„Svajotojas“ D. Tuskas tikisi, kad Jungtinė Karalystė liks Europos Sąjungoje | KaunoDiena.lt

„SVAJOTOJAS“ D. TUSKAS TIKISI, KAD JUNGTINĖ KARALYSTĖ LIKS EUROPOS SĄJUNGOJE

  • 2

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį citavo dainininko Johno Lennono (Džono Lenono) dainą „Imagine“ („Įsivaizduok“) reikšdamas lūkestį, kad Jungtinė Karalystė nepaisant „Brexit“ referendumo išliks Europos Sąjungoje (ES).

Kalbėdamas prieš ES viršūnių susitikimą Briuselyje, kur britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) informuoja ES lyderius apie pasitraukimo planus, D.Tuskas tvirtino, kad jeigu Britanija norėtų persigalvoti, ją gali pavykti išsaugoti Bendrijoje.

„Kai kurie mano britai draugai klausia, ar „Brexit“ gali būti apsuktas ir ar aš galėčiau įsivaizduotį tokią įvykių baigtį, kur Jungtinė Karalystė išlieka Europos Sąjungos dalimi“, - žurnalistams sakė EVT vadovas.

„Aš jiems pasakiau, kad iš tiesų Europos Sąjunga buvo sukurta svajonių, kurioms, atrodė, neverta išsipildyti, pagrindu. Todėl kas žino?“, - pridūrė jis.

„Tu gali sakyti, kad esu svajotojas, tačiau toks esu ne vienas“, - kalbėjo D.Tuskas.

Pastaroji jo citata yra paimta iš itin gerai žinomos 1971 metų britų dainininko J.Lennono dainos „Imagine“. Šis buvęs grupės „The Beatles“ narys 1980 metais buvo nušautas išprotėjusio aistruolio.

D.Tuskas teigė iš auklėjimo komunistinės Lenkijos laikais išmokęs, jog stebuklai politikoje yra įmanomi. Jis visgi pridūrė, kad ES turi užimti realistišką poziciją ir tęsti „Brexit“ derybas.

Britai pernai šokiravo ES, kai referendume nusprendė išstoti iš Bendrijos, kuriai priklausė daugiau nei 40 metų.

Tačiau premjerės T.May nesėkmingas pasirodymas parlamento rinkimuose šį birželį paskatino spekuliacijas, kad jos „kietojo“ „Brexit“ planai gali būti numalšinti arba pats pasitraukimas gali netgi neįvykti.

D.Tusko pasisakymai išprovokavo įvairias ES lyderių reakcijas ir diskusiją, ar jis iš tiesų kalbėjo rimtai.

ES vienybės „Brexit“ klausimu siekiantis Belgijos premjeras Charles Michelis (Šarlis Mišelis) teigė, jog klausimas dėl galimybės britams pasilikti Bendrijoje yra atsakytas.

„Nesu svajotojas ir toks esu ne vienas“, - žurnalistams sakė C.Michelis.

„Suprantu, kad D.Tuskas čia šitaip britiškai pajuokavo“, - pridūrė jis.

„Tebūnie“

Europos Komisijos pirmininkas Jean'as-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) taip pat sakė, jog ES tiesiog turėtų tęsti darbą.

„Europoje aš niekada neturiu iliuzijų, nes nenoriu jų prarasti“, - teigė komisijos vadovas.

„Tebūnie“, - pridūrė jis, primindamas „The Beatles“ dainą tokiu pačiu pavadinimu.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė: „Mes turime galvoti apie ateitį ir kuo anksčiau dėl jos apsispręsime, tuo geriau bus mums visiems“.

Tačiau Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) teigė sutinkantis su D.Tusku, jog Britanija kaip nors galėtų likti Europos Sąjungoje.

„Visi apie tai svajojame. Nekenčiu „Brexit“, kad ir iš kokio kampoį tai žiūrėčiau“, - žurnalistams sakė jis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ir Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble (Volfgangas Šaublė) praėjusią savaitę sakė, jog britams yra atviros durys likti ES.

Ketvirtadienio vakarą britų premjerė ES lyderiams pristatys planus, kaip apsaugoti Jungtinėje Karalystėje gyvenančių Europos Sąjungos piliečių teises po „Brexit“.

Savo ruožtu D.Tuskas teigė, jog likusios 27 Bendrijos šalys šiuo metu yra optimistiškos dėl bloko ateities, nors pastaraisiais metais susidūrė su migracijos krize ir augančiomis euroskeptiškomis nuotaikomis, pasireiškusiomis per „Brexit“ balsavimą.

Europos Vadovų Tarybos posėdyje jis dalyvauja 80 kartą kaip jos vadovas arba Lenkijos premjeras.

„Niekada anksčiau taip stipriai negalvojau, kad reikalai juda į gerąją pusę“, sakė D.Tuskas.

„Mūsų optimizmas vis dar turėtų būti labai atsargus, bet turiu gerų priežasčių apie tai kalbėti“, - pridūrė EVT pirmininkas.

Kiek vėliau jis noriai pasidalino savo požiūriu vienu labiausiai ramybės neduodančiu klausimu muzikos pasaulyje. Buvusio Lenkijos premjero žurnalistai paklausė, kad buvo geresnis „bitlas“ - Paulas McCartney (Polas Makartnis) ar J.Lennonas.

„Aš rinkčiausi J.Lennoną“, - sakė D.Tuskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

O gal PIRMA siek kad Lenkija eurą įsivestų? :D

//////...............

na manau britai ne toki idiotai ,kad islipe is sudo kruvos vel pakartotinai y ja ysoktu ,pasidrabstyt sudais...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS