Slovėnijos finansus, kai šios euro zonos narės bankai pernai šiaip taip išvengė tarptautinės finansinės pagalbos.

Parlamentui patvirtinus M.Ceraro kandidatūrą, jis turės per 15 dienų suformuoti savo ministrų kabinetą, kurį taip pat tvirtins parlamentas.

Dukart išsiskyręs M.Ceraras, kuris iš antrosios santuokos turi du vaikus, dabar gyvena su trečia partnere.

M.Ceraras, kurio tėvas Miroslavas Ceraras dukart laimėjo olimpinį sportinės gimnastikos pratimų ant arklio auksą, taip pat užsiiminėjo atletika ir labai mėgsta žaisti krepšinį.

Jo velionė motina Zdenka Cerar taip pat buvo sportininkė, bet vėliau padarė karjerą kaip generalinė prokurorė, o 2004-aisiais dirbo teisingumo ministre.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS